• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edytor listew zaciskowych
EplanP8 
Cześć,
pracuję obecnie w EPLAN Electric P8 wersja 2.1 SP1 i natrafiłem na problem w edytorze listew zaciskowych dotyczący zamiany celu połączenia zewnętrznego z wewnętrznym. Do wykonania tej operacji wykorzystuję opcję zamień wewn./zewn. w edytorze listew po której wybraniu cele zamieniają się miejscami jednak po kliknięciu Zastosuj sytuacja wraca do stanu poprzedniego - i tak w każdym przypadku. Z tego powodu zamiany celów mogę dokonać tylko z poziomu poszczególnych zacisków w zakładce Połączenia co jednak jest bardzo uciążliwe. Dodam że problem w wersji 2.0 SP1 z której korzystałem do tej pory nie występował.
Czy ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam

Odpowiedź
Żeby cele były dobrze widoczne już podczas rysowania warto włączyć Menu/Widok/Cele zewnętrzne (ale to na marginesie, bo pewnie wiesz).
Szybką zmianą globalną lub wybranych zacisków może być pomoc nawigatora listew gdzie możesz wybrać interesujące Cię zaciski (grupę zacisków, a nie tylko pojedyncze sztuki) i:
- edytować właściwości dla wszystkich wybranych na raz, które teraz robisz osobno,
- zmienić wariant symbolu, we właściwościach i zakładce Dane symbolu/funkcji na taki, który ma cele od razu w odpowiednią stronę, najlepiej oczywiście odpowiedni wariant plasować od razu podczas projektowania ale wiadomo, nie zawsze się da,
- zmienić we właściwościach, w zakładce Dane symbolu/funkcji, przycisk Logika..., wiersz wewn./zewn.

Gorzej, że piszesz, iż wcześniej to nie występowało.

Odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź.
Wszystkie opisane przez Ciebie sposoby znam jednak najwygodniej było mi zamieniać cele własnie za pośrednictwem edytora listew gdzie w jednym miejscu widać wszystkie zaciski wraz z celami. Pytanie w zasadzie dotyczy jak tą funkcjonalność przywrócić a nie jak wykonać tą operację innym sposobem. Być może warunki dla zadziałania tej funkcji zmieniły się w stosunku do wersji 2.0 SP1.

Pozdrawiam

Odpowiedź
A da się znaleźć jakąś logikę w tym, że np. występuje ten problem tylko z połączeniem z kablami, lub coś w tym stylu?

Odpowiedź
(2017-04-13, 15:23)LeBmo napisał(a): A da się znaleźć jakąś logikę w tym, że np. występuje ten problem tylko z połączeniem z kablami, lub coś w tym stylu?

Problem występuje w każdym przypadku - przy każdej listwie, przy każdym zacisku, w każdym projekcie. Tak się zastanawiam czy problemem może być to, że wszystkie projekty na których funkcję testowałem były tworzone w wersji Eplana 2.0 SP1 ale póki co nie mam czasu tego potwierdzić.

Tak czy inaczej poradziłem z nim sobie w następujący ("nieszczęśliwy") sposób:
Zaznaczam wszystkie zaciski danej listwy zaciskowej >> Właściwości (całościowe) >> Dane symbolu/funkcji >> Logika - i tutaj dla dwóch pierwszych kolumn - w przypadku Zacisku z mostkiem grzebieniowym, 4 przyłącza - w wierszu wewn./zewn. ustalam wspólne dla wszystkich zacisków ustawienia np. w kolumnie 1 zewnętrzne, w kolumnie 2 wewnętrzne. Jeżeli te ustawienia już były identyczne to trzeba je zamienić miejscami. Po tym zabiegu w Edytorze listew wszystko działa bezproblemowo i można dowolnie zamieniać cele.
Póki nie znajdę przyczyny tego problemu to rozwiązanie jest względnie satysfakcjonujące.

EDIT
W projekcie stworzonym od podstaw w wersji 2.1 SP1 problem nie występuje co wskazuje na problem kompatybilności wstecznej na tym polu.

Pozdrawiam

Odpowiedź