• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formularz plan zacisków f13 - jak zmiana kierunku wyswietlania właściwości
Dzień dobry,
borykam się z problemem przerobienia formularza planu zacisków f13.
[Obrazek: Przechwytywanie.jpg]

Aktualnie mam tak jak powyżej. 

Potrzebuje przerobić właściwość terminal i jumper tak aby wyświetlał się poziomo, a nie tak jak teraz pionowo.

Innymi słowy aby zacisk L100- i kolejny L100- i kolejny L100- wyświetlały się obok siebie, a nie tak jak teraz jeden pod drugim.

Proszę o pomoc jak to zrobić.  Shy Shy

Z wyrazami szacunku,
Adrian

Odpowiedź
(2022-06-01, 23:47)adrian.swiercz napisał(a): Dzień dobry,
borykam się z problemem przerobienia formularza planu zacisków f13.

Aktualnie mam tak jak powyżej. 

Potrzebuje przerobić właściwość terminal i jumper tak aby wyświetlał się poziomo, a nie tak jak teraz pionowo.

Innymi słowy aby zacisk L100- i kolejny L100- i kolejny L100- wyświetlały się obok siebie, a nie tak jak teraz jeden pod drugim.

Proszę o pomoc jak to zrobić.  Shy Shy

Z wyrazami szacunku,
Adrian

zacznijmy od tego co chcesz osiągnąć  
bo nie umiem sobie tego zobrazować 
pokaż jakiś fragment schematu albo opisz dokładnie co łączysz i jaki efekt oczekujesz na zestawieniu 
bo jeżeli chodzi ci o mostki wewnętrzne rozłączalne jak np w złączce PT 2,5-MT (3210156)        to wykonuje się to zupełnie inaczej
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-06-02, 14:06)pwisniewski napisał(a): zacznijmy od tego co chcesz osiągnąć  
bo nie umiem sobie tego zobrazować 
pokaż jakiś fragment schematu albo opisz dokładnie co łączysz i jaki efekt oczekujesz na zestawieniu 
bo jeżeli chodzi ci o mostki wewnętrzne rozłączalne jak np w złączce PT 2,5-MT (3210156)    to wykonuje się to zupełnie inaczej

Dobrze, więc aktualnie mój formularz wygląda tak:

A chciałbym żeby wyglądał tak:
[Obrazek: Przechwytywanie1.jpg]

Czyli ułożenie poszczególnych zacisków jest obok siebie, a nie jeden nad drugim.

Odpowiedź
(2022-06-02, 18:30)adrian.swiercz napisał(a): Dobrze, więc aktualnie mój formularz wygląda tak:

A chciałbym żeby wyglądał tak:
[Obrazek: Przechwytywanie1.jpg]

Czyli ułożenie poszczególnych zacisków jest obok siebie, a nie jeden nad drugim.

no to zmień orientacje zestawienia formularza z pionowego na poziomy 
ale to nie zmienia faktu że i tak jedna kolumna to będzie jeden zacisk tak jak teraz jeden zacisk to jeden wiersz 

no chyba że ja nie rozumiem tego co chcesz zrobić  Confused
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2022-06-03, 12:35)pwisniewski napisał(a): no to zmień orientacje zestawienia formularza z pionowego na poziomy 
ale to nie zmienia faktu że i tak jedna kolumna to będzie jeden zacisk tak jak teraz jeden zacisk to jeden wiersz 

no chyba że ja nie rozumiem tego co chcesz zrobić  Confused

Tak tak właśnie o to chodzi, ze jeden zacisk to jedna kolumna. Smile Smile

Jak zmienić orientację formularza z pionowego na poziomy?? 
Znalazłem we właściwościach formularza pole "orientacja formularza", jednak po zmianie na "kolumnowy" program rozrzuca te zaciski wierszowo.

Jest może jakiś może konkretny manual przejścia z formularza poziomego na pionowy?

PS. Miałem przerwe ze 2 lata w eplanie, ale widze, że nic sie nie zmieniło jesli chodzi o poziom poradników... Mnóstwo różnych cadowskich programów (także niszowych) ma pełno poradników, a eplan jest na poziomie średniowiecza.
Załozyciel i osoby pomagające w rozwiązywaniu problemów z tego forum trafią do nieba jak nic Smile

Odpowiedź
porównaj sobie formularze 

F13_004 który jest właśnie formularzem "kolumnowym" z formularzem F13_001; F13_007 czy F13_008 które są formularzami "wierszowymi"  
będziesz miał pewne rozeznanie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź