• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
schemat tylko nr połączenia, a w eksporcie całe oznaczenie?
(2023-09-01, 14:10)pwisniewski napisał(a): Ok to już trochę więcej wiadomo - nie będzie tak prosto ale da się 
twoje "poskładanie" ląduje w polu <31011> Oznaczenie połączenia - jako kompletny wpis - bo generujesz to jako "oznaczenie połączenia" 

więc wypuszczenie tego do edycji zewnętrznej nie będzie problemu musisz stworzyć sobie szablon exportu i uwzględnić tą właśnie właściwość  - to tyle

z pokazaniem na schemacie tylko części "oznaczenia" już jest bardziej skomplikowane w tym wypadku 
masz w sumie 2 możliwości 

1. najprostsza - pod warunkiem że masz stała "liczbę" znaków 
wyświetlasz właściwość <31011> - i ograniczasz ją na szerokość do powiedzmy 3 znaków wyświetlanych 
2. bardziej skomplikowana - ale uwzględnia możliwość zmiennych ilościowo znaków 
musisz skorzystać z właściwości bloku w którym to korzystając z tekstów zastępczych i wyrażeń regularnych odfiltrujesz tylko to co potrzebujesz 
potem tylko wyświetlić tą właściwość bloku jak w punkcie 1 

a teraz 3 możliwość i moja rekomendacja - w twoim przypadku 

zmień układ generacji oznaczenia , i sposób w jaki do tego podszedłeś 

przy generacji wykonaj tylko numerowanie - i to wyświetlać na schemacie elektrycznym - bo to potrzebujesz mieć na schemacie 
a przy exporcie zewnętrznym dodatkowo dołożyć pola zawierające źródło i cel  

masz wtedy to co chciałeś

1. - gdzie mogę ograniczyć liczbę znaków do wyświetlania <31011> oznaczenia połączenia na schemacie?
2. - nie mój poziom
3. - już tak robiłem, jednak eksport etykiet daje każde pole w osobną kolumnę excela (chyba, że można jakoś inaczej...), a ponieważ niektóre pola są puste, to będzie sporo pracy żeby takie kolumny poprzesuwać i połączyć przygotowując do druku.

ad.1 - zrobiłem we właściwościach "aktywuj ramkę pozycji", ustaliłem szerokość i wysokość oraz "dozwolone dopasowanie tekstu" i teraz na schemacie pokazuje tylko 3 pierwsze cyfry. Smile
Serdecznie dziękuję za wskazanie drogi do rozwiązania i pozdrawiam.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: schemat tylko nr połączenia, a w eksporcie całe oznaczenie? - przez cezarys1 - 2023-09-01, 19:25

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: