2022-04-05, 13:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-04-05, 13:31 przez pwisniewski.)
a więc zacznijmy od podstaw i od początku
jako iż nie lubię ZUG-ów pozwolisz, że wytłumaczę ci to na podstawie złączki Phoenix UT 2,5
a więc złączka Ut2,5 wygląda tak
powiedzmy, że jest to odpowiednik ZUG-a
co daje reprezentację graficzną
jak widzisz i sam zauważyłeś, złączka pozsiada 2 przyłącza i miejsce na mostek
Mam nadzieje, że na razie rozumiesz, a więc dalej
reprezentacja przedstawiona wyżej ma na celu tylko zobrazowanie tobie wewnętrzne połączenia zacisków (tego się nie rysuje w eplanie, bo nie ma takiej potrzeby)
w tym momencie w eplanie rysujesz klemę, w sposób uproszczony graficznie, lecz logicznie włąśnie taką reprezentacje dostaje jak na schemacie powyżej
dla tego przypadku najlepsza "reprezentacją będzie coś z działu "zacisk z mostkiem grzebieniowym 2 przyłącza"
powiedzmy, że zastosujemy symbol X2_1 - czyli zacisk z 2 przyłączami (2 x linia graficzna)
jest to uproszczony symbol
który odpowiada 2 przyłączom zacisku tu oznaczonym jako 1 i 2 (w tym przypadku mostki nie są pokazane i nie są oznaczone)
w przypadku dokładnego odwzorowania mostków należałoby wybrać symbol X2_B, czyli zacisk z 2 przyłączami i 2 przyłączami mostka grzebieniowego
tam odpowiednio oznaczone przyłącza 1 i 2 to przyłącza zacisku a 3 oraz 4 to przyłącza mostków w standardzie
jak widzisz uproszczona reprezentacja zacisku już posiada zdefiniowane przyłącze zacisku jak i mostka
w tym wypadku 1
ponieważ w 2 narysowałeś 2 razy złączki, czyli zastosowałeś nie 3 a 6 złączek "zug"
tak jak to zrobiłeś korzystając z symbolu np X2_1
Tego nie wiem, bo graficznie symbole są bardzo podobne do siebie a twojego projektu nie widze
ważne, aby funkcja się zgadzała do tego co chcesz zastosować i osiągnąć
pamiętaj papier przyjmie wszystko
ale tabela jest skonstruowana poprawnie
w jednym wierszu masz 1 złączkę
i po lewej i jej prawej stronie masz odpowiednio jej przyłącza
jeżeli będziesz miał dwa "cele" na jednym przyłączu to wtedy będziesz miał dwa wiersze dla jednej złączki
jako iż nie lubię ZUG-ów pozwolisz, że wytłumaczę ci to na podstawie złączki Phoenix UT 2,5
a więc złączka Ut2,5 wygląda tak
co daje reprezentację graficzną
jak widzisz i sam zauważyłeś, złączka pozsiada 2 przyłącza i miejsce na mostek
Mam nadzieje, że na razie rozumiesz, a więc dalej
reprezentacja przedstawiona wyżej ma na celu tylko zobrazowanie tobie wewnętrzne połączenia zacisków (tego się nie rysuje w eplanie, bo nie ma takiej potrzeby)
w tym momencie w eplanie rysujesz klemę, w sposób uproszczony graficznie, lecz logicznie włąśnie taką reprezentacje dostaje jak na schemacie powyżej
dla tego przypadku najlepsza "reprezentacją będzie coś z działu "zacisk z mostkiem grzebieniowym 2 przyłącza"
powiedzmy, że zastosujemy symbol X2_1 - czyli zacisk z 2 przyłączami (2 x linia graficzna)
jest to uproszczony symbol
który odpowiada 2 przyłączom zacisku tu oznaczonym jako 1 i 2 (w tym przypadku mostki nie są pokazane i nie są oznaczone)
w przypadku dokładnego odwzorowania mostków należałoby wybrać symbol X2_B, czyli zacisk z 2 przyłączami i 2 przyłączami mostka grzebieniowego
tam odpowiednio oznaczone przyłącza 1 i 2 to przyłącza zacisku a 3 oraz 4 to przyłącza mostków w standardzie
jak widzisz uproszczona reprezentacja zacisku już posiada zdefiniowane przyłącze zacisku jak i mostka
Cytat:1. Który sposób jest prawidłowy?
1a Intuicja podpowiada mi, że drugi, ponieważ ZUG ma 2 przyłącza (powiedzmy u góry i na dole czyt. wchodzi i wychodzi), ale skoro drugi to czemu w Planie zacisków EPLAN robi zworki, których mogę zrobić tylko 5?
1.b Skoro pierwszy a ZUG ma dwa przyłącza to jak zaznaczyć na rysunku?
w tym wypadku 1
ponieważ w 2 narysowałeś 2 razy złączki, czyli zastosowałeś nie 3 a 6 złączek "zug"
tak jak to zrobiłeś korzystając z symbolu np X2_1
Cytat:2. Czy użyłem dobrego symbolu? Może to w tym tkwi problem?
Tego nie wiem, bo graficznie symbole są bardzo podobne do siebie a twojego projektu nie widze

ważne, aby funkcja się zgadzała do tego co chcesz zastosować i osiągnąć
pamiętaj papier przyjmie wszystko
Cytat:3. Czy tabela w planie zacisków nie powinna być tak zrealizowana, że oby dwa zaciski w zugu nie powinny być pokazane w jednym wierszu (np. z celu 1 do celu 2 i co pokazuje do którego zacisku jaki cel jest podpięty)? Patrząc na moją tabelę to kolumny 3 i 5.
ale tabela jest skonstruowana poprawnie
w jednym wierszu masz 1 złączkę
i po lewej i jej prawej stronie masz odpowiednio jej przyłącza
jeżeli będziesz miał dwa "cele" na jednym przyłączu to wtedy będziesz miał dwa wiersze dla jednej złączki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk