• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan zacisków
EplanP8 
Cześć,
Mam pytania o[url=https://eplan.ayz.pl/member.php?action=profile][/url]dnośnie planu zacisków:
1. Chciałbym zrobić jakieś ambitniejsze plany zacisków. W helpie (mam Eplana 2.6) jest napisane, że można na planie zacisków zestawiać je w odniesieniu do przyłączy lub w odniesieniu do celów. Ma do tego służyć podobno właściwość formularza planu zacisków (f13) "Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza". Czy ktoś z Was się tym bawił? Ja nie umiem uchwycić różnicy a help jest w tym temacie (przynajmniej dla mnie) skąpy i nieczytelny.

2. Jaki jest sens "przyporządkowania indeksu do grafiki" (kolejna właściwość *f13) skoro - jak się wydaje - nie można tego indeksu powiązać z żadną zmienną. Wydaje się więc, że za pomocą znaku wypełniacza "zacisk / przyporządkowanie indeksu do grafiki" mogę wstawić tylko grafiki stałe. A stałe grafiki to mogę umieścić ręcznie w formularzu i nie potrzebuje do tego żadnych przyporządkowań indeksów.

3. Czy da się animować rozmiar grafiki zacisku w zależności od jego poziomu? W edycji listwy zaciskowej twórcy eplana jakoś to osiągnęli. Wydaje się więc, że taki mechanizm w eplanie mógłby istnieć. A jak to zrobić w *f13 (planie zacisków)?

Pozdrawiam, PK

Odpowiedź
(2018-10-31, 16:13)Koziu napisał(a): Cześć,
Mam pytania o[url=https://eplan.ayz.pl/member.php?action=profile][/url]dnośnie planu zacisków:
1. Chciałbym zrobić jakieś ambitniejsze plany zacisków. W helpie (mam Eplana 2.6) jest napisane, że można na planie zacisków zestawiać je w odniesieniu do przyłączy lub w odniesieniu do celów. Ma do tego służyć podobno właściwość formularza planu zacisków (f13) "Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza". Czy ktoś z Was się tym bawił? Ja nie umiem uchwycić różnicy a help jest w tym temacie (przynajmniej dla mnie) skąpy i nieczytelny.

tu chyba chodzi ci o 
<13113> Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza - jako modyfikator formularza który jeżeli nie jest aktywny to zaciski zestawiane są w odniesieniu do celu a jeżeli jest aktywny to przyłącza który to powoduje generowanie wiersza dla każdej pary przyłączy. Zaciski z więcej niż dwoma przyłączami są przy tym automatycznie rozdzielane na kilka wierszy. Dodatkowo wyprowadzane są także niepodłączone przyłącza zacisków. 

Cytat:2. Jaki jest sens "przyporządkowania indeksu do grafiki" (kolejna właściwość *f13) skoro - jak się wydaje - nie można tego indeksu powiązać z żadną zmienną. Wydaje się więc, że za pomocą znaku wypełniacza "zacisk / przyporządkowanie indeksu do grafiki" mogę wstawić tylko grafiki stałe. A stałe grafiki to mogę umieścić ręcznie w formularzu i nie potrzebuje do tego żadnych przyporządkowań indeksów.

sens jest taki iż wstawiasz grafikę stałą zawsze w określonym miejscu (indeksowanie) różnica jest subtelna lecz dobitna mam nadzieję iż uda mi się ci to zobrazować 

jeżeli mamy powiedzmy 10 wierszy i chcemy aby w 3 zawsze była określona grafika 
to korzystając z przyporządkowania w indeksie 3 wstawiamy grafikę  - oczywiście możesz powiedzieć że możesz to wstawić ręcznie w 3 wierszu graficznie w formularzu - jak na razie masz rację 
ale teraz ci trochę skomplikuję 

założenia :
formularz jest dynamiczny, standardowa wysokość wiersza wynosi powiedzmy 10mm 

zestawiasz go i puki wszystko się mieści w założeniach (czyli nie wychodzisz ponad 10mm wysokości wiersza) to nie widzisz różnicy między wstawieniem grafiki "ręcznie" a przyporządkowywaniem 
bo wstawiłeś grafikę na pozycji "30mm" od początku  i masz w 3 wierszu 

a co się stanie z twoją grafiką jak ustawisz "dynamiczne dopasowanie wysokości wierszy"?
a 2 pierwsze wiersze będą miały odpowiednio wysokości z dopasowania 50mm i 30mm ?
gdzie się pojawi twoja grafika wstawiona ręcznie ?

Mam nadzieję iż zobrazowałem ci cel i przyczynę stosowanie przyporządkowania 

Cytat:3. Czy da się animować rozmiar grafiki zacisku w zależności od jego poziomu? W edycji listwy zaciskowej twórcy eplana jakoś to osiągnęli. Wydaje się więc, że taki mechanizm w eplanie mógłby istnieć. A jak to zrobić w *f13 (planie zacisków)?

Pozdrawiam, PK

możesz bardziej doprecyzować pytanie bo nie bardzo rozumiem o co pytasz
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Dziękuję Panu za reakcję.

1. Jeżeli chodzi o:

Cytat:<13113> Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza - jako modyfikator formularza który jeżeli nie jest aktywny to zaciski zestawiane są w odniesieniu do celu a jeżeli jest aktywny to przyłącza który to powoduje generowanie wiersza dla każdej pary przyłączy.

to niestety dalej w praktyce nie umiem uchwycić różnicy.

2. Jeżeli chodzi o przyporządkowanie indeksu do grafiki, to z Pana odpowiedzi wynikałoby, że numer indeksu to numer zestawianego rekordu w planie zacisków. Czy dobrze to rozumiem? Wstawiłem więc sobie w obszarze danych formularza dynamicznego "Zacisk / Przyporządkowanie indeksu do grafiki [3]" myśląc, że zobaczę tą grafikę w co 3 wierszu. Tak się jednak nie stało, zobaczyłem ją w każdym zestawianym wierszu. Czy czegoś nie zrozumiałem?

3. Jeśli chodzi o:
"animować rozmiar grafiki zacisku w zależności od jego poziomu"
W edycji listwy zaciskowej, jeśli przyglądnąć się zaciskom wielopoziomowym, to grafika zacisku z poziomem "0" jest gabarytowo największa, z poziomem "1" jest trochę mniejsza, z poziomem "2" jeszcze mniejsza itd. Eplan więc "umie" to w jakiś sposób animować. Zastanawiałem się, czy mógłbym osiągnąć podobny efekt przy planach zacisków. Osiągnąłem to trochę dookoła uzyskując efekt jak na rysunku, ale daleko mi jeszcze do wyglądu grafiki, którą mogę obserwować w edycji listwy zaciskowej.

Odpowiedź
(2018-11-05, 15:49)Koziu napisał(a): Dziękuję Panu za reakcję.

1. Jeżeli chodzi o:

to niestety dalej w praktyce nie umiem uchwycić różnicy.

na to muszę mieć więcej czasu aby ci dokładnie wytłumaczyć 
którego przez najbliższy czas nie mam 

Cytat:2. Jeżeli chodzi o przyporządkowanie indeksu do grafiki, to z Pana odpowiedzi wynikałoby, że numer indeksu to numer zestawianego rekordu w planie zacisków. Czy dobrze to rozumiem? Wstawiłem więc sobie w obszarze danych formularza dynamicznego "Zacisk / Przyporządkowanie indeksu do grafiki [3]" myśląc, że zobaczę tą grafikę w co 3 wierszu. Tak się jednak nie stało, zobaczyłem ją w każdym zestawianym wierszu. Czy czegoś nie zrozumiałem?

Nie do końca zrozumiałeś 
nie jest to nr zestawionego rekordu a nr indeksu  właściwie powinien to być nr właściwości jaką wstawiamy na formularz 
<20000> Zacisk / <13020> Przyporządkowanie indeksu do grafiki
mamy takich pozycji do wyboru 100 

te pozycje powodują wyświetlanie nam "grafik stałych" które mamy w symbolach na formularzach  i teraz ..... ciąg dalsza w odpowiedzi na kolejny problem

Cytat:3. Jeśli chodzi o:
"animować rozmiar grafiki zacisku w zależności od jego poziomu"
W edycji listwy zaciskowej, jeśli przyglądnąć się zaciskom wielopoziomowym, to grafika zacisku z poziomem "0" jest gabarytowo największa, z poziomem "1" jest trochę mniejsza, z poziomem "2" jeszcze mniejsza itd. Eplan więc "umie" to w jakiś sposób animować. Zastanawiałem się, czy mógłbym osiągnąć podobny efekt przy planach zacisków. Osiągnąłem to trochę dookoła uzyskując efekt jak na rysunku, ale daleko mi jeszcze do wyglądu grafiki, którą mogę obserwować w edycji listwy zaciskowej.

jeżeli chcemy regulować wielkość danej grafiku to w właściwościach tego rekordu a dokładniej właściwości możemy to zrobić 
oczywiście jak chcemy więcej grafik to musimy każdej przyporządkować indeks 
przykład na szybko 

obrazujący możliwość zmiany wielkości "grafiki"
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję za poświęcony czas.

Odpowiedź
(2019-01-14, 15:07)Koziu napisał(a): Dziękuję za poświęcony czas.

Odnosząc się do punktu 3:

Tutaj właśnie przyda się przyporządkowanie grafiki, o które pytałeś. Jeżeli przygotujesz sobie odpowiednie grafiki dla każdego z poziomów, to przyporządkowując je w formularzu do tych poziomów uzyskasz efekt, o który Ci chodzi, czyli "animację" zacisków.

Pozdrawiam,

Odpowiedź