• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt bazowy a szablon projektu - różnice
Rozgrzebałem tematykę szablonów formularzy i projektów bazowych. Proszę o potwierdzenie czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.

Szablon projektu generujemy w zarządzaniu projektem. Przypisać go można do innego projektu tylko w momencie jego tworzenia?

Projekt bazowy, a szablon projektu to jest praktycznie to samo, z tym że bazowy ma dodatkowo zapisane w swojej strukturze dane zasadnicze jak np. formularze? Projekt bazowy analogicznie jak formularz, podczytać można go tylko w momencie zakładania nowego projektu?
Po co wykonywana jest reorganizacja projektu ?

Odpowiedź
(2016-02-19, 13:12)enduan napisał(a): Rozgrzebałem tematykę szablonów formularzy i projektów bazowych. Proszę o potwierdzenie czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.

Szablon projektu generujemy w zarządzaniu projektem.

Nie zarządzanie projektem nie ma nic wspólnego z generowaniem szablonu czy projektu bazowego

Cytat:Przypisać go można do innego projektu tylko w momencie jego tworzenia?

a więc tak 
szablon projektu czy projekt bazowy nie jest przypisywany do projektu (w strikte rozumienia znaczenia tego słowa) 
na bazie szablonu/projektu bazowego tworzony jest projekt (i ta informacja jest przechowywana w projekcie - na bazie jakiego źródła został projekt stworzony) 
i tak tylko przy tworzeniu projektu możemy wybrać na bazie jakiego szablonu/projektu bazowego tworzymy projekt

ogólnie nie ma to znaczenia gdyż do tego samego efektu możemy dość z dowolnego szablonu - kwestia ile będziemy poświęcać czasu na późniejsza konfigurację naszego projektu

Cytat:Projekt bazowy, a szablon projektu to jest praktycznie to samo, z tym że bazowy ma dodatkowo zapisane w swojej strukturze dane zasadnicze jak np. formularze? Projekt bazowy analogicznie jak formularz, podczytać można go tylko w momencie zakładania nowego projektu?

z punktu widzenia informacji przechowywanych to jest to praktycznie to samo z tym iż projekt bazowy jest obszerniejszy

SZABLON PROJEKTU zawiera:
  • Wszystkie ustawienia projektu. 
  • Wszystkie dane projektu: 
  • Wszystkie strony
PROJEKT BAZOWY zawiera to samo co szablon plus :
  • Dane zasadnicze: 
  • Wprowadzone dokumenty obce i pliki graficzne 
  • Dane referencyjne:

Cytat:Po co wykonywana jest reorganizacja projektu ?

reorganizacja to nic innego jak poprawienie zapisów baz danych projektu - należy pamiętać iż eplan nie jest środowiskiem wektorowym jak AC tylko bazodanowym
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-19, 13:29)pwisniewski napisał(a): Nie zarządzanie projektem nie ma nic wspólnego z generowaniem szablonu czy projektu bazowego

Moment moment. Projekt --> zarządzanie projektem --> Dodatki --> utwórz projekt bazowy/utwórz szablon projektu. W tym miejscu możemy stworzyć bazę pod kolejny nowy projekt. Am I right ? Smile

Odpowiedź
(2016-02-19, 14:00)enduan napisał(a): Moment moment. Projekt --> zarządzanie projektem --> Dodatki --> utwórz projekt bazowy/utwórz szablon projektu. W tym miejscu możemy stworzyć bazę pod kolejny nowy projekt. Am I right ? Smile

tak jest to jedna z możliwości dostania się do tego 
innym jest bezpośrednio z meny projektu 
projekt -> zabezpiecz

ale jak pisałem nie ma to za dużo wspólnego z samym zarządzaniem projektem
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-19, 14:30)pwisniewski napisał(a): tak jest to jedna z możliwości dostania się do tego 
innym jest bezpośrednio z meny projektu 
projekt -> zabezpiecz

ale jak pisałem nie ma to za dużo wspólnego z samym zarządzaniem projektem

Ok. Da sie "w locie" zmienić arkusz normowy projektu ? Otwarcie akrusza normowego z poziomu programów narzędziowych nie powoduje, że wszystkie lub jakakolwiek strona przyswaja właściwości nowego arkusza... Korzystając z okazji. W jaki sposób zmienić strukturę strony tak aby można było określić miejsca ustawienia? Domyślnie eplan podaje tylko urządzenie (=) i miejsca montażu (+) - We właściwościach projektu w zakładce struktura, pozycja "strony" są u mnie wyszarzone /nieaktywne. Czy popełniłem gdzie błąd przy zakładania projektu ?

Odpowiedź
(2016-02-19, 14:46)enduan napisał(a): Ok. Da sie "w locie" zmienić arkusz normowy projektu ?

co masz na myśli pisząc w locie ?

Cytat: Otwarcie akrusza normowego z poziomu programów narzędziowych nie powoduje, że wszystkie lub jakakolwiek strona przyswaja właściwości nowego arkusza...

trochę sie zamieszałeś (ale się nie dziwię)
menu programów narzędziowych służy głownie do edycji, modyfikacji synchronizacji etc
to jaki arkusz normowy w projekcie jest użyty decyduje
1. globalne ustawienia projektu
2a. ustawienia formularza
2b. lokalne ustawienia strony

Cytat:Korzystając z okazji. W jaki sposób zmienić strukturę strony tak aby można było określić miejsca ustawienia? Domyślnie eplan podaje tylko urządzenie (=) i miejsca montażu (+).

tak struktura zdefiniowana przy szablonie IEC jest oparta na DIN EN 81346 gdzie własnie główna struktura opiera się o urządzenie i miejsce montażu
zmianę struktury wykonujemy podczas zakładania projektu (tworzenia nowego) lub na pustym projekcie (nie może być żadnej strony) w właściwościach projektu zakładka struktura
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-19, 15:10)pwisniewski napisał(a): co masz na myśli pisząc w locie ?

trochę sie zamieszałeś (ale się nie dziwię)
menu programów narzędziowych służy głownie do edycji, modyfikacji synchronizacji etc
to jaki arkusz normowy w projekcie jest użyty decyduje
1. globalne ustawienia projektu
2a. ustawienia formularza
2b. lokalne ustawienia strony

tak struktura zdefiniowana przy szablonie IEC jest oparta na DIN EN 81346 gdzie własnie główna struktura opiera się o urządzenie i miejsce montażu
zmianę struktury wykonujemy podczas zakładania projektu (tworzenia nowego) lub na pustym projekcie (nie może być żadnej strony) w właściwościach projektu zakładka struktura

Ok. Czyli zmieniamy w strukturze z niedostępny na identyfikujący .. Smile tak zamieszałem się trochę.. próbuje przyswoić ogrom informacji Smile w locie to znaczy masz już projekt, ze schematami stronami i w połowie myślisz, a zmienię sobie tabliczkę rysunkową (wizualną strukturę strony). W tym momencie otwieram sobie jakiś przykładowy arkusz normowy Wcześniej go kopiuje, żeby oryginalnego nie zepsuć ... gmeram w nim, zmieniam dodaje loga itd itd. Oczywiście pojawia się od razu kolejne pytanie jak dodać funkcję do takiej tabelki np. Kto wykonał rysunek date, rewizję itd... I jak to zapisać ?! Smile

Odpowiedź
(2016-02-19, 15:22)enduan napisał(a): Ok. Czyli zmieniamy w strukturze z niedostępny na identyfikujący .. Smile tak zamieszałem się trochę.. próbuje przyswoić ogrom informacji Smile

to zależy co chcesz osiągnąć
już kiedyś wyjaśniałem znaczenie identyfikujący a opisowy i niedostępny

Cytat:w locie to znaczy masz już projekt, ze schematami stronami i w połowie myślisz, a zmienię sobie tabliczkę rysunkową (wizualną strukturę strony). W tym momencie otwieram sobie jakiś przykładowy arkusz normowy Wcześniej go kopiuje, żeby oryginalnego nie zepsuć ... gmeram w nim, zmieniam dodaje loga itd itd.
Oczywiście pojawia się od razu kolejne pytanie jak dodać funkcję do takiej tabelki np. Kto wykonał rysunek date, rewizję itd... I jak to zapisać ?! Smile

przeszukaj forum bo większość twoich pytań już padła Wink
 przykład z podmianą arkusza normowego
tworzenie arkusza normowego
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-19, 15:48)pwisniewski napisał(a): to zależy co chcesz osiągnąć
już kiedyś wyjaśniałem znaczenie identyfikujący a opisowy i niedostępny

przeszukaj forum bo większość twoich pytań już padła Wink
 przykład z podmianą arkusza normowego
tworzenie arkusza normowego

Witam,
odgrzebię troszkę temat, mam pytanie w jaki sposób mogę na podstawie istniejącego projektu, stworzyć projekt bazowy? Chodzi mi o to, że na podstawie istniejącego projektu będę tworzył nowy projekt, który będzie jedynie trochę rozbudowany.

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Rafał

Odpowiedź
(2016-09-01, 15:57)rafalek85 napisał(a): Witam,
odgrzebię troszkę temat, mam pytanie w jaki sposób mogę na podstawie istniejącego projektu, stworzyć projekt bazowy? Chodzi mi o to, że na podstawie istniejącego projektu będę tworzył nowy projekt, który będzie jedynie trochę rozbudowany.

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Rafał

otwórz projekt do edycji 
potem 

projekt -> zabezpiecz -> 
i teraz albo projekt bazowy albo szablon projektu  

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-02, 07:59)pwisniewski napisał(a): otwórz projekt do edycji 
potem 

projekt -> zabezpiecz -> 
i teraz albo projekt bazowy albo szablon projektu  

Witam,

właśnie w ten sposób próbowałem to robić, ale zapisuje mi plik jako .zx1 (kiedy zabezpieczam projekt bazowy). Kiedy daję zabezpiecz projekt bazowy, domyślnie wybrany jest katalog: $(MD_TEMPLATES), w którym są katalogi GB_ba001.zw9, GOST_bas001.zw9, itd. Może wybieram zły katalog?

Pozdrawiam,
Rafał

Odpowiedź
(2016-09-02, 08:40)rafalek85 napisał(a): Witam,

właśnie w ten sposób próbowałem to robić, ale zapisuje mi plik jako .zx1 (kiedy zabezpieczam projekt bazowy). Kiedy daję zabezpiecz projekt bazowy, domyślnie wybrany jest katalog: $(MD_TEMPLATES), w którym są katalogi GB_ba001.zw9, GOST_bas001.zw9, itd. Może wybieram zły katalog?

Pozdrawiam,
Rafał

sorki moja pomyłka (trochę przemęczony jestem i już nie czytam ze zrozumieniem)  to co podałem to  było zabezpieczenie projektu bazowego, szablonu

aby stworzyć projekt bazowy musisz

projekt -> organizuj -> 
i odpowiednio utwórz projekt bazowy albo szablon 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-09-02, 09:25)pwisniewski napisał(a): sorki moja pomyłka (trochę przemęczony jestem i już nie czytam ze zrozumieniem)  to co podałem to  było zabezpieczenie projektu bazowego, szablonu

aby stworzyć projekt bazowy musisz

projekt -> organizuj -> 
i odpowiednio utwórz projekt bazowy albo szablon 

Witam,

działa, dzięki wielkie za pomoc Smile

Pozdrawiam,
Rafał

Odpowiedź