2017-04-28, 10:28
(2017-04-21, 18:21)wiejackus7 napisał(a): Cześć,
Ad1. Proszę o wytłumaczenie jak w najszybszy sposób przypisać akcesoria do artykułu.
Dam przykład. Pobieram/rysuję np przekaźnik bezpieczeństwa PILZ. Po narysowaniu i zapisaniu makra wpisuję w artykułach jego numer katalogowy 772 100, określam i wpisuję wszystkie potrzebne dane owego przekaźnika.
I teraz chce przypisać jako akcesoria do niego np. kartę pamięci i blok zacisków. Jak to zrobić ????
najprościej
poniżej głównego artykułu wpisujesz nr akcesoriów które chcesz podpiąć (akcesoria niczym się nie różnią od normalnego artykułu z punktu widzenia generacji zestawień)
dopisanie tych nr to dowolna metoda
Cytat:Ad2 Jak w Eplanie ustala się kolejność wydruku stron projektu ???
Strony są drukowane po koleji według hierarchi w struktuche drzewa w nawigatorze stron ??? Można zmienić, ustalić kolejność "ręcznie" ??
standardowo sortowane są zgodnie z hierarchią w nawigatorze stron, lecz można to zmienić na sortowanie ręczne
Cytat:Ad3. Mam problem z przesówaniem niektrórych wartości tekstowych, jak to robić ? Przykład, mam urządzenie w postaci blackboxa z lewej strony widoczne jest ID urządzenia. We właściwościach dodaje by wyświetlał też numer artykułu noi ok wyświetla pod ID urządzenia a chciałbym przenieś tylko numer artykułu do środka mojego blackboxa zostawiając po lewej stronie ID.
Jak to rozdzielić ??
w każdym plasowanym elemencie masz zakładkę "wyświetlanie" w której konfigurujesz sposób wyświetlania właściwości przy danym elemencie
możesz dodawać, usuwać, "grupować", "rozgrupowywać" dane zestawy włąściwości
resztę już podał ci LeBmo
Cytat:Ad4. Czy można wstawić symbol np silnika 3f jako grafikę ??? Czyli żeby Eplan nie robił autoconectingu do niego, a symbol służył tylko jako punkt prezentowy???
Czy muszę rysować wszystko graficznie ??
Dziękuję serdecznie za pomoc i rozwiązanie moich problemów
zmiana symbolu na prezentację graficzną nie spowoduje że nie będzie autoconectingu a jedynie brak w nawigatorach i brak "logicznych" właściwości elementu w dalszych pracach
dla ułatwienia sobie takiej możliwości można przekonwertować symbole do grafiki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk