• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejęcie tekstu funkcyjnego przez przyłącze PLC
EplanP8 
Witam,

Trochę spóźnione, ale dziękuję za odpowiedź Smile

Zgodnie z sugestią korzystam w właściwości bloków które sprawdzały się bez zarzutu do dzisiaj.

Przydarzył mi się przypadek że przejęcie właściwości bloków przechodzi przez zbyt wiele elementów i znika na 11 elemencie. Narobiło mi się za dużo wtyczek na połączeniu ...

Przekazywanie wykonuje w następujący sposób:
1. Tekst funkcyjny w zasobie do właściwości bloku 1 (analogicznie dla wł. blk. 2, 3)
2. Zaciski/styki NO/wtyczki wszystko przejmuje parametr właściwości bloku 1 od przyłącza/celu i zapisuje w swojej właściwości bloku 1 przez co łańcuszek działa na tym samym kodzie.
3. Przyłącze PLC przejmuje i rozdaje właściwości na tej samej zasadzie.

Nie rozumiem dlaczego łańcuch przekazywania rozrywa się na 9-10 elemencie, tak jakby eplan pilnował zbyt długich pętli? Czy da się zwiększyć maksymalną ilość przekazań?

Na obrazku przekazanie właściwości "w górę i w dół" gdzie po 9-10 elemencie znika właściwość
https://ibb.co/nPmyLd

Pytanie dodatkowe:
Jaki jest najprostszy sposób przepisania z wł. blk. do tekstu funkcyjnego dla danej grupy - np wszystkich wejść/wyjść PLC?
Aktualnie używam edycji zewnętrznej przez excel. Wydaje mi się że można to robić bardziej automatycznie?

Chcę dopracować swój system, żeby wyrzucać dla klienta bez formatowania właściwości bloków (właściwości bloków pozostawić jako ukryte, wyświetlanie tekstów funkcyjnych)... bo takie przekazywanie na blokach jest ciężkie w modyfikacji dla kogoś kto tego nie zna.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Przejęcie tekstu funkcyjnego przez przyłącze PLC - przez AdamP - 2018-05-14, 15:34

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości