• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zabudowa płyty montażowej - wyciągania wszystkich elementów grupy na raz
Kolejny raz pozwolę sie podpiąć pod temacik już poruszony, ale z nieco innym problemem.

Może nie tyle jest to jakiś wielki problem, ale chciałbym pojąć dlaczego działa to tak, jak działa, a mianowicie:

1. Gdy plasuję na płycie montażowej kolejno sztuka po sztuce wszystkie terminale z danej grupy to każdy z nich otrzymuje automatycznie numerek "Legend Item" <20450>. Po zaznaczeniu płyty i wybraniu Project Data/Parts Devices/2d Panel Layout/Edit Legend Item spokojnie można sobie wszystko przenumerować, ale gdy później wyrzucam raporcik z "legendą" do tejże płyty montażowej, to wszystkie terminale zostają w nim pominięte. Sprawdzałem, czy mam zaznaczone opcje uwzględniania zacisków w raportach i we wszystkich możliwych miejscach, które znalazłem, wyglądało, że powinno być ok. Niestety nie jest...

2. Z kolei wstawienie całej grupy skutkuje tym, że tutaj też numer jest wstępnie nadawany, tym razem jeden dla całości, spokojnie można go wyrzucić w raporcie (legendzie płyty). Jednak gdy chcielibyśmy zrobić renumerację elementów płyty j.w., to w tabelce ta listwa w ogóle nie jest wyświetlana - tak, jakby nie była wstawiona na płytę montażową, a więc nie zmienia numeru pozostając z tym wcześniej nadanym.

Z reguły nie plasuję nigdzie "terminal strip definition", więc myślałem, że może tu jest "pies pogrzebany" i postanowiłem to przećwiczyć, ale również bezskutecznie.
Co robię źle, albo czego i gdzie nie włączyłem w opcjach?

PS.
EPLAN P8 2.0

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Zabudowa płyty montażowej. Wyciąganie wszystkich terminali na raz - Legenda - przez antares64 - 2015-06-11, 10:38
RE: 1 pytanie dziennie - przez pwisniewski - 2014-12-05, 08:15