• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No to mamy oficialnie zapowiedz wersji 2.4
(2014-09-09, 23:52)LeBmo napisał(a): Oprócz tego zasmuciła mnie wiadomość, że 2.4 nie jest kompatybilny z MS Office starszym niż 2010.
Czy faktycznie nie otworzę w wersji 2007 wygenerowanych z Eplana do Excela informacji, czy raczej chodzi o jakieś szczególne sytuacje? Ma ktoś z Was taki zestaw (Eplan 2.4 i Office 2007)?

niestety takiego zestawu nie posiadam
ale tu chodzi o interakcję (tak samo jak xp, office 2007 nie jest wspierany już przez Microsoft)
Niestety nie testowałem czy jest wymagana instalacja office do przeprowadzenia eksportów z eplana więc nie mogę tego potwierdzić ani zaprzeczyć

Natomiast jeżeli masz już plik xls to możesz go nawet OO otworzyć tu już nie ma problemów, jest to zwykły arkusz
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
W uruchomionym instalatorze 2.4 oprócz wyboru
System docelowy:
-Win32
-x63

poniżej jest jeszcze
Dostępne programy:
-Electric P8
-Electric P8 Add-on

Co to znaczy, co należy wybrać?
Tego chyba wcześniej nie było (2.2, 2.3).

Będąc już przy wyrażeniu "Add-on" skorzystam z okazji i zapytam dalej.
Rozumiem, że Add-on oznacza dodatki, dodatkowe funkcje/programy/rozszerzenia ale mam przed sobą broszurę Eplana i tam tylko niektóre "Funkcje i możliwości" mają dopisek "Add-on" (są to: Pro Panel, Fluid, P&ID, Pr Panel Prof., PPE).
Dodatkowo wczoraj rozmawiałem z jednym chłopakiem i wspomniał, że instalując "coś" (nie pamiętał dokładnie co, może Pro Panel) miał do wyboru "coś Add-on" lub samo "coś" już bez Add-on. Nie umiał mi odpowiedzieć co wybrał, bo to była jakaś starsza wersja niż 2.4.
Pytam z ciekawości co to znaczy skoro się pojawia przy instalacji i w broszurach.

Odpowiedź
(2014-09-10, 10:21)LeBmo napisał(a): W uruchomionym instalatorze 2.4 oprócz wyboru
System docelowy:
-Win32
-x63

poniżej jest jeszcze
Dostępne programy:
-Electric P8
-Electric P8 Add-on

Co to znaczy, co należy wybrać?
Tego chyba wcześniej nie było (2.2, 2.3).
było ale trochę w innym miejscu
jeżeli chodzi o system to tu sprawa jest chyba jasna i nie muszę tłumaczyć Wink
jeżeli chodzi o podział na P8 i P8 Add-on to sprawa wygląda następująco
w pierwszym instalujemy cały program (środowisko)
w drugim instalujemy dane zasadnicze systemu (czyli przykładowy projekt, formularze, arkusze normowe, szablony, etc)

ale żeby było weselej przy wybraniu opcji 1 również możemy wybrać aby add-on został zainstalowany jednocześnie z programemWink

Cytat:Będąc już przy wyrażeniu "Add-on" skorzystam z okazji i zapytam dalej.
Rozumiem, że Add-on oznacza dodatki, dodatkowe funkcje/programy/rozszerzenia ale mam przed sobą broszurę Eplana i tam tylko niektóre "Funkcje i możliwości" mają dopisek "Add-on" (są to: Pro Panel, Fluid, P&ID, Pr Panel Prof., PPE).
Dodatkowo wczoraj rozmawiałem z jednym chłopakiem i wspomniał, że instalując "coś" (nie pamiętał dokładnie co, może Pro Panel) miał do wyboru "coś Add-on" lub samo "coś" już bez Add-on. Nie umiał mi odpowiedzieć co wybrał, bo to była jakaś starsza wersja niż 2.4.
Pytam z ciekawości co to znaczy skoro się pojawia przy instalacji i w broszurach.

i tak i nie
jeżeli chodzi o same funkcje programu to są one blokowane przez klucz sprzętowy (np moduł jedno kreskowy, zestawienia, raporty, tłumaczenia, etc)
leżeli chodzi o Add-on to niestety/stety musimy je odinstalować (Pro Panel, Fluid/PPE, P&ID, ECC One - mogą występować również w wersji prof) i występują jako add-on lub zwykłą
czyli jeżeli mamy wersje zwykłą to nie potrzebujemy programu P8 aby go uruchomić przy add-on P8 jest wymagany a "dodatek" integruje się wtedy z P8
czyli nie musimy wtedy uruchamiać propanelu żeby z niego korzystać bo mamy go już w p8 i po prostu przechodzimy do środowiska
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Co do dodatków w stylu Fluid, Pro Panel itd., to myślę, że zrozumiałem.

Niestety ciągle nie do końca rozumiem tego dla P8.
Mam zainstalowaną starszą wersję P8 i chciałbym doinstalować 2.4 żeby obie wersje działały (tak jak to się toczyło TUTAJ).

Instalując wersję bez Add-on rozumiem, że będzie to właśnie taka standardowa instalacja jaka była w poprzednich wersjach.
Cytat:ale żeby było weselej przy wybraniu opcji 1 również możemy wybrać aby add-on został zainstalowany jednocześnie z programem
ale wtedy w jakim to jest celu?

Instalując wersję z Add-on zainstaluję tylko
Cytat:przykładowy projekt, formularze, arkusze normowe, szablony, etc
a co z programem?

Dopytuję się żeby wiedzieć co jest do czego i co zainstalować żeby było dobrze.

Odpowiedź
Instalujesz wersję P8 jako normalną instalację
wtedy zainstaluje ci program i jeżeli będziesz chciał i wybierzesz na liście wyboru również add-on

sam add-on jest przeznaczony w tym wypadku (mówimy o P8) do doinstalowania przykładowych danych jeżeli np admin nam ich nie zainstalował
albo podczas instalacji (z jakiejś przyczyny) nie mamy ich w systemie, lub mamy je zmodyfikowane a chcemy przywrócić do oryginału
to żeby nie reinstalować całego programu - doinstalowujemy tylko te dane
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Czy wersja 2.4 nie posiada polskiej pomocy?

Na to mi wygląda, ponieważ nie mogę skorzystać z pomocy programu w ojczystym języku, po instalacji katalog pomocy "pl-PL" wygląda na wybrakowany, a w katalogu instalacyjnym "Platform Help" widzę tylko DE i US.

Odpowiedź
(2014-10-13, 13:28)LeBmo napisał(a): Czy wersja 2.4 nie posiada polskiej pomocy?

Na to mi wygląda, ponieważ nie mogę skorzystać z pomocy programu w ojczystym języku, po instalacji katalog pomocy "pl-PL" wygląda na wybrakowany, a w katalogu instalacyjnym "Platform Help" widzę tylko DE i US.

Posiada, ale należy ją dociągnąć i doinstalować
wykonujemy to za pomocą polecenia/modułu
pomoc -> Eplan download manager

w nowo otwartym oknie
z listy dostępnych pakietów wybieramy nas język i go instalujemy

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Kiedy tak robię, na początku mam komunikat:
"Lista dostępnych składników programu jest inicjowana..."
a po chwili niestety:
"Strefa pobrań niedostępna"

[Dodam, że Data Portal działa]

P.S.
Zauważyłem, że zniknął asystent nowego projektu.

Odpowiedź
(2014-10-13, 23:19)LeBmo napisał(a): Kiedy tak robię, na początku mam komunikat:
"Lista dostępnych składników programu jest inicjowana..."
a po chwili niestety:
"Strefa pobrań niedostępna"

[Dodam, że Data Portal działa]

mi obecnie tez teraz nie działa
zawsze możesz zgłosić się do ab.. żeby ci dosłali plik instalacyjny

Cytat:P.S.
Zauważyłem, że zniknął asystent nowego projektu.

tak, nie ma asystenta jest to opisane w pliku news

Cytat:Punkty menu
W menu Projekt został usunięty następujący punkt menu:
Nowy (asystent).
Nowe projekty można w taki sam prosty sposób tworzyć za pomocą
punktów menu Projekt > Nowy i Projekt > PPE >Nowy, bądź przy
użyciu zarządzania projektem.
Jeżeli tworzysz w ten sposób nowe projekty, to ustawienia, które były
zgrupowane w asystentach tworzenia projektu w różnych zakładkach
(Projekt, PPE, Struktura itp.) mogą być wykonywane w następnych
oknach dialogowych punktów menu oraz w różnych oknach dialogowych
ustawień odnoszących się do projektu.
Ustawienia znajdujące się dotychczas w zakładce Numerowanie
asystenta projektu zostały rozdzielone w platformie EPLAN na okna
dialogowe Ustawienia: Strony, Ustawienia: Numerowanie (online) i
Ustawienia: PLC.
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Gdyby działał mi Eplan download manager, to co jeszcze mogę znaleźć za jego pośrednictwem?

Cytat:tak, nie ma asystenta jest to opisane w pliku news
Faktycznie, czytałem tylko nie zapamiętałem tej zmiany.

Odpowiedź
(2014-10-14, 13:16)LeBmo napisał(a): Gdyby działał mi Eplan download manager, to co jeszcze mogę znaleźć za jego pośrednictwem?

obecnie oprócz helpa to chyba nic
nie testowałem na pełnej licencji Ultimate czy jest coś jeszcze dostępne
electric p8 na licencjach do professional`a tylko help
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
"Bida" ale skoro jest coś takiego, to może jest jakiś dobry plan z tym związany.
Poczekamy, zobaczymy.

Odpowiedź
(2014-10-14, 14:29)LeBmo napisał(a): "Bida" ale skoro jest coś takiego, to może jest jakiś dobry plan z tym związany.
Poczekamy, zobaczymy.

podejrzewam iż kolejne wersje będą już bardziej zintegrowane z tym managerem
ale to tyko moje gdybania
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:w wersji 2.4 nie będziemy mogli otworzyć żadnego projektu z starszej wersji bez jego konwersji - nawet w trybie zabezpieczonym (tylko do odczytu - tak jak to było w starszych wersjach)
Na szczęście sprytnie Eplan sam robi kopię zapasową obdarzając ją datą i godziną, więc nie zniszczy nam starszej wersji.

Tylko informacyjnie:
Bezmyślnie zainstalowałem wersję x64 Eplana (bo taki mam system, a zdążyłem już zapomnieć o informacji związanej z pakietem biurowym) i niestety problem z bazami danych - niechcący sprawdziłem i potwierdzam, że jak nie ma się Office'a x64, to klapa.
Odinstalowałem Eplana x64 i zainstalowałem 32bit.

Odpowiedź
(2014-10-14, 22:22)LeBmo napisał(a): Bezmyślnie zainstalowałem wersję x64 Eplana (bo taki mam system, a zdążyłem już zapomnieć o informacji związanej z pakietem biurowym) i niestety problem z bazami danych - niechcący sprawdziłem i potwierdzam, że jak nie ma się Office'a x64, to klapa.
Odinstalowałem Eplana x64 i zainstalowałem 32bit.

w tej sytuacji mogłeś przejść na bazy danych MsSQL
Microsoft udostępnia darmową wersję MsSQL express którą możesz sobie lokalnie zainstalować

ale już mówię wydajność tego serwera jest niższa niż pełnej wersji
więc coś za coś
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Hasło "MsSQL" zapisałem sobie po ostatnim razie kiedy mi o tym napisałeś przy innej okazji ale raczej odłożę to na później, bo nie znam się na tym, a jeszcze jest sporo ważnych spraw do nauczenia się.
Poza tym mógłbym mieć jeszcze problem z Excelem przy eksportach.

Zauważyłem, że zniknęły
Opcje/Minipaski narzędzi
nie tylko z menu ale nie ma ich wśród poleceń dopasowujących paski narzędzi.

Odpowiedź
(2014-10-15, 15:01)LeBmo napisał(a): Hasło "MsSQL" zapisałem sobie po ostatnim razie kiedy mi o tym napisałeś przy innej okazji ale raczej odłożę to na później, bo nie znam się na tym, a jeszcze jest sporo ważnych spraw do nauczenia się.
Poza tym mógłbym mieć jeszcze problem z Excelem przy eksportach.

wszystko zależy jak wykorzystujesz eplana
i ilu współpracowników masz
bo jeżeli pracujecie już we dwóch warto przejść na MSSQL
ale to już rozmowa na inny wątek Wink

Cytat:Zauważyłem, że zniknęły
Opcje/Minipaski narzędzi
nie tylko z menu ale nie ma ich wśród poleceń dopasowujących paski narzędzi.

tak jest o tym mowa w news
cześć pasków zostało usuniętych - tłumaczenie mało osób z nich korzystało - czy to prawda nigdy się nie do wiemy
z pasków z których osobiście tez korzystałem (jak i większość moich znajomych) też zostały usunięte (trzeba będzie sobie je dodać skryptem albo nauczyć się żyć bez nich)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
W Eplan Download Manager Pojawił się HotFix 1 dla wersji 2.4.
Szkoda, że nie ma listy poprawek, ciekawe ile ich jest.

Odpowiedź
(2014-12-12, 10:04)LeBmo napisał(a): W Eplan Download Manager Pojawił się HotFix 1 dla wersji 2.4.

z tego co wiem tyczy się on tylko ECC One
ale kto wie moze znów coś pozmieniali w bazach danych Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Napisano mi, że problem z przesunięciem tekstu właściwości został rozwiązany właśnie z HF1. Nie instalowałem jeszcze, więc nie zweryfikowałem tego ale dostałem taką oficjalną informację.

Odpowiedź