• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podwójne pokazanie kabla - przy źródle i celu
EplanP8 
Wersja P8 2.0 SP1 - kabel w ustawieniach wyświetlania, owszem, można ustawić jako "pair cross-reference" i wówczas jest faktycznie "odbiciem" części głównej. A czy ktoś mi może podpowiedzieć co robię nie tak, albo czego nie ustawiłem, że już powtórzonych numerów żył na tym "odbitym" kablu nie traktuje jako "odbić", a jako plasowane kolejne żyły. Tym sposobem przy źródle mam na przykład wykorzystanych 8 z 10 żył przewodu, przy celu mam prezentację jako "para odsyłaczy" z żyłami również ponumerowanymi 1-8 i Eplan widzi to jakbym wykorzystał ich 16.
Za Chiny Ludowe nie jestem w stanie zmusić go do pokazania w nawigatorze tych żył  jako "para odsyłaczy", jak to pięknie widać na ostatnim obrazku PWISNIEWSKIEGO. Kabel tak, ekran też, ale poszczególne żyły już nie.
Czy może jest to wina wersji, że w mojej po prostu nie ma takiej możliwości ?
Z góry dzięki za wszelkie możliwe podpowiedzi.

Poniżej screen-shot jak to u mnie przykładowo wygląda. Sądziłem, że być może ma znaczenie również "kierunek ogonka" przy zaciskach, czyli podłączenie wew/zew, ale okazuje się, że jakiej bym kombinacji nie ustawił to nic się w nawigatorze nie zmienia.

No chyba, że w ten sposób nie powinno się tego rysować i powinienem posłużyć się strzałkami potencjałowymi jak PWISNIEWSKI, tyle, że po testach ze strzałkami jedyna różnica to taka, że te powtórzone żyły całkowicie znikają z nawigatora, zamiast przybrać status "plasowane jako para odsyłacze" Sad

BTW.
Jak już jesteśmy przy "para odsyłaczach" - z tego co wiem działa właściwie tylko gdy mamy nasze urządzenie główne np. jako wielokreska i prezentujemy je w innym miejscu jako "pair cross-reference".
A co w przypadku gdybyśmy chcieli ten nasz element prezentować w jeszcze kilku miejscach? Da się to zrobić w jakiś poprawny dla eplana sposób, czy pozostaje nam już tylko prezentacja jako "Graphic" ?

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Podwójne pokazanie kabla - przy źródle i celu - przez antares64 - 2018-03-10, 20:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości