• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zaciski - jak realizować?
EplanP8 
Witam, 
mam problem ze zrozumieniem jak działają zaciski i plany zacisków w EPLANIE.

Narysowałem układzik, w którym styki stycznika i pewne potencjały są połączone zugami. Najzwyklejszymi zugami, niełączonymi listwami grzebieniowymi. Poniżej grafiki:

Pierwszy układ wygląda tak:

[Obrazek: 809355cb5552f.png]

Wtedy plan zacisków wygląda tak:

[Obrazek: 3ab3e670dd906.png]

Drugi układ wygląda tak:

[Obrazek: 2b7663af1bd29.png]

A wtedy plan zacisków wygląda tak:

[Obrazek: 356b011082671.png]

W związku z tym mam parę pytań:

1. Który sposób jest prawidłowy? 
1.a Intuicja podpowiada mi, że drugi, ponieważ ZUG ma 2 przyłącza (powiedzmy u góry i na dole czyt. wchodzi i wychodzi), ale skoro drugi to czemu w Planie zacisków EPLAN robi zworki, których mogę zrobić tylko 5?
1.b Skoro pierwszy a ZUG ma dwa przyłącza to jak zaznaczyć na rysunku?

2. Czy użyłem dobrego symbolu? Może to w tym tkwi problem?
3. Czy tabela w planie zacisków nie powinna być tak zrealizowana, że oby dwa zaciski w zugu nie powinny być pokazane w jednym wierszu (np. z celu 1 do celu 2 i co pokazuje do którego zacisku jaki cel jest podpięty)? Patrząc na moją tabelę to kolumny 3 i 5.

Sporo kombinowałem i nie potrafię tego zrozumieć.

Odpowiedź
a więc zacznijmy od podstaw i od początku

jako iż nie lubię ZUG-ów pozwolisz, że wytłumaczę ci to na podstawie złączki Phoenix  UT 2,5
 a więc złączka Ut2,5 wygląda tak      powiedzmy, że jest to odpowiednik ZUG-a    
co daje reprezentację graficzną    

jak widzisz i sam zauważyłeś, złączka pozsiada 2 przyłącza i miejsce na mostek 

Mam nadzieje, że na razie rozumiesz, a więc dalej 

reprezentacja przedstawiona wyżej ma na celu tylko zobrazowanie tobie wewnętrzne połączenia zacisków (tego się nie rysuje w eplanie, bo nie ma takiej potrzeby) 
w tym momencie w eplanie rysujesz klemę, w sposób uproszczony graficznie, lecz logicznie włąśnie taką reprezentacje dostaje jak na schemacie powyżej
dla tego przypadku najlepsza "reprezentacją będzie coś z działu "zacisk z mostkiem grzebieniowym 2 przyłącza"

powiedzmy, że zastosujemy symbol X2_1 - czyli zacisk z 2 przyłączami (2 x linia graficzna) 
jest to uproszczony symbol     
który odpowiada 2 przyłączom zacisku tu oznaczonym jako 1 i 2 (w tym przypadku mostki nie są pokazane i nie są oznaczone) 
w przypadku dokładnego odwzorowania mostków należałoby wybrać symbol X2_B, czyli zacisk z 2 przyłączami i 2 przyłączami mostka grzebieniowego 
tam odpowiednio oznaczone przyłącza 1 i 2 to przyłącza zacisku a 3 oraz 4 to przyłącza mostków w standardzie 

jak widzisz uproszczona reprezentacja zacisku już posiada zdefiniowane przyłącze zacisku jak i mostka

Cytat:1. Który sposób jest prawidłowy? 
1a Intuicja podpowiada mi, że drugi, ponieważ ZUG ma 2 przyłącza (powiedzmy u góry i na dole czyt. wchodzi i wychodzi), ale skoro drugi to czemu w Planie zacisków EPLAN robi zworki, których mogę zrobić tylko 5?
1.b Skoro pierwszy a ZUG ma dwa przyłącza to jak zaznaczyć na rysunku?

w tym wypadku 1 
ponieważ w 2 narysowałeś 2 razy złączki, czyli zastosowałeś nie 3 a 6 złączek "zug"
tak jak to zrobiłeś korzystając z symbolu np X2_1

Cytat:2. Czy użyłem dobrego symbolu? Może to w tym tkwi problem?

Tego nie wiem, bo graficznie symbole są bardzo podobne do siebie a twojego projektu nie widze   Big Grin
ważne, aby funkcja się zgadzała do tego co chcesz zastosować i osiągnąć 
pamiętaj papier przyjmie wszystko

Cytat:3. Czy tabela w planie zacisków nie powinna być tak zrealizowana, że oby dwa zaciski w zugu nie powinny być pokazane w jednym wierszu (np. z celu 1 do celu 2 i co pokazuje do którego zacisku jaki cel jest podpięty)? Patrząc na moją tabelę to kolumny 3 i 5.

ale tabela jest skonstruowana poprawnie 
w jednym wierszu masz 1 złączkę 
i po lewej i jej prawej stronie masz odpowiednio jej przyłącza 
jeżeli będziesz miał dwa "cele" na jednym przyłączu to wtedy będziesz miał dwa wiersze dla jednej złączki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki , teraz już skumałem o co chodzi. Po prostu zacisk = złączka. Tylko czemu w tabelce, w jednym wierszu są dwie kolumny z zaciskami? Patrząc na moją tabelkę w pierwszym poście widać, że jedna z nich jest cała pusta choć sposób numerowania jak mówisz jest poprawny. 
Przez to mylnie myślałem, że jeden wiersz = jedna złączka = dwa zaciski (góra/dół). Dwa zaciski które się numeruje.

Odpowiedź
(2022-04-11, 08:29)azazelek111 napisał(a): Dzięki , teraz już skumałem o co chodzi. Po prostu zacisk = złączka. Tylko czemu w tabelce, w jednym wierszu są dwie kolumny z zaciskami? Patrząc na moją tabelkę w pierwszym poście widać, że jedna z nich jest cała pusta choć sposób numerowania jak mówisz jest poprawny. 
Przez to mylnie myślałem, że jeden wiersz = jedna złączka = dwa zaciski (góra/dół). Dwa zaciski które się numeruje.

nie bardzo rozumiem jakich kolumnach w tabelce mówisz 
ale postaram ci się to wyjaśnić 

w standardowym formularzu F13_001
masz 1 wiersz na zacisk a tak naprawdę jeden wiersz na połączenie — co to oznacza a no to iż jak patrzysz na zacisk przykładowy UT2,5 masz dwa miejsca "przyłączania" przewodu 

czyli masz tak jakby "przyłącze 1" i "przyłącze 2"  (pokazane wyżej na symbolu zacisku jako 1 i 2 ) 
teraz domyślnie do takiego przyłącza możesz podpiąć 1 przewód lub 2 przewody (co niektórzy przypinają i więcej, ale to już zostawiam bez komentarza) 
i teraz w zależności czy podpięty będzie jeden przewód, wtedy będzie temu odpowiadać 1 wiersz, jeżeli będą podpięte 2 przewody odpowiadać będzie to dwóm wierszom w zestawieniu 

pamiętać musisz jeszcze, że złączka UT2,5 ma stronę "wewnętrzną" i "zewnętrzną" (w reprezentacji złączki będą to właśnie przyłącza 1 oraz 2) 

a więc na zestawieniu masz po prawej stronie część wewnętrzną a po lewej część zewnętrzną przyłączy zacisków, a ilość wierszy w zależności od ilości połączeń na konkretnym przyłączu zacisku 

Mam nadzieję, że to jest jasne teraz 

jak coś to pytaj
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Hmm może wyjaśnię to na przykładzie z pierwszego postu.

Mam taką listwę zaciskową o nazwie XE2 i w niej 3 złączki (zaznaczam złączki na czerwono).

[Obrazek: 898c80092a219.png]

W związku z tym w planie zacisków dostaje odzwierciedlenie tej listwy jak poniżej. Na czerwono zaznaczam kolumnę zacisków, która odpowiada tym na rysunku wyżej.

[Obrazek: 0c174e2892b27.png]

W związku z tym moje pytanie. Do czego służy druga kolumna o nazwie Zaciski? Zaznaczam ją na poniższym zdjęciu.

[Obrazek: 812f88efc9fa1.png]

Odpowiedź
na to pytanie odpowie ci jedynie autor tego formularza
dlaczego są tam dwie kolumny zacisk mogę tylko próbować się domyślać

jak byś przesłał ten formularz, to mogę coś wywnioskować z jego układu pól
ale to też wróżenie z fusów
niestety co autor miał na myśli nie mam pojęcia
nie jest to standardowy formularz, tylko zmodyfikowany przez "kogoś" do konkretnego celu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Faktycznie, w innych formularzach nie ma dwóch takich kolumn. Dzięki za pomoc, dużo mi wyjaśniłeś.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości