• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
schemat tylko nr połączenia, a w eksporcie całe oznaczenie?
Eplan P8  
Witam.
Potrzebuję drukować na rurkach opisy przewodów (połączenia), które poskładałem tak: 033|KM2:1|F5:1 (nr połączenia | cel | źródło)
Jak zrobić, żebym na schemacie wyświetlał tylko nr połączenia, a w eksporcie etykiet już całe oznaczenie połączenia?

Proszę też o wyjaśnienie "właściwości bloku" (bloku właściwości?). Po przeczytaniu info w helpie ePlana... widzę ciemność... [Obrazek: rolleyes.gif]

Odpowiedź
(2023-08-29, 21:35)cezarys1 napisał(a): Witam.
Potrzebuję drukować na rurkach opisy przewodów (połączenia), które poskładałem tak: 033|KM2:1|F5:1 (nr połączenia | cel | źródło)
Jak zrobić, żebym na schemacie wyświetlał tylko nr połączenia, a w eksporcie etykiet już całe oznaczenie połączenia?

Proszę też o wyjaśnienie "właściwości bloku" (bloku właściwości?). Po przeczytaniu info w helpie ePlana... widzę ciemność... [Obrazek: rolleyes.gif]

nie wiem jak "poskładałeś" sobie oznaczenie dokładnie ale sprawa jest prosta 

1. aby wyświetlić należy tylko cześć twojego "oznaczenia" wyświetlić w funkcji połączenia
2. aby wyeksportować należy umieścić twoje "poskładane" oznaczenia w szablonie exportu 

wszystko zależy od tego jak "poskładałeś" to wszystko do kupy
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2023-09-01, 08:08)pwisniewski napisał(a): nie wiem jak "poskładałeś" sobie oznaczenie dokładnie ale sprawa jest prosta 

1. aby wyświetlić należy tylko cześć twojego "oznaczenia" wyświetlić w funkcji połączenia
2. aby wyeksportować należy umieścić twoje "poskładane" oznaczenia w szablonie exportu 

wszystko zależy od tego jak "poskładałeś" to wszystko do kupy

Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie nie wiem, w jaki sposób tyko część tego oznaczenia wyświetlić na schemacie, pomocne byłoby np. ograniczenie jak "tylko 3 pierwsze cyfry".

Poskładanie:
Dane projektu>połączenia>numerowanie>oznacz...oznacz połączenia>grupy formatów> połączenie ogólne:
Licznik C
separator |
dane dołączonej funkcji źródłowej (ID: Identyfikator) B
dane dołączonej funkcji źródłowej (ID: Licznik) B
separator :
dane dołączonej funkcji źródłowej (Oznaczenie zacisków/styków wtyczek) B
dane dołączonej funkcji źródłowej (Oznaczenie przyłącza funkcji) B
separator |
dane dołączonej funkcji docelowej (ID: Identyfikator) E
dane dołączonej funkcji docelowej (ID: Licznik) E
separator:
dane dołączonej funkcji docelowej (Oznaczenie zacisków/styków wtyczek) E
dane dołączonej funkcji docelowej (Oznaczenie przyłącza funkcji) E

(Próbowałem wstawić zrzut z ekranu, ale bez powodzenia.)

Odpowiedź
(2023-09-01, 10:01)cezarys1 napisał(a): Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie nie wiem, w jaki sposób tyko część tego oznaczenia wyświetlić na schemacie, pomocne byłoby np. ograniczenie jak "tylko 3 pierwsze cyfry".

Poskładanie:
Dane projektu>połączenia>numerowanie>oznacz...oznacz połączenia>grupy formatów> połączenie ogólne:
Licznik C
separator |
dane dołączonej funkcji źródłowej (ID: Identyfikator) B
dane dołączonej funkcji źródłowej (ID: Licznik) B
separator :
dane dołączonej funkcji źródłowej (Oznaczenie zacisków/styków wtyczek) B
dane dołączonej funkcji źródłowej (Oznaczenie przyłącza funkcji) B
separator |
dane dołączonej funkcji docelowej (ID: Identyfikator) E
dane dołączonej funkcji docelowej (ID: Licznik) E
separator:
dane dołączonej funkcji docelowej (Oznaczenie zacisków/styków wtyczek) E
dane dołączonej funkcji docelowej (Oznaczenie przyłącza funkcji) E

(Próbowałem wstawić zrzut z ekranu, ale bez powodzenia.)

Ok to już trochę więcej wiadomo - nie będzie tak prosto ale da się 
twoje "poskładanie" ląduje w polu <31011> Oznaczenie połączenia - jako kompletny wpis - bo generujesz to jako "oznaczenie połączenia" 

więc wypuszczenie tego do edycji zewnętrznej nie będzie problemu musisz stworzyć sobie szablon exportu i uwzględnić tą właśnie właściwość  - to tyle

z pokazaniem na schemacie tylko części "oznaczenia" już jest bardziej skomplikowane w tym wypadku 
masz w sumie 2 możliwości 

1. najprostsza - pod warunkiem że masz stała "liczbę" znaków 
wyświetlasz właściwość <31011> - i ograniczasz ją na szerokość do powiedzmy 3 znaków wyświetlanych 
2. bardziej skomplikowana - ale uwzględnia możliwość zmiennych ilościowo znaków 
musisz skorzystać z właściwości bloku w którym to korzystając z tekstów zastępczych i wyrażeń regularnych odfiltrujesz tylko to co potrzebujesz 
potem tylko wyświetlić tą właściwość bloku jak w punkcie 1 

a teraz 3 możliwość i moja rekomendacja - w twoim przypadku 

zmień układ generacji oznaczenia , i sposób w jaki do tego podszedłeś 

przy generacji wykonaj tylko numerowanie - i to wyświetlać na schemacie elektrycznym - bo to potrzebujesz mieć na schemacie 
a przy exporcie zewnętrznym dodatkowo dołożyć pola zawierające źródło i cel  

masz wtedy to co chciałeś
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2023-09-01, 14:10)pwisniewski napisał(a): Ok to już trochę więcej wiadomo - nie będzie tak prosto ale da się 
twoje "poskładanie" ląduje w polu <31011> Oznaczenie połączenia - jako kompletny wpis - bo generujesz to jako "oznaczenie połączenia" 

więc wypuszczenie tego do edycji zewnętrznej nie będzie problemu musisz stworzyć sobie szablon exportu i uwzględnić tą właśnie właściwość  - to tyle

z pokazaniem na schemacie tylko części "oznaczenia" już jest bardziej skomplikowane w tym wypadku 
masz w sumie 2 możliwości 

1. najprostsza - pod warunkiem że masz stała "liczbę" znaków 
wyświetlasz właściwość <31011> - i ograniczasz ją na szerokość do powiedzmy 3 znaków wyświetlanych 
2. bardziej skomplikowana - ale uwzględnia możliwość zmiennych ilościowo znaków 
musisz skorzystać z właściwości bloku w którym to korzystając z tekstów zastępczych i wyrażeń regularnych odfiltrujesz tylko to co potrzebujesz 
potem tylko wyświetlić tą właściwość bloku jak w punkcie 1 

a teraz 3 możliwość i moja rekomendacja - w twoim przypadku 

zmień układ generacji oznaczenia , i sposób w jaki do tego podszedłeś 

przy generacji wykonaj tylko numerowanie - i to wyświetlać na schemacie elektrycznym - bo to potrzebujesz mieć na schemacie 
a przy exporcie zewnętrznym dodatkowo dołożyć pola zawierające źródło i cel  

masz wtedy to co chciałeś

1. - gdzie mogę ograniczyć liczbę znaków do wyświetlania <31011> oznaczenia połączenia na schemacie?
2. - nie mój poziom
3. - już tak robiłem, jednak eksport etykiet daje każde pole w osobną kolumnę excela (chyba, że można jakoś inaczej...), a ponieważ niektóre pola są puste, to będzie sporo pracy żeby takie kolumny poprzesuwać i połączyć przygotowując do druku.

ad.1 - zrobiłem we właściwościach "aktywuj ramkę pozycji", ustaliłem szerokość i wysokość oraz "dozwolone dopasowanie tekstu" i teraz na schemacie pokazuje tylko 3 pierwsze cyfry. Smile
Serdecznie dziękuję za wskazanie drogi do rozwiązania i pozdrawiam.

Odpowiedź
(2023-09-01, 19:25)cezarys1 napisał(a): 1. - gdzie mogę ograniczyć liczbę znaków do wyświetlania <31011> oznaczenia połączenia na schemacie?
2. - nie mój poziom
3. - już tak robiłem, jednak eksport etykiet daje każde pole w osobną kolumnę excela (chyba, że można jakoś inaczej...), a ponieważ niektóre pola są puste, to będzie sporo pracy żeby takie kolumny poprzesuwać i połączyć przygotowując do druku.

ad.1 - zrobiłem we właściwościach "aktywuj ramkę pozycji", ustaliłem szerokość i wysokość oraz "dozwolone dopasowanie tekstu" i teraz na schemacie pokazuje tylko 3 pierwsze cyfry. Smile
Serdecznie dziękuję za wskazanie drogi do rozwiązania i pozdrawiam.

o widzę że już znalazłeś rozwiązanie dla wariantu 1, pamiętaj tylko o jego ograniczeniu 
rozwiązanie 2 pomijamy 

a przy rozwiązaniu 3 wszystko zależy do czego i jak eksportujesz, w Excelu też można połączyć wszystkie "wyplute" kolumny w jedną całość jedną prostą formuła 
ale skoro rozwiązanie 1 zadziałało u ciebie to masz problem z głowy
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości