• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zabudowa płyty montażowej - wyciągania wszystkich elementów grupy na raz
Mam pytanie odnośnie layoutu. Czy jest możliwość wyciągania wszystkich elementów grupy na raz ? np. Zaznaczając wszystkie styczniki pojawiają mi się obok siebie ?

Odpowiedź
(2014-12-05, 00:12)jaro928 napisał(a): Mam pytanie odnośnie layoutu. Czy jest możliwość wyciągania wszystkich elementów grupy na raz ? np. Zaznaczając wszystkie styczniki pojawiają mi się obok siebie ?

tak
jest taka możliwość

na zabudowie zaznaczasz elementy które chcesz plasować obok siebie w nawigatorze zabudowy i przeciągasz an zabudowę
oczywiście musisz potwierdzić każdy plasowany element ale tylko pierwszy musisz poprawnie uplasować
pozostałe będą dołączane automatycznie
to samo tyczy się polecenia PPM -> odłóż na ... płytę/szynę montażową
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Kolejny raz pozwolę sie podpiąć pod temacik już poruszony, ale z nieco innym problemem.

Może nie tyle jest to jakiś wielki problem, ale chciałbym pojąć dlaczego działa to tak, jak działa, a mianowicie:

1. Gdy plasuję na płycie montażowej kolejno sztuka po sztuce wszystkie terminale z danej grupy to każdy z nich otrzymuje automatycznie numerek "Legend Item" <20450>. Po zaznaczeniu płyty i wybraniu Project Data/Parts Devices/2d Panel Layout/Edit Legend Item spokojnie można sobie wszystko przenumerować, ale gdy później wyrzucam raporcik z "legendą" do tejże płyty montażowej, to wszystkie terminale zostają w nim pominięte. Sprawdzałem, czy mam zaznaczone opcje uwzględniania zacisków w raportach i we wszystkich możliwych miejscach, które znalazłem, wyglądało, że powinno być ok. Niestety nie jest...

2. Z kolei wstawienie całej grupy skutkuje tym, że tutaj też numer jest wstępnie nadawany, tym razem jeden dla całości, spokojnie można go wyrzucić w raporcie (legendzie płyty). Jednak gdy chcielibyśmy zrobić renumerację elementów płyty j.w., to w tabelce ta listwa w ogóle nie jest wyświetlana - tak, jakby nie była wstawiona na płytę montażową, a więc nie zmienia numeru pozostając z tym wcześniej nadanym.

Z reguły nie plasuję nigdzie "terminal strip definition", więc myślałem, że może tu jest "pies pogrzebany" i postanowiłem to przećwiczyć, ale również bezskutecznie.
Co robię źle, albo czego i gdzie nie włączyłem w opcjach?

PS.
EPLAN P8 2.0

Odpowiedź
(2015-06-11, 10:38)antares64 napisał(a): Kolejny raz pozwolę sie podpiąć pod temacik już poruszony, ale z nieco innym problemem.

Może nie tyle jest to jakiś wielki problem, ale chciałbym pojąć dlaczego działa to tak, jak działa, a mianowicie:

1. Gdy plasuję na płycie montażowej kolejno sztuka po sztuce wszystkie terminale z danej grupy to każdy z nich otrzymuje automatycznie numerek "Legend Item" <20450>. Po zaznaczeniu płyty i wybraniu Project Data/Parts Devices/2d Panel Layout/Edit Legend Item spokojnie można sobie wszystko przenumerować, ale gdy później wyrzucam raporcik z "legendą" do tejże płyty montażowej, to wszystkie terminale zostają w nim pominięte. Sprawdzałem, czy mam zaznaczone opcje uwzględniania zacisków w raportach i we wszystkich możliwych miejscach, które znalazłem, wyglądało, że powinno być ok. Niestety nie jest...

jest to błąd który do wersji 2.5 nie rozwiązany (przykładowe zgłoszenie T830630)

i raczej nie będzie rozwiązany (według tego co dowiedziałem się z firmy eplan)

Cytat:2. Z kolei wstawienie całej grupy skutkuje tym, że tutaj też numer jest wstępnie nadawany, tym razem jeden dla całości, spokojnie można go wyrzucić w raporcie (legendzie płyty). Jednak gdy chcielibyśmy zrobić renumerację elementów płyty j.w., to w tabelce ta listwa w ogóle nie jest wyświetlana - tak, jakby nie była wstawiona na płytę montażową, a więc nie zmienia numeru pozostając z tym wcześniej nadanym.

trudno mi potwierdzić twoje słowa gdyż (obecnie nie pracuje już na 2.0
a w 2.3 jest listowana i można ja numerować
poniżej przykład jak to wygląda

Cytat:Z reguły nie plasuję nigdzie "terminal strip definition", więc myślałem, że może tu jest "pies pogrzebany" i postanowiłem to przećwiczyć, ale również bezskutecznie.
Co robię źle, albo czego i gdzie nie włączyłem w opcjach?

PS.
EPLAN P8 2.0

jak sam widzisz robisz dobrze kwestia iż programiści eplana sądzą iż listwy nie należą do zestawień płyty montażowej
sugeruję zgłoszenie tego jako błąd (im więcej zgłoszeń tym większe prawdopodobieństwo iż to poprawią)

ogólnie sprawa się ma tak iż sytuacja ta nie występuje w propanelu i do tego odsyłają aby zniwelować ten problem
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź