• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
eksport bazy artykułów z projektu
(2015-04-27, 16:43)antares64 napisał(a): To i ja się tutaj może podepnę ze swoim pytaniem.

możesz Wink jak ci to nie przeszkadza Wink

Cytat:Jak najlepiej, najwygodniej i najprościej edytować sobie bazę artykułów?

wszystko zależy od przyzwyczajeń, upodobań i ogólnie od swojego workflow
także nie ma jednej sprawdzonej metody

Cytat:Mam bazę artykułów stworzoną w v.5.7 przez podwykonawcę, nie pamiętam dokładnie w jakim formacie mi to w końcu dostarczył, w każdym bądź razie mam ją zaimportowaną i jest w znacznym stopniu wypełniona. Brakuje np. template'ów funkcyjnych itd., ale to jest do przeklikania od biedy.

ogólnie bazę z 5.7 trzeba przejąć i prze-konwertować (całkiem inna baza)
ale z tego co piszesz masz już to wykonane
templetki do artykułów najlepiej zrobić w zarządzaniu artykułami z poziomu eplana
można globalnie (jeżeli funkcja i szablon funkcyjny jest taki sam dla różnych urządzeń np pojedyncza ska) przyśpieszy to prace
można kopiować np w przypadku kabli stworzyć szablon dla maksymalnej ilości żył
potem go kopiować i usuwać zbędne
można tez ręcznie dla każdego z artykułu tworzyć szablon, można tez szablony wciągać z schematów itd itp

Cytat: Sęk w tym, że w wielu urządzeniach brakuje mi np. wymiarów zewnętrznych i chciałbym je w jakiś wygodny sposób dodać. Pomyślałem o edycji w excelku, więc wyeksportowałem sobie XMLa z wybranymi artykułami, załadowałem, przeedytowałem i d... nie da się tego zapisać :/ przynajmniej nie jako plik XML
Data (jako spreadsheet z kolei, eplan tego nie "chwytał").
Trzeba to w jakiś specjalny sposób zaimportować do excela, czy może coś gdzieś poustawiać? A może zabrałem się do tego w ogóle od d... strony?!

to coś ewidentnie źle robisz Wink
na forum masz arkusz EAE
po wyeksportowaniu z eplana pliku należy go zaimportować do exela (ewentualnie odświeżyć dane - prostsze ) potem przeedytować dane, i teraz najważniejsze należy znów eksportować(a nie zapisywać) do xml

Cytat:Próbowałem np. pojechać przez CSV Parts, i wyglądało, że będzie dobrze, ale np. podmiany linka do makra i tak mi nie importowało :/

tak więc powtórzę problem: jak i czym najlepiej masowo edytować bazę artykułów?
Accessem? - pewnie też rzeźnia, bo również zaglądałem i wesoło to nie wyglądało. Znaczy same wymiary czy linki do makr, w tłoku by poszły, ale już definicji funkcji się tak łatwo nie da :/ No i pytanie, czy jak za dużo nie pozmieniam, to całej bazy nie rozwale (oczywiście i tak nie działam na oryginalnej eplanowej, tylko na swojej, ale może się okazać, że coś tak "położę", że EPLAN mi w ogóle się nie podniesie Tongue)

PS.
EPLAN P8 2.0
Excel 2010

ogólnie jak już pisałem nie ma jednoznacznej drogi
sam osobiście używam chyba z 4 metod edycji
to co się da szybko robię przez EAE (ma pewne ograniczenia - np nie ma możliwości definicji szablonów i parę innych) i oczywiście standardowo przez zarządzanie artykułami
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: eksport bazy artykułów z projektu - przez pwisniewski - 2015-04-28, 13:26