• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan zacisków
Eplan P8  
Witam, 

Mam problem z generacją planu zacisków dla listwy zaciskowej. 
Fizycznie wykorzystuję zacisk który ma 4 przyłącza wewnętrznie ze sobą połączone. 
Jako zacisk stworzyłem zacisk częściowy z 4-ma przyłączeniami (przyłącza nr 1.1, 1.2, 1.3 i 1.4 - wszystkie przyłącza są przyłączami wewnętrznymi)
Problem polega na tym, że w formularzu eplan pomija mi puste zaciski, tzn. że jeśli do zacisku 1.2 nie ma nic podpięte, to w to miejsce zostanie wrzucone to co jest pod zaciskiem 1.3. 
Poniżej zdjęcie obrazujące sytuację.

Chciałbym uzyskać efekt "rzeczywisty", tzn. że jeśli zacisk 1.2 jest pusty a 1.3 zajęty to powinno to być odwzorowane na planie zacisków.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2018-01-15, 09:50)pawo90 napisał(a): Witam, 

Mam problem z generacją planu zacisków dla listwy zaciskowej. 
Fizycznie wykorzystuję zacisk który ma 4 przyłącza wewnętrznie ze sobą połączone. 
Jako zacisk stworzyłem zacisk częściowy z 4-ma przyłączeniami (przyłącza nr 1.1, 1.2, 1.3 i 1.4 - wszystkie przyłącza są przyłączami wewnętrznymi)
Problem polega na tym, że w formularzu eplan pomija mi puste zaciski, tzn. że jeśli do zacisku 1.2 nie ma nic podpięte, to w to miejsce zostanie wrzucone to co jest pod zaciskiem 1.3. 
Poniżej zdjęcie obrazujące sytuację.

Chciałbym uzyskać efekt "rzeczywisty", tzn. że jeśli zacisk 1.2 jest pusty a 1.3 zajęty to powinno to być odwzorowane na planie zacisków.

1 sprawa 
czy aby na pewno zacisk posiada tylko przyłącza wewnętrzne ???

2 sprawa 
czy korzystasz z artykułów i szablonów funkcyjnych ?

3. sprawa 
czy aby na pewno poprawnie definiujesz zaciski częściowe 

widząc efekt końcowy sadze że masz problem z sprawą 2 i 3 i niezrozumieniem sprawy 1
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-15, 23:52)pwisniewski napisał(a): 1 sprawa 
czy aby na pewno zacisk posiada tylko przyłącza wewnętrzne ???

2 sprawa 
czy korzystasz z artykułów i szablonów funkcyjnych ?

3. sprawa 
czy aby na pewno poprawnie definiujesz zaciski częściowe 

widząc efekt końcowy sadze że masz problem z sprawą 2 i 3 i niezrozumieniem sprawy 1

AD.1 - Tak w ustawieniach logiki mam ustawione wszystko jako cel wewnetrzny dla kazdego zacisku. 

AD.2 - Tak korzystam z artykułów i szablonów funkcyjnych

AD.3 - Tak, np w przypadku zlaczki z 4-ma zaciskami pierwsza ma zaznaczona opcje "zacisk glowny + zacisk czesciowy" a kolejne 3 tylko "zacisk czesciowy" 

Ustawienia w zalaczniku.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2018-01-16, 10:24)pawo90 napisał(a): AD.1 - Tak w ustawieniach logiki mam ustawione wszystko jako cel wewnetrzny dla kazdego zacisku. 

AD.2 - Tak korzystam z artykułów i szablonów funkcyjnych

AD.3 - Tak, np w przypadku zlaczki z 4-ma zaciskami pierwsza ma zaznaczona opcje "zacisk glowny + zacisk czesciowy" a kolejne 3 tylko "zacisk czesciowy" 

Ustawienia w zalaczniku.

dobrze by było jak byś zamieścił makro tego co masz ustawione 
domyślam się tylko iż problem może leżeć w ustawieniach zacisków orz ich definicjami 

PS zacznij ze swoim formularzem od podstawowej reprezentacji zacisków 
jeżeli zacznie ci działać poprawnie to wtedy zacznij wprowadzać zaciski częściowe bo widzę że tu tez masz trochę błędów i pomieszania i eplan po prostu głupieje o co ci tak właściwie chodzi 
poczytaj o stosowaniu zacisków częściowych bo to nie taka prosta sprawa jak się wydaje, niestety jest to temat sam w sobie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-16, 20:51)pwisniewski napisał(a): dobrze by było jak byś zamieścił makro tego co masz ustawione 
domyślam się tylko iż problem może leżeć w ustawieniach zacisków orz ich definicjami 

PS zacznij ze swoim formularzem od podstawowej reprezentacji zacisków 
jeżeli zacznie ci działać poprawnie to wtedy zacznij wprowadzać zaciski częściowe bo widzę że tu tez masz trochę błędów i pomieszania i eplan po prostu głupieje o co ci tak właściwie chodzi 
poczytaj o stosowaniu zacisków częściowych bo to nie taka prosta sprawa jak się wydaje, niestety jest to temat sam w sobie

Czy help eplana jest wystarczajacy w tym temacie? 

Albo masz moze dostep filmików prezentujacych jak poprawnie stosowac zaciski czesciowe?

Chetnie zamieściłbym macro do zacisku ale nie bardzo wiem jak go wygenerowac Smile

Odpowiedź
(2018-01-17, 09:26)pawo90 napisał(a): Czy help eplana jest wystarczajacy w tym temacie? 

Albo masz moze dostep filmików prezentujacych jak poprawnie stosowac zaciski czesciowe?

Chetnie zamieściłbym macro do zacisku ale nie bardzo wiem jak go wygenerowac Smile

co do helpa eplana trzeba trochę znać program aby dobrze z niego korzystać Wink le to już chyba wiesz

nie nie posiadam filmu ale mogę nagrać ale na pewno nie w tym tygodniu (pewnie jak znajdę czas) przypominaj się to może nie zapomnę
oki kolejne manuale napiszę o tym jak wykonać makro strony, makro,  

ale tak na szybko stwórz w projekcie 2,3 strony z tym co chcesz zrobić i stwórz makro strony z nich, albo stwórz projekt przykładowy spakuj do zw1  i prześlij go  będzie prościej
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-17, 22:09)pwisniewski napisał(a): co do helpa eplana trzeba trochę znać program aby dobrze z niego korzystać Wink le to już chyba wiesz

nie nie posiadam filmu ale mogę nagrać ale na pewno nie w tym tygodniu (pewnie jak znajdę czas) przypominaj się to może nie zapomnę
oki kolejne manuale napiszę o tym jak wykonać makro strony, makro,  

ale tak na szybko stwórz w projekcie 2,3 strony z tym co chcesz zrobić i stwórz makro strony z nich, albo stwórz projekt przykładowy spakuj do zw1  i prześlij go  będzie prościej
Cześć, 

W linkiu -->  https://megawrzuta.pl/download/03e6d21a0...2d541.html  mini projekt z generacja planu zacisków. 
Jak widać zacisk 1 sklada sie z 4 zaciskow czesciowych. 
1 zacisk jest wykorzystany i znaduje sie na samej gorze
2 zacisk jest wolny - ale w zestawieniu w jego miejsce wskoczylo to co jest podlaczone do zacisku nr 3. 

Chce zeby to wszystko bylo odwzorowaniem rzeczywistosci, czyli jesli zacisk 2 jest wolny to na planie zaciskow powinien byc wolny. 

Bardzo bylbym wdzieczny za poradnik odnosnie zaciskow czesciowych. 

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2018-01-19, 18:21)pawo90 napisał(a): Cześć, 

W linkiu -->  https://megawrzuta.pl/download/03e6d21a0...2d541.html  mini projekt z generacja planu zacisków. 
Jak widać zacisk 1 sklada sie z 4 zaciskow czesciowych. 
1 zacisk jest wykorzystany i znaduje sie na samej gorze
2 zacisk jest wolny - ale w zestawieniu w jego miejsce wskoczylo to co jest podlaczone do zacisku nr 3. 

Chce zeby to wszystko bylo odwzorowaniem rzeczywistosci, czyli jesli zacisk 2 jest wolny to na planie zaciskow powinien byc wolny. 

Bardzo bylbym wdzieczny za poradnik odnosnie zaciskow czesciowych. 

Pozdrawiam
Odpiszę tutaj będzie bardziej czytelne 

Po analizie twojego projektu wyszło iż masz błędy w logice i konfiguracji listew 
ale po kolei 

1. formularz masz przygotowany tylko dla połączeń wewnętrznych - ale w zaciskach korzystasz zarówno z połączeń wewnętrznych jak i zewnętrznych 
2. źle skonfigurowane zaciski częściowe odwołujące się (logicznie) zawsze do przyłącza pierwszego mimo iż opisujesz go jako inne 
3. niegrające logiki formularza jak i reprezentacji zacisku wielokreskowej 
4. źle przypisane logiczne przyłącza 

tak dla szybkiego zobrazowania szybki zrzut po korektach dopasowujących do twojego projektu 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-24, 08:49)pwisniewski napisał(a): Odpiszę tutaj będzie bardziej czytelne 

Po analizie twojego projektu wyszło iż masz błędy w logice i konfiguracji listew 
ale po kolei 

1. formularz masz przygotowany tylko dla połączeń wewnętrznych - ale w zaciskach korzystasz zarówno z połączeń wewnętrznych jak i zewnętrznych 
2. źle skonfigurowane zaciski częściowe odwołujące się (logicznie) zawsze do przyłącza pierwszego mimo iż opisujesz go jako inne 
3. niegrające logiki formularza jak i reprezentacji zacisku wielokreskowej 
4. źle przypisane logiczne przyłącza 

tak dla szybkiego zobrazowania szybki zrzut po korektach dopasowujących do twojego projektu 
Ok, ale jak możesz to przesuń zabezpieczenie -1F5 na zacisk 3:3 i wtedy wygeneruj zestawienie, i wklej prosze screena.

Odpowiedź
(2018-01-24, 13:53)pawo90 napisał(a): Ok, ale jak możesz to przesuń zabezpieczenie -1F5 na zacisk 3:3 i wtedy wygeneruj zestawienie, i wklej prosze screena.

prosz

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-24, 15:31)pwisniewski napisał(a): prosz

No i formularz masz źle generowany. 
Zacisk nr 2 złączki trzeciej masz zajety, a fizycznie jest wolny :Smile, bo do dopiero na zacisku trzecim masz coś podłączone :Smile

Jeszcze jedno jesli podziele sobie zaciski czesciowe na przylacza tj. jesli zlaczka ma 4 zaciski to powinienem miec 
X1: 1 & & &   To jest zacisk glowny i czesciowy 
X1: & 2 & &   To jest zacisk czesciowy
X1: & & 3 &   To jest zacisk czesciowy
X1: & & & 4   To jest zacisk czesciowy

I teraz jesli w danych symbolu chce wybrac smgol XT1_2 to w schemacie nie moge uzyskac zaciskow nr 2, 3 i 4 :Sad
Dlaczego?

Odpowiedź
(2018-01-24, 18:31)pawo90 napisał(a): No i formularz masz źle generowany. 
Zacisk nr 2 złączki trzeciej masz zajety, a fizycznie jest wolny :Smile, bo do dopiero na zacisku trzecim masz coś podłączone :Smile

jutro sprawdzę czy w pośpiechu nie pomyliłem się, za szybko wklepując przykład

Cytat:Jeszcze jedno jesli podziele sobie zaciski czesciowe na przylacza tj. jesli zlaczka ma 4 zaciski to powinienem miec 
X1: 1 & & &   To jest zacisk glowny i czesciowy 
X1: & 2 & &   To jest zacisk czesciowy
X1: & & 3 &   To jest zacisk czesciowy
X1: & & & 4   To jest zacisk czesciowy

tak mniej więcej ma to wyglądać z zaciskami częściowymi
na podstawie twojego przykładu - każda reprezentacja graficzna ma odpowiadać jednemu "przyłączu" listwy zaciskowej 

Cytat:I teraz jesli w danych symbolu chce wybrac smgol XT1_2 to w schemacie nie moge uzyskac zaciskow nr 2, 3 i 4 :Sad
Dlaczego?

bo jest to związane z funkcją zacisku 
w twoim przypadku - zacisku ogólnego z mostkiem grzebieniowym z 4 przyłączami

czyli defakto masz 6 przyłączy dostępnych których musisz świadomie używać,  natomiast symbol XT1_2 w standardzie odwołuje się do przyłącza 1
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
proszę jednak się machnąłem 
skorygowany przykład 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-29, 08:44)pwisniewski napisał(a): proszę jednak się machnąłem 
skorygowany przykład 

To mam pytanie jeszcze odnośnie symolu zacisku nr 3 w twoim przyładzie, to jest ten XT1_2? 

I czy mógłbyś pokazac jak wygląda szablon funkcyjny dla twoich zacisków częściowych ?

Odpowiedź
(2018-01-29, 10:22)pawo90 napisał(a): To mam pytanie jeszcze odnośnie symolu zacisku nr 3 w twoim przyładzie, to jest ten XT1_2? 

I czy mógłbyś pokazac jak wygląda szablon funkcyjny dla twoich zacisków częściowych ?

akurat do 3 wstawił mi się 1410 / X1_NB  ale dla 1406 / XT1_2 (zacisk 6) jest analogia to nic nie zmienia z wyjątkiem pokazywania powiązań 

maiłaś zamieszczony szablon całej listwy

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-29, 10:45)pwisniewski napisał(a): akurat do 3 wstawił mi się 1410 / X1_NB  ale dla 1406 / XT1_2 (zacisk 6) jest analogia to nic nie zmienia z wyjątkiem pokazywania powiązań 

maiłaś zamieszczony szablon całej listwy

Jestes w stanie wstawic zdjecie w troche lepszej jakosci?Smile

Odpowiedź
masz wstawione wyżej
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-01-29, 11:44)pwisniewski napisał(a): masz wstawione wyzej
Ok, faktycznie wychodzi na to, że u Ciebie to działa. 
Czyli reasumując w szablonie funkcyjnym artykułu zacisku wstawiam sobie definicje zacisku i ustawiam ilość przyłączy 1 ¶ 2 ¶ ¶ 4.

Później w nawigatorze listew zaciskowych wybieram: Generuj -> Nowe zaciski (urządzenia) -> Wybieram artykuł (w naszym przypadku jest to 4P) .
Po tym wszystkim w nawiatorze mam np 1 zacisk X1: 1 ¶ 2 ¶ 3 ¶ 4 ¶ ¶

Ale u mnie po przeciagnieciu wszystkich zaciskow na schemat wyglada to tak: 
X1: 1¶¶¶¶¶
X1: 2¶¶¶¶¶
X1: 3¶¶¶¶¶
X1: 4¶¶¶¶¶
Edytuje więc ręcznie 

X1:  1¶¶¶¶¶
X1:  ¶2¶¶¶¶
X1:  ¶¶3¶¶¶
X1:  ¶¶¶4¶¶

I wtedy jest ok? 
Swoja drogą czemu jak przeciągam na schemat zaciski to od razu oznaczenia przyłączy nie ustawiają się prawidłowo? Tylko trafiają przed "znaki entera"? 

To jest jedna kwestia, druga kwestia to oznaczenia dla symbolu XT1_2. 

Nie wiem czemu ale u mnie jest tak, że jak uplasuję te zaciski ustawie je ręcznie już w ten sposób: 
X1:  ¶2¶¶¶¶
X1:  ¶¶3¶¶¶

To naturalnie oznaczenia przy symbolu mi znikaja, wchodze wtedy w logike i odpowiednio ustawiam przylacze symboli. Ale po ponownym plasowaniu wyskakuje blad pamięci :> 
Masz może pomysł dlaczego?

Odpowiedź
(2018-01-29, 12:25)pawo90 napisał(a): Ok, faktycznie wychodzi na to, że u Ciebie to działa. 
Czyli reasumując w szablonie funkcyjnym artykułu zacisku wstawiam sobie definicje zacisku i ustawiam ilość przyłączy 1 ¶ 2 ¶ ¶ 4.

Później w nawigatorze listew zaciskowych wybieram: Generuj -> Nowe zaciski (urządzenia) -> Wybieram artykuł (w naszym przypadku jest to 4P) .
Po tym wszystkim w nawiatorze mam np 1 zacisk X1: 1 ¶ 2 ¶ 3 ¶ 4 ¶ ¶

Ale u mnie po przeciagnieciu wszystkich zaciskow na schemat wyglada to tak: 
X1: 1¶¶¶¶¶
X1: 2¶¶¶¶¶
X1: 3¶¶¶¶¶
X1: 4¶¶¶¶¶
Edytuje więc ręcznie 

X1:  ¶2¶¶¶¶
X1:  ¶¶3¶¶¶

I wtedy jest ok? 

prawie, musisz jeszcze dopasować "numer przyłącza" w symbolu aby zgadzał się z przyłączem w definicji

Cytat:Swoja drogą czemu jak przeciągam na schemat zaciski to od razu oznaczenia przyłączy nie ustawiają się prawidłowo? Tylko trafiają przed "znaki entera"? 

To jest jedna kwestia, druga kwestia to oznaczenia dla symbolu XT1_2. 

Nie wiem czemu ale u mnie jest tak, że jak uplasuję te zaciski ustawie je ręcznie już w ten sposób: 
X1:  ¶2¶¶¶¶
X1:  ¶¶3¶¶¶

To naturalnie oznaczenia przy symbolu mi znikaja, wchodze wtedy w logike i odpowiednio ustawiam przylacze symboli.

niestety tak będziesz musiał robić
ze względu na definicję symbolu tak się dzieje
możesz zrobić sobie makra z odpowiednio ustawionymi wartościami i przypisać do paska tak aby robić to szybciej

Cytat: Ale po ponownym plasowaniu wyskakuje blad pamięci :> 
Masz może pomysł dlaczego?

dla czego wyskakuje ci błąd pamięci to nie wiem
trzeba by prześledzić twoja instalacje, logi z programu etc
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź