• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza artykułów
EplanP8 
Witam, prośba o pomoc z baza artykułów i dobieraniem akcesoriów do elementów.

Utworzyłem sobie artykuł, przykładowo zwykla B6, w szablonie funkcyjnym dodalem dwa styki do glownej funkcji.

[Obrazek: hKTbQ5c.png]

Chcialbym teraz po narysowaniu symbolu wybrac do elementu glownego takze styk pomocniczy ZAHK

[Obrazek: WUGuobQ.png]

nie do konca wiem czy robie to poprawnie i czy jest to najszczesliwsze rozwiazanie umozliwiajace dobor stykow pomocniczych.

Czy da sie dopiero po wybraniu akcesoriow podwiesic pod kursor ich symbole i wtedy je rysowac? Czy jednak musi to isc w tej kolejnosci symbole -> wybor artykułow?

Chcialbym tez zapytac czy jest mozliwe podczepienie pod artykul dwoch symboli na raz? Np bezpiecznik i bezpiecznik z linia do styku pomocniczego i wyboru symbolu na etapie wstawiania artykułu na schemat?

Odpowiedź
(2014-08-08, 15:03)PIOTRS napisał(a): Witam, prośba o pomoc z baza artykułów i dobieraniem akcesoriów do elementów.

Postaram Ci się pomóc

Cytat:Utworzyłem sobie artykuł, przykładowo zwykla B6, w szablonie funkcyjnym dodalem dwa styki do glownej funkcji.

źle i dobrze

a więc od początku
1. dobrze
utworzenie s`ki
utworzenie szablonu funkcyjnego dla s`ki

2. źle
dodanie do szablonu funkcyjnego s`ki styków pomocniczych - one tu nie należą
Powinny się znaleźć w definicji styków pomocniczych

a więc popatrz na to od strony "fizycznej"
trzymając w ręce zwykłą s`kę (tylko) jakie będziesz miał dostępny szablon funkcyjny do niej ?
jeżeli potrzebujesz styków pomocniczych musisz dodać "moduł" do twojej s`ki - prawda ?
tak samo musisz podchodzić do eplana i bazy
czyli masz s`kę i do niej "dopinasz moduł" styków pomocniczych

Cytat:Chcialbym teraz po narysowaniu symbolu wybrac do elementu glownego takze styk pomocniczy ZAHK

w twoim wypadku błąd jest w szablonie funkcyjnym s`ki
usuń z niego styki pomocnicze jak już pisałem wyżej i powinno wszystko grać

Cytat:nie do konca wiem czy robie to poprawnie i czy jest to najszczesliwsze rozwiazanie umozliwiajace dobor stykow pomocniczych.

Czy da sie dopiero po wybraniu akcesoriow podwiesic pod kursor ich symbole i wtedy je rysowac? Czy jednak musi to isc w tej kolejnosci symbole -> wybor artykułow?

eplan umożliwia wstawienie w dwojaki sposób

1. wstawianie symboli (insert)
2. wstawianie artykułów (alt+insert)

różnica jest zasadnicza
w 1 przypadku wstawiany jest tylko symbol
w 2 przypadku oprócz symbolu wstawiany jest od razu przynależny mu artykuł, jeżeli artykuł posiada szablon funkcyjny to jest on oczywiście również uwzględniany w eplanie

drogi są 2 końce są dwa ale Wink ale robisz to jak ci wygodniej

1.rysujesz schemat tam gdzie ci to potrzebne
potem dobierasz na bazie schematu materiał
jeżeli w schemacie masz s`kę ze stykami pomocniczymi i masz poprawnie zdefiniowaną bazę to eplan podpowie ci ze masz użyć styków pomocniczych
2. rysujesz s`kę ze stykami i ręcznie dobierasz materiał czyli s`ka i styki pomocnicze
3. do projektu wstawisz s`kę ze stykami i potem przez plasowanie rysujesz na schemacie to co masz dostępne w szablonach funkcyjnych
4. kombinujesz wszystkie powyższe razem i robisz jak ci wygodniej

Cytat:Chcialbym tez zapytac czy jest mozliwe podczepienie pod artykul dwoch symboli na raz? Np bezpiecznik i bezpiecznik z linia do styku pomocniczego i wyboru symbolu na etapie wstawiania artykułu na schemat?

znów rozwiązań jest kilka

1. przy standardowych elementach jak s`ki, bezpieczniki topikowe etc
nie przypisujesz w bazie danych symbolu zostaje on dopisany z właściwości funkcji i w momencie wstawiania możesz zmienić symbol przez naciśnięcie backspace (uwaga zmieniamy domyślny symbol dla danej funkcji)

2. jeżeli już definiujemy symbol w artykule to aby zmienić ten symbol musimy dodać wariant artykułu
co umożliwi nam zmianę szablonów funkcyjnych i niektórych właściwości w artykule

3. linie przerywaną dorysowujesz ręcznie zwykłą grafiką
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Witam

Podepnę się do tematu.

Jak należy dodawać wyposażenie, które jest wymagane dla elementu.
Problem polega na tym, że wyposażenie nie jest dodawane automatyczne. Wprawdzie wszystko jest zaznaczone prawidłowo jendkże i tak muszę to robic manualnie.

Dlatego może pytanie brzmi. Po co jest opcja ''wyposażenie wymagane'' skoro i tak neleży to wstawić manualnie.
(albo ja coś źle robię)

Odpowiedź
(2014-09-03, 23:00)Felis napisał(a): Witam

Podepnę się do tematu.

Jak należy dodawać wyposażenie, które jest wymagane dla elementu.
Problem polega na tym, że wyposażenie nie jest dodawane automatyczne. Wprawdzie wszystko jest zaznaczone prawidłowo jendkże i tak muszę to robic manualnie.

Dlatego może pytanie brzmi. Po co jest opcja ''wyposażenie wymagane'' skoro i tak neleży to wstawić manualnie.
(albo ja coś źle robię)

z tego co mi wiadomo pole to dedykowane jest do przebiegu kontroli tak aby wyrzuciło błąd iż zabrakło wyposażenia które powinno być
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź