2023-10-02, 09:31
No to pozwólcie że się wtrącę i moje 3 grosze dorzucę
a więc tak aby poprawnie pracować ze złączkami piętrowymi, nie ma tu znaczenia czy 2 piętra czy 3 piętra czy nietypowe typu PTIO od Phoenix`a czy może ZPV od Weidmuller`a
nie ma to znaczenia - procedura a tak na prawdę idea działania jest taka sama:
zacznijmy od twojej złączki WAGO
po lewej reprezentacja fizyczna po prawej reprezentacja logiczna
jak widzisz złączkę 2002-3201 - należy przedstawić jako "3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym" - (w tym miejscu specjalnie pominę złączkę 2002-3208 o tym później)
i teraz najważniejsze poprawna konfiguracja takiej listwy - Można to zrobić na kilka sposobów ja preferuję ten który opiszę.
1. konfiguracja w bazie artykułów - niestety albo i stety najłatwiej z zaciskami "wielopoziomowymi" pracuje się jeżeli są zdefiniowane w bazie artykułów
tam należy zdefiniować zacisk i w szablonach funkcyjnych przedstawić reprezentacje tej listwy jako 3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym i odpowiednio poziomach 1, 2 i 3
2. poprawna konfiguracja a schemacie
teraz należy przedstawić ta złączkę na schemacie czyli wrysować 3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym i nadać im odpowiednie poziomy 1,2,3
zdefiniować ID złączki (złączka powinna mieć to samo ID) co do oznaczeń numerycznych złączki szkół jest wiele
jedna mówi że złączka dostaje jeden numer, inna mówi że każdy poziom dostaje swój własny numer
dla czytelności ja stosuje hybrydę czyli numeruje w przyrostach +100
a więc reasumując
złączka 2002-3201 listwy powiedzmy X1 będzie miała następującą kodyfikację
X1:1
X1:101
X1:201
kolejna złączka będzie miała
X1:2
X1:102
X1:202
itd
oczywiście poziom "1" ma oznaczanie 1,2,3,itd
poziom "2" ma oznaczenie 101,102,103, itd
a poziom "3" ma oznaczenie 201,202,203, itd
będzie to wyglądało mniej więcej tak
a więc tak aby poprawnie pracować ze złączkami piętrowymi, nie ma tu znaczenia czy 2 piętra czy 3 piętra czy nietypowe typu PTIO od Phoenix`a czy może ZPV od Weidmuller`a
nie ma to znaczenia - procedura a tak na prawdę idea działania jest taka sama:
zacznijmy od twojej złączki WAGO
po lewej reprezentacja fizyczna po prawej reprezentacja logiczna
jak widzisz złączkę 2002-3201 - należy przedstawić jako "3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym" - (w tym miejscu specjalnie pominę złączkę 2002-3208 o tym później)
i teraz najważniejsze poprawna konfiguracja takiej listwy - Można to zrobić na kilka sposobów ja preferuję ten który opiszę.
1. konfiguracja w bazie artykułów - niestety albo i stety najłatwiej z zaciskami "wielopoziomowymi" pracuje się jeżeli są zdefiniowane w bazie artykułów
tam należy zdefiniować zacisk i w szablonach funkcyjnych przedstawić reprezentacje tej listwy jako 3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym i odpowiednio poziomach 1, 2 i 3
2. poprawna konfiguracja a schemacie
teraz należy przedstawić ta złączkę na schemacie czyli wrysować 3 zaciski przelotowe z mostkiem grzebieniowym i nadać im odpowiednie poziomy 1,2,3
zdefiniować ID złączki (złączka powinna mieć to samo ID) co do oznaczeń numerycznych złączki szkół jest wiele
jedna mówi że złączka dostaje jeden numer, inna mówi że każdy poziom dostaje swój własny numer
dla czytelności ja stosuje hybrydę czyli numeruje w przyrostach +100
a więc reasumując
złączka 2002-3201 listwy powiedzmy X1 będzie miała następującą kodyfikację
X1:1
X1:101
X1:201
kolejna złączka będzie miała
X1:2
X1:102
X1:202
itd
oczywiście poziom "1" ma oznaczanie 1,2,3,itd