• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie listwy zaciskowej
Witam, mam pytanie odnośnie tworzenia listwy zaciskowej przez generacje planu podłączeń zacisków. Otóż dodają mi się tam łączone elementy ale nie wszystkie, ten na poniższym obrazku nie dodał się, dlaczego?
[Obrazek: pyt1png_ahhehep.png]

Tutaj natomiast przykład który dodał się do listwy -X10
[Obrazek: pyt2png_ahheher.png]

A tak wygląda listwa:
[Obrazek: pyt3png_ahhehex.png]

Odpowiedź
Po pierwsze wstaw zdjęcia w wielkości większej niż znaczek pocztowy bo nic z nich nie da się wywnioskować
po drugie prześledzić logikę połączeń czy jest poprawna 
po trzecie sprawdzić w nawigatorze zacisków czy przy tych problematycznych klemach występują w ogóle jakieś połączenia etc 

tyle jestem wstanie ci pomóc nie widząc w czym tak naprawdę jest problem
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 08:37)pwisniewski napisał(a): Po pierwsze wstaw zdjęcia w wielkości większej niż znaczek pocztowy bo nic z nich nie da się wywnioskować
po drugie prześledzić logikę połączeń czy jest poprawna 
po trzecie sprawdzić w nawigatorze zacisków czy przy tych problematycznych klemach występują w ogóle jakieś połączenia etc 

tyle jestem wstanie ci pomóc nie widząc w czym tak naprawdę jest problem

Panie kolego, jak klikniesz na zdjęcie to ci się nie powiększa? Bo u mnie tak  Blush

Odpowiedź
(2016-08-25, 08:58)grigor252 napisał(a): Panie kolego, jak klikniesz na zdjęcie to ci się nie powiększa? Bo u mnie tak  Blush

Jak by sie powiększało to bym nie pisał - podlinkowałeś do miniaturek zamiast do plików nieważne 

zauważyłeś iż zacisk X10:5 który pokazujesz iż się nie dodał należny do lokalizacji ET1 urządzenia EB1 czyli =EB1+WT1-X10
a listwa X10 którą przytoczyłeś jako dodaną to urządzenie EB1 w lokalizacji ET2 czyli =EB1+ET2-X10
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 09:12)pwisniewski napisał(a): Jak by sie powiększało to bym nie pisał - podlinkowałeś do miniaturek zamiast do plików nieważne 

zauważyłeś iż zacisk X10:5 który pokazujesz iż się nie dodał należny do lokalizacji ET1 urządzenia EB1 czyli =EB1+WT1-X10
a listwa X10 którą przytoczyłeś jako dodaną to urządzenie EB1 w lokalizacji ET2 czyli =EB1+ET2-X10

Ano widze o co chodzi. Dzięki. Przeszkadzało to iż miałem schemat wielokreskowy z zaciskami listwy -X10. Rozumiem że listw jako tako się nie rysuje w schemacie wielokreskowym tylko dodaje zaciski a listwę generuje program? Drugie pytanie apropos listw zaciskowych. Mam taką oto listwę:
[Obrazek: 201608250_ahherss.jpg]
Jaki symbol lub jak stworzyć taką listwę w eplanie. Problemem dla mnie jest to że od dołu wychodzą po 2 przewody, jak to oznaczyć? Wogóle jak zaznaczać w eplanie że jakiś przewód przychodzi z góry bądz dołu listwy. A to rysunek z sygnałami tej listwy:
[Obrazek: XS31-XS32_ahherah.jpg]

Odpowiedź
(2016-08-25, 09:27)grigor252 napisał(a): Ano widze o co chodzi. Dzięki. Przeszkadzało to iż miałem schemat wielokreskowy z zaciskami listwy -X10. Rozumiem że listw jako tako się nie rysuje w schemacie wielokreskowym tylko dodaje zaciski a listwę generuje program?

nie do końca
zaciski rysujesz w schemacie - program musi wiedzieć co do nich jest podłączone
generacja to tylko zebranie w jednym miejscu tego co ejst na schematach porozrzucane i prezentacja tego w przyjazny sposób

Cytat:Drugie pytanie apropos listw zaciskowych. Mam taką oto listwę:
[Obrazek: 201608250_ahherss.jpg]
Jaki symbol lub jak stworzyć taką listwę w eplanie.

przykładowo możesz skorzystać z symboli X3_NB lub X3_B albo z zacisków częściowych

Cytat:Problemem dla mnie jest to że od dołu wychodzą po 2 przewody, jak to oznaczyć? Wogóle jak zaznaczać w eplanie że jakiś przewód przychodzi z góry bądz dołu listwy. A to rysunek z sygnałami tej listwy:
[Obrazek: XS31-XS32_ahherah.jpg]

każda klema ma w logice możliwość ustawienia zacisku typu wewnętrznego i zewnętrznego (czyli określenia strony przyłączenia) 
dla przykładu zdjęcia z foto symbol i ustawienie klemy 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 09:55)pwisniewski napisał(a): nie do końca
zaciski rysujesz w schemacie - program musi wiedzieć co do nich jest podłączone
generacja to tylko zebranie w jednym miejscu tego co ejst na schematach porozrzucane i prezentacja tego w przyjazny sposób

przykładowo możesz skorzystać z symboli X3_NB lub X3_B albo z zacisków częściowych

każda klema ma w logice możliwość ustawienia zacisku typu wewnętrznego i zewnętrznego (czyli określenia strony przyłączenia) 
dla przykładu zdjęcia z foto symbol i ustawienie klemy 

Okej, juz rozumiem o co chodzi z listwami. Skąd wziąć te zaciski które pokazałeś. W menu symbole nie mam ich mam tylko X(jednostronny) i X2(przelotowy). Może dasz rade udostępnić swoją bibliotekę symboli?

Odpowiedź
Musisz zaktualizować sobie program do nowszej wersji - odpowiedzi jeżeli ktoś nie podaje wersji z jakiej korzysta daje w najnowszej wersji programu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 10:31)pwisniewski napisał(a): Musisz zaktualizować sobie program do nowszej wersji - odpowiedzi jeżeli ktoś nie podaje wersji z jakiej korzysta daje w najnowszej wersji programu

No ja mam wersję, eplan p8 2.1 SP1, bardzo bym prosił o odpowiedz w tej wersji bo nie mam możliwości aktualizacji do nowszej

Odpowiedź
(2016-08-25, 12:13)grigor252 napisał(a): No ja mam wersję, eplan p8 2.1 SP1, bardzo bym prosił o odpowiedz w tej wersji bo nie mam możliwości aktualizacji do nowszej

Nie mam teraz zainstalowanej wersji 2.1
ale z tego co pamiętam to symbol X3_B/NB występował już w tej bazie symboli niech ktoś kto ma wersję 2.1 potwierdzi
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 12:38)pwisniewski napisał(a): Nie mam teraz zainstalowanej wersji 2.1
ale z tego co pamiętam to symbol X3_B/NB występował już w tej bazie symboli niech ktoś kto ma wersję 2.1 potwierdzi

[Obrazek: symbolepn_ahhesre.png]
Niestety u mnie są tylko takie, może mógłbym prosić kogoś o przesłanie swojej biblioteki badz radę gdzie mogę znalezc w jakiejś bazie w internecie. Dodałem wszystkie biblioteki jakie miałem w folderze instalacyjnym eplana

Odpowiedź
(2016-08-25, 13:05)grigor252 napisał(a): [Obrazek: symbolepn_ahhesre.png]
Niestety u mnie są tylko takie, może mógłbym prosić kogoś o przesłanie swojej biblioteki badz radę gdzie mogę znalezc w jakiejś bazie w internecie. Dodałem wszystkie biblioteki jakie miałem w folderze instalacyjnym eplana

sprawdź kopię oryginalnej bazy która powinna być w katalogu 
twój katalog instalacji eplana\Original data\Electric P8 Addon\2.1.6\Symbols\EPLAN\
bo z tego co widzę nie masz dużej ilości symboli
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-25, 15:19)pwisniewski napisał(a): sprawdź kopię oryginalnej bazy która powinna być w katalogu 
twój katalog instalacji eplana\Original data\Electric P8 Addon\2.1.6\Symbols\EPLAN\
bo z tego co widzę nie masz dużej ilości symboli

Kurde nie wiem co jest grane, u mnie folder instalacyjny jest taki:

[Obrazek: 1png_ahhsqpp.png]

A symbole w taki sposób:

[Obrazek: 2png_ahhsqph.png]
Niech ktoś poratuje  Dodgy

Odpowiedź
(2016-08-26, 07:21)grigor252 napisał(a): Kurde nie wiem co jest grane, u mnie folder instalacyjny jest taki:

A symbole w taki sposób:

Niech ktoś poratuje  Dodgy

ok czyli nie zmieniłeś standardowych katalogów instalacyjnych 
czyli twoje dane oryginalne dane zasadnicze są w C:\ProgramData\EPLAN lub C:\Program Files\EPLAN  w zależności od systemu operacyjnego

a twoje dane zasadnicze w C:\Users\Public\EPLAN\Electric P8

sprawdź czy bazy symboli z tych katalogów są zgodne bo widzę iż masz bazę IEC datowana inaczej (2007-03-16) 
moje z wersji 2.1 mają datę 2007-08-27

zawsze możesz doinstalować same biblioteki programu co by mieć pewność iż masz aktualne 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-26, 08:47)pwisniewski napisał(a): ok czyli nie zmieniłeś standardowych katalogów instalacyjnych 
czyli twoje dane oryginalne dane zasadnicze są w C:\ProgramData\EPLAN lub C:\Program Files\EPLAN  w zależności od systemu operacyjnego

a twoje dane zasadnicze w C:\Users\Public\EPLAN\Electric P8

sprawdź czy bazy symboli z tych katalogów są zgodne bo widzę iż masz bazę IEC datowana inaczej (2007-03-16) 
moje z wersji 2.1 mają datę 2007-08-27

zawsze możesz doinstalować same biblioteki programu co by mieć pewność iż masz aktualne 

Wgrałem w takiej konfiguracji teraz a wcześniej w takiej jak pokazałeś. Kurde że to nie działa nie wiem. Nie mogę bez tego symbolu kontynuować pracy.
[Obrazek: 1png_ahhaphs.png]

Odpowiedź
(2016-08-26, 09:21)grigor252 napisał(a): Wgrałem w takiej konfiguracji teraz a wcześniej w takiej jak pokazałeś. Kurde że to nie działa nie wiem. Nie mogę bez tego symbolu kontynuować pracy.
[Obrazek: 1png_ahhaphs.png]

podeślij mi proszę twój pusty projekt zobaczę co tam za bazy masz
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-26, 09:36)pwisniewski napisał(a): podeślij mi proszę twój pusty projekt zobaczę co tam za bazy masz

Tutaj link do pustego projektu:
https://www.sendspace.com/file/2iytb2

Odpowiedź
(2016-08-26, 09:44)grigor252 napisał(a): Tutaj link do pustego projektu:
https://www.sendspace.com/file/2iytb2

masz rozjechaną bazę symboli
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-08-26, 10:25)pwisniewski napisał(a): masz rozjechaną bazę symboli

Jak ją poprawić?  Blush jestem początkujący w eplanie. Jak ma być ustawiona aby wszystko działało jak powinno, jakiś przykład?

Odpowiedź
(2016-08-26, 10:49)grigor252 napisał(a): Jak ją poprawić?  Blush jestem początkujący w eplanie. Jak ma być ustawiona aby wszystko działało jak powinno, jakiś przykład?

wysłałem ci spakowaną poprawną bazę symboli 
przywróć ja do katalogów systemowych i zsynchronizuj z projektem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź