• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tłumaczenie - problem z przypisaniem konkretnego języka do wpisu
Eplan P8  
Mam problem z przypisaniem konkretnego języka do wpisu.
Ustawienia dla projektu języka źródłowego: "Polski"
Wstawiając dowolny tekst [Wstaw > Grafika >Tekst lub "T" na klaw.] na stronie mam go przypisany do języka pl_PL [Właściwości > PPM > Wprowadzenie wielojęzyczne..]
Gdy zmieniam język źródłowy projektu na jakikolwiek inny, to w/w tekst zmienia mi się na aktualnie ustawiony, np. de_DE.
Przypisanie tekstu do konkretnego języka następuje dopiero po użyciu opcji "Przetłumacz" dla tekstu, strony lub projektu.
W/w problem mam także przy otwieraniu projektów niemieckojęzycznych, tzn. z ich tekstami wstawionymi w projekcie dzieje się tak samo.
Dzieje się tak tylko w przypadków wpisów, których nie ma w słowniku.

Czy to normalne?

Poniżej screeny.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
na pytanie czy to jest normalne to ci nie odpowiem ale jest to standardowe działanie eplana
teksty wprowadzane są traktowane jako niezależne od tłumaczenia i zawsze przypisywane do "głównego" języka projektu
czyli zmiana języka powoduje przepisanie tekstu (aby był wyświetlany)

dopiero tłumaczenie lub ręczny wpis tekstu w odpowiedni język powoduje przypisanie tzw "tranlsacji"

ale trzeba uważać (nie pamiętam od której wersji to zmienili) że np wpisanie tekstu w tłumaczeniu i pozostawienie języka "głównego" bez wpisu nie zapisywało tłumaczenia
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zatem reasumując, aby uniknąć rozbieżności w językach tekstów w projekcie, należy projekt źródłowy przetłumaczyć i dopiero później edytować w innym języku. Następnie znów przetłumaczyć na nowo.

Odpowiedź
(2014-11-20, 18:09)Gadget napisał(a): Zatem reasumując, aby uniknąć rozbieżności w językach tekstów w projekcie, należy projekt źródłowy przetłumaczyć i dopiero później edytować w innym języku. Następnie znów przetłumaczyć na nowo.

mniej więcej tak to wygląda
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź