• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szablon funkcyjny dla przyłączy urządzenia.
EplanP8 
Mam w projekcie urządzenie zrobione z BlackBoxa i przyłączy urządzenia obrazujących jego listwę przyłączeniową. Wewnątrz są wyjścia przekaźnikowe i wejścia analogowe. Na schemat wstawiane są te przyłącza parami po 2 szt. W tej chwili robię to tak, że przygotowałem sobie makro z BlackBoxa i 2 przyłączy urządzenia, wstawiam je na schemat, z drzewa zasobów przypisuję BlackBox urządzenia do BlackBoxa wstawionego makra i po kolei przypisuję odpowiednie przyłącza. Generalnie mi to działa i nie powinienem się czepiać, tylko, że to urządzenie ma ok. 50 takich wejść i wyjść i jest z tym dużo roboty, a modyfikacje i przestawianie wejść jest mocno kłopotliwe.
Próbowałem zdefiniować artykuł i użyć szablonów funkcyjnych gdzie zdefiniowałem pary przyłączy z listwy urządzenia i odpowiednie makro na schemat, jednak zawsze przy próbie wstawienia na schemat takiego szablonu program wyrzuca błąd o niezgodności ilości przyłączy itp...

I tu moje pytanie, jak zdefiniować szablon funkcyjny dla takiego zadania. Domyślam się, że problem polega na tym, że funkcja w ustawieniach szablonu jest w ilości 1 szt. a makro, które próbuję wstawić zawiera 2 funkcje. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe żeby 1 szablon wstawiał na schemat 2 i więcej funkcji ? A może jest inny sposób na osiągnięcie celu, którym jest po prostu wstawianie na schemat wcześniej zdefiniowanych par przyłączy BlackBoxa. Kombinuję z tym od jakiegoś czasu i zwyczajnie nie wierzę, że nie da się zrobić, chociażby dlatego, że w SeeElectrical Expert coś takiego robi się bez żadnego problemu więc myślę, że W Eplanie też powinno być osiągalne.

Poniżej screen, w załączniku makro strony.
Pozdrawiam
MS

Załączone pliki
.ema   mo.ema (Rozmiar: 64,12 KB / Pobrań: 3)

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
Szablon funkcyjny dla przyłączy urządzenia. - przez mareszym - 2020-06-10, 08:32