• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zabezpieczanie projektu w wersji 2.2
Witam,
Czy w eplanie wersji 2.2 istnieje możliwość zabezpieczenia projektu jako plik .zw1?
W wersji 2.2 w menu Projekt/Zabezpiecz mam dostępne opcje projekt bazowy i szablon projektu.
W wersji 2.4 lub 2.5 mam dostępną opcję zabezpiecz projekt i wtedy tworzony jest plik zw1, natomiast w 2.2 takiej opcji nie widzę.

Odpowiedź
(2017-02-17, 14:16)ControlProject napisał(a): Witam,
Czy w eplanie wersji 2.2 istnieje możliwość zabezpieczenia projektu jako plik .zw1?
W wersji 2.2 w menu Projekt/Zabezpiecz mam dostępne opcje projekt bazowy i szablon projektu.
W wersji 2.4 lub 2.5 mam dostępną opcję zabezpiecz projekt i wtedy tworzony jest plik zw1, natomiast w 2.2 takiej opcji nie widzę.

plik *.zw1 jest podstawowym plikiem zabezpieczenia projektu w wersji P8 i jest dostępny od wersji 1.7 do wersji 2.6 
niestety nie mam już zainstalowanej wersji 2.2 - ale nie przypominam sobie aby nie było takiej możliwości
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-17, 14:16)ControlProject napisał(a): Witam,

U mnie w 2.2 na samej górze menu, nad tym co napisałeś jest Projekt/Zabezpiecz/Projekt...
Jeśli nie masz otwartego żadnego projektu to "Projekt..." jest widoczne ale nie jest aktywne.

Odpowiedź
(2017-02-17, 20:03).LeBmo napisał(a): U mnie w 2.2 na samej górze menu, nad tym co napisałeś jest Projekt/Zabezpiecz/Projekt...
Jeśli nie masz otwartego żadnego projektu to "Projekt..." jest widoczne ale nie jest aktywne.

U mnie wygląda to tak:

Poproszę o sugestie co może być tego przyczyną.

Odpowiedź
Masz zainstalowany jakiś HotFix?

W tym może ktoś inny podpowie czy może to być dobry, ponieważ nie mam wersji sieciowej i zarządzania:
- czy jest możliwe, że pracujesz w sieci i jakiś użytkownik korzysta z tego projektu?
- czy można zrobić kopię przez zarządzanie projektem?
- czy jest możliwe, że ktoś inny zablokował jakoś ten projekt?

Odpowiedź
(2017-02-19, 00:24)LeBmo napisał(a): Masz zainstalowany jakiś HotFix?

W tym może ktoś inny podpowie czy może to być dobry, ponieważ nie mam wersji sieciowej i zarządzania:
- czy jest możliwe, że pracujesz w sieci i jakiś użytkownik korzysta z tego projektu?
- czy można zrobić kopię przez zarządzanie projektem?
- czy jest możliwe, że ktoś inny zablokował jakoś ten projekt?

Czy mam zainstalowany jakiś Hotfix - nie wiem, instalowałem tą wersję jakiś czas temu i nie pamiętam, w katalogu z instalką wersji 2.2 nie widzę żadnego Hotfixa więc pewnie nie.

1. Nie pracuję w sieci.
2. Nie bardzo wiem jak to zrobić, co masz na myśli?
3. Próbowałem tworzyć nowe projekty i też nie mam tej opcji.

Myślę, że jest to kwestia ustawienia jakiejś opcji, ale nie znalazłem nic co by pasowało, więc liczę na Waszą pomoc.

Odpowiedź
Co do tych trzech punktów, to tylko moje przypuszczenia, nie mam takich możliwości, więc może podpowie ktoś kto ma.

Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł do głowy. Brakujące polecenie powinno się znajdować na liście poleceń menu.
Spróbuj tak:
1. PPM (prawy przycisk myszy) na menu.
2. Wybierz "Dopasuj...", a następnie zakładkę "Polecenia".
3. Tam zaznacz "Menu", i znajdź na liście po prawej stronie "Projekt: Zabezpiecz: Projekt".
4. Jeśli jest, wyciągnij to na wierzch jako przycisk i sprawdź czy działa. Jeśli nie ma, nie mam innego pomysłu.

Odpowiedź
(2017-02-20, 10:09)LeBmo napisał(a): Co do tych trzech punktów, to tylko moje przypuszczenia, nie mam takich możliwości, więc może podpowie ktoś kto ma.

Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł do głowy. Brakujące polecenie powinno się znajdować na liście poleceń menu.
Spróbuj tak:
1. PPM (prawy przycisk myszy) na menu.
2. Wybierz "Dopasuj...", a następnie zakładkę "Polecenia".
3. Tam zaznacz "Menu", i znajdź na liście po prawej stronie "Projekt: Zabezpiecz: Projekt".
4. Jeśli jest, wyciągnij to na wierzch jako przycisk i sprawdź czy działa. Jeśli nie ma, nie mam innego pomysłu.

Na liście poleceń menu też nie ma, jest tylko zabezpiecz projekt bazowy i szablon projektu, czyli tak samo jak w menu projekt.

Odpowiedź
sprawdź czy uruchamiasz projekt z "menu expert" - gdyż tu może leżeć przyczyna 

jeżeli to nie pomoże to reinstalacja programu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-20, 14:55)pwisniewski napisał(a): sprawdź czy uruchamiasz projekt z "menu expert" - gdyż tu może leżeć przyczyna 

jeżeli to nie pomoże to reinstalacja programu

I to był strzał w dziesiątkę. W trybie eksperci funkcja zabezpiecz projekt jest aktywna.
Dzięki!!!!

Odpowiedź