• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
problem ze złączką 3-piętrową
(2023-10-02, 14:46)azazelek111 napisał(a): Wszystko rozumiem oprócz tego, że trzeba zdefiniować n-poziomową złączkę w bazie artykułów jako n zacisków przelotowych z mostkiem o n poziomach. Czy importując artykuł z Data Portal nie jest już to zrobione dla użytkowników EPLANa?

Odpowiem ci dyplomatycznie
Powinno być zdefiniowane wszystko tak abyś mógł używać i korzystać z pełnego dobrodziejstwa programu, wszelkie automaty, generacje i inne.

Niestety rzeczywistość nie jest tak różowa
bazy nie są tworzone przez producenta oprogramowania tylko przez "producentów" artykułów, a często nawet nie przez nich tylko przez wynajętych freelancerów którzy to robią
także jakość i kompletność bazy DATAPORTAL nie jest na takim poziomie jaki bym chciał

ale jest to duże ułatwienie w pracy, gdyż nie musisz wszystkiego sam robić a jedynie poprawić i dostosować do swoich potrzeb.

Z złączkami jest mniejszy problem bo tu za dużo nie da się popsuć, chodź tez już widziałem błędnie definiowane złączki (często w Phoenix tak jest) że oznaczenie przyłącza definiuje numerycznie zamiast alfabetycznie - co na tą chwilę wydaje się nie istotne ale np później dostajesz wynik jako takie oznaczenie X1:1:1
zamiast bardziej czytelnego moim zdaniem X1:1:a
które w późniejszych i bardziej złożonych pracach z zaciskami (np zaciski częściowe) prowadzi do dużych pomyłek i błędnych generacji

jeżeli przyjrzysz się teraz takim makrom jak PLC czy Falowniki
to już zaczyna być mniej wesoło i zaczyna się mały problem gdyż ty nigdy nie będziesz pracował w taki sam workflow jak osoba przygotowująca makra
więc może się zdarzyć ze dostarczone makra z dataportalu wcale ci nie będą pasować, albo będą nie do końca zdefiniowane tak jak ty byś tego oczekiwał

Cytat:Dopiero co zacząłem używać artykułów i jeśli chodzi o te złączki wielopoziomowe to nie kumam jak to powinno wyglądać.

Ogólnie powinno wyglądać tak, jak chcesz aby w twoim projekcie wyglądała reprezentacja danego elementu w tym wypadku zacisku
nikt ci jednoznacznie nie odpowie na to pytanie gdyż każdy jest przyzwyczajony do trochę innej pracy bo się tak nauczył lub tak go nauczyli na szkoleniu

reasumując możesz mieć artykuły w których nie będziesz miał szablonów funkcyjnych i też wszystko też będzie działać
tylko w tym wypadku tracisz np kontrole błędów i sprawdzania poprawności projektu
gdyż w właściwościach takich artykułów możesz właśnie wprowadzić szereg informacji do sprawdzania i późniejszej kontroli

Cytat:Udało mi się zrobić taką listwę, numeracja 1, 1+, 1- wydaje się całkiem ciekawa.

Tak jest to jeden ze sposobów numeracji (przeważnie używam go w numeracji złączek czujnikowych typu PTIO lub ZPV) gdzie mam wydzielony potencjał + i - do zasalania czujnika na złączce
wygląda to już OK

Cytat:Czy to jest poprawnie zrobione? Tak to powinno wyglądać? Wybrałem złączkę z bazy "urządzeń" i klikałem odpowiednio po poziomach 3 poziom, 2, 1 i znowu następna złączka 3 poziom, 2, 1. Jak próbowałem robić inaczej to w nawigatorze widziałem, że poziomy nie wskakują na swoje miejsce. Próbowałem dodać do zwykłych zacisków artykuł przez właściwości > artykuł  i określić poziom w zacisku, ale to nic nie dawało, to samo jak próbowałem kopiować, to jakby coś z poziomami mi nie grało. 

tak z punktu widzenia logicznego jest OK jak i z punktu widzenia schematowego to już ty musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie czy jest OK
dla mnie już bym bardziej nie kombinował (no może z określeniem przyłączy i pokazaniem ich na schematach i zestawieniach) 

Cytat:Co zrobić z niewykorzystanym w projekcie zaciskiem złączki? Należy go dodać i nic do niego nie wpinać czy może być "nieużyty"?

nic
jeżeli jest poprawnie zdefiniowany w bazie artykuł to złącze pojawi się na zestawieniach jako puste - nie połączone (zawsze możesz go pokazać na schemacie jako pusty zacisk)
w nawigatorze listew zaciskowych będziesz mógł go ponumerować jako element nieplasowany
lub stworzyć sobie szablon do numerowania takich listw
korzystając z tego postu Numerowanie listwy 3 piętrowej dla 99 klem
tu jest przykład numeracji z inkrementem +100 ale idea jest taka sama dla numeracji z + i -

Cytat:#EDIT
Jeśli mówiłeś o tym, to w szablonie funkcji znalazłem to:

to jest dobrze zdefiniowane?

Na pierwszy rzut oka wygląda to ok

PS. staraj się nie linkować obrazków z zewnętrznych hostingów bo za chwilę znikną linki i post straci sens 
po załączeniu obrazka w poście (max 4 na post) daj podglad obrazy zostaną załadowane i bedziesz widział co dodałeś
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: problem ze złączką 3-piętrową - przez buba - 2023-09-29, 17:39
RE: problem ze złączką 3-piętrową - przez pwisniewski - 2023-10-03, 09:07

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości