• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nazwy kabli "Źródło/Cel"
Cześć,
Jeśli ten wątek jest już gdzieś na forum, proszę o przekierowanie mnie do niego.
W jaki sposób ustawić konfigurację oznaczania kabli, aby Eplan generował ją od nazwy Źródła do nazwy Celu ?
Tak jak w przykładzie poniżej, chciałbym aby Eplan oznaczył kabel "A/B-W1xxx"

A i B to skrzynki strukturalne.
W ten sposób skonfigurowałem ustawienia numerowania kabli w opcjach projektu

Przy tych ustawieniach Pełna ID kabla generowane jest od struktury projektu a nie od nazwy skrzynek strukturalnych, które de facto łączy kabel.

Odpowiedź
(2021-04-13, 07:48)myku napisał(a): Cześć,
Jeśli ten wątek jest już gdzieś na forum, proszę o przekierowanie mnie do niego.
W jaki sposób ustawić konfigurację oznaczania kabli, aby Eplan generował ją od nazwy Źródła do nazwy Celu ?

Przy tych ustawieniach Pełna ID kabla generowane jest od struktury projektu a nie od nazwy skrzynek strukturalnych, które de facto łączy kabel.

Musisz jeszcze w Porządku właściwości kabla dodać Kabel: Źródło i Kabel: Cel.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2021-04-13, 13:10)buba napisał(a): Musisz jeszcze w Porządku właściwości kabla dodać Kabel: Źródło i Kabel: Cel.

Chyba nie do końca Myku miał na myśli samo wyświetlanie źródła i celu przy punkcie definicja kabla, a raczej, aby jego ID zawierało te informacje.
Może nasz guru PWisniewski coś podpowie, bo poniekąd masz Myku wszystko ok, ale musisz pamiętać, że to, co ustawiłeś jako numerację kabli dotyczy ich automatycznego generowania, natomiast widoczne u Ciebie ID "W567" zostało pewnie nadane zgodnie z innym ustawieniem, tj. numerowaniem "online":

Teraz więc powinieneś zaznaczyć ten swój kabel, wybrać automatyczne generowanie kabli:

i jeśli będziesz pamiętał o odznaczeniu opcji zachowującej istniejące ID,

to powinieneś uzyskać nazwę zawierającą zarówno źródło jak i cel, ale pewnie nie do końca będzie to wyglądało tak, jakbyś sobie życzył. 
U mnie wyszło to tak:

Nie wiem czy istnieją jakieś ustawienia (poza wyborem nawiasów czy separatora), gdzie możnaby to sobie skorygować wg własnego widzimisię, szczerze wątpię. W każdym razie ja w swojej P8 2.8 HF6 nie znalazłem, jak jest w P8 2.9, nie wiem.

Odpowiedź
(2021-04-13, 07:48)myku napisał(a): Cześć,

Niestety w taki sposób jak pokazałeś 

czyli Źródło/Cel-Wxxxx będzie trudne do osiągnięcia w numerowaniu online

gdyż nie ma tam "zmiennych" odpowiadających za źródło i cel  jest tylko standardowe ID, licznik, strona, kolumna i wiersz no i separator

w numerowaniu offline jest trochę lepiej, ale dalej nie ma tych "zmiennych" które cię interesują 

Zostaje ci, dedykowane numerowanie kabli gdzie możesz dodać informacje odnośnie źródła i celu 

ale dalej nie będzie to według twojego wzorca Źródło/Cel-Wxxxx
jedynym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy jest numerowanie ręczne 
tu bym proponował stworzyć sobie szablon edycji zewnętrznej 
kable ustawić jako numerowane całościowo tak, aby nie zawierały struktury w ID (albo ograniczyć strukturę do absolutnego minimum),
i w edycji zewnętrznej w Excelu na bazie "wygenerowanych danych żrudła i celu"  przenumerować kable w sposób taki jak chcemy
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki serdeczne za pomoc w "rozwiązaniu problemu"... niestety tak jak pisał PWisniewski pozostaje mi numeracja ręczna.
Swoją drogą przy tak rozbudowanym oprogramowaniu dziwie, że takie funkcje nie zostały zaproponowane przez programistów. Podobnie niestety jest w sytuacji kiedy chcielibyśmy Tekst specjalny wstawić jako parametr symbolu graficznego - poprawcie mnie jeśli źle mówię.

Odpowiedź
(2021-05-02, 20:50)myku napisał(a): Dzięki serdeczne za pomoc w "rozwiązaniu problemu"... niestety tak jak pisał PWisniewski pozostaje mi numeracja ręczna.
Swoją drogą przy tak rozbudowanym oprogramowaniu dziwie, że takie funkcje nie zostały zaproponowane przez programistów. Podobnie niestety jest w sytuacji kiedy chcielibyśmy Tekst specjalny wstawić jako parametr symbolu graficznego - poprawcie mnie jeśli źle mówię.

Niestety programiści często nie słuchają "użytkowników" tylko osób, które tworzą "marketing" i często wychodzi właśnie tak, a nie inaczej 
nie tylko z numerowaniem kabli, ale innymi funkcjami tez 
dodatkowo EPLAN spaczony jest niemieckim środowiskiem inżynieryjnym i sygnały i informacje z innych krajów nie są uwzględniane jeżeli wymaga to "nakładu pracy" 

np- błędy w kolorach w eplanie, nieuwzględnianie "zajętości" przy numerowaniu plc etc 

ale miejmy nadzieję, iż uda się coś ugrać, ale musicie zgłaszać to jako życzenia i błędy w oprogramowaniu
im więcej osób będzie to robić tym większa szansa na wprowadzenie tego
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź