• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wykorzystanie wlasciwosci bloku
EplanP8 
Witam wszystkich
Jestem użytkownikiem ePlana vP8 v 2.5 i mam następujący problem. Chce aby przy danym elemencie na schemacie montażowy wyswietlaly się adresy elementów do których został przyłączony na schemacie zasadniczym. Robiłem to z wykorzystaniem właściwości bloku podając wartość [20203, 1<20211,1, 1<20048, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0,pl_PL, 0, 0, 0, 0, 0>>] i dodając właściwość bloku ale nic się nie wyświetla. Bardzo proszę o pomoc
Dodam, że schemat zasadniczy utworzony jest jako schemat wielokreskowy a montażowy jako przegląd

Odpowiedź
(2016-03-07, 15:34)endriuu13@gmail.com napisał(a): Witam wszystkich
Jestem użytkownikiem ePlana vP8 v 2.5 i mam następujący problem. Chce aby przy danym elemencie na schemacie montażowy wyswietlaly się adresy  elementów do których został przyłączony na schemacie zasadniczym. Robiłem to z wykorzystaniem właściwości bloku podając wartość [20203, 1<20211,1, 1<20048, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0,pl_PL, 0, 0, 0, 0, 0>>] i dodając właściwość bloku ale nic się nie wyświetla. Bardzo proszę o pomoc

Dodam, że schemat zasadniczy utworzony jest jako schemat wielokreskowy a montażowy jako przegląd

może jestem zmęczony po dzisiejszym dniu 
ale ni w ząb nie potrafię zrozumieć co chcesz zrobić

gdyż w przypadku powiązań z przeglądem a wielokreską :

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
faktycznie troszkę kiepsko to wyjaśniłem. A więc tak:
Na jednym schemacie mam bezpiecznik samoczynny
(typ strony: schemat wielokreskowy (I))
który podłączony jest do listwy zaciskowej -X1.
I teraz chciałbym aby na innym schemacie (typ strony: przegląd (I)) przy przyłączach wyżej wymienionego bezpiecznika wyświetlała się informacja do czego dane przyłącze zostało podłączone.
Jest mi to potrzebne ponieważ jest to schemat montażowy na którym mają znajdować się same urządzenia wraz z opisami przyłączy.

Odpowiedź
(2016-03-08, 10:27)endriuu13@gmail.com napisał(a): faktycznie troszkę kiepsko to wyjaśniłem. A więc tak:
Na jednym schemacie mam bezpiecznik samoczynny
(typ strony: schemat wielokreskowy (I))
który podłączony jest do listwy zaciskowej -X1.
I teraz chciałbym aby na innym schemacie (typ strony: przegląd (I)) przy przyłączach wyżej wymienionego bezpiecznika wyświetlała się informacja do czego dane przyłącze zostało podłączone.
Jest mi to potrzebne ponieważ jest to schemat montażowy na którym mają znajdować się same urządzenia wraz z opisami przyłączy.

podeślij makro tych 2 stron przykładowe 
to będzie prościej
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
na tą chwilę mogę podesłać jedynie print screen

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Robi sie to bardzo prosto za pomoca odpowiedniego ustawienia wlasciwosci bloku za pomoca kodu funkcji. Wszystko jest opisane w helpie. Jak bede przy kompie to podeśle Ci przykładowy kod funkcji co to realizuje.  
Pozdr

Poniżej masz przykład rozwiązania.

W właściwościach bloku (w przeglądzie) w opcji format musisz zdefiniować odpowiedni kod funkcji jak na poniższym przykładzie. 

Mam nadzieje ze się przyda

Odpowiedź
EplanP8 
Nie wiem co jest nie tak. Wybieram odpowiedni format we "Właściwościach bloku: Format" a mimo to nie wyświetla się nic przy "Właściwościach bloku"
Poniżaj wrzucam print sreen.

Odpowiedź
Sprawdz czy zgadza Ci sie pelny identyfikator oraz oznaczenie przylacza bez tego nie pojdzie. Zakladam ze strone masz typu przeglad a nie wielokreskowa. Mozesz sprobowac wsadzac makra simensa lub innych producentow. W rozwinieciu masz makra wielokreskowe oraz typu przeglad. Pozdr

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedź
W załączniku przesyłam makra symbolu zarówno dla strony typu wielokreskowego jak i przegląd. Może w ten sposób łatwiej będzie zobaczyć gdzie popełniam błąd.
Z góre dziękuję za zaangażowanie

Załączone pliki
.ems   Wielokreskowy.ems (Rozmiar: 19,46 KB / Pobrań: 6)
.ems   Przegląd.ems (Rozmiar: 30,04 KB / Pobrań: 7)

Odpowiedź
w załączeniu makro z rozwiązaniem (oczywiście dla innego przypadku będzie inaczej ) 

Załączone pliki
.ems   F3pol_wiel-przep.ems (Rozmiar: 51,65 KB / Pobrań: 12)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-03-10, 08:38)endriuu13@gmail.com napisał(a): W załączniku przesyłam makra symbolu zarówno dla strony typu wielokreskowego jak i przegląd. Może w ten sposób łatwiej będzie zobaczyć gdzie popełniam błąd.
Z góre dziękuję za zaangażowanie

Wszystko miałeś ok zapomniałeś o jednym. W zakładce Dane symbolu / funkcji nie zmieniłeś rodzaju prezentacji na przegląd i tu był problem.

Odpowiedź
(2016-03-11, 09:36)afrance napisał(a): Wszystko miałeś ok zapomniałeś o jednym. W zakładce Dane symbolu / funkcji nie zmieniłeś rodzaju prezentacji na przegląd i tu był problem.

Nie wiem czy widzisz (nie chce mi się analizować makr i składni formuł bloku)  ale na załączonych fotach masz błąd logiczny 
2x masz pokazane połączenie do przyłącza -X2:1 a występuje tylko 1 takie połączenie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-03-11, 09:49)pwisniewski napisał(a): Nie wiem czy widzisz (nie chce mi się analizować makr i składni formuł bloku)  ale na załączonych fotach masz błąd logiczny 
2x masz pokazane połączenie do przyłącza -X2:1 a występuje tylko 1 takie połączenie

Zgadza się, nie zagłębiałem się w właściwości bloku którą pobrałem, prawdopodobnie jest dwa razy  wczytana ta sama właściwości bloku dla pierwszego przyłącza.

Odpowiedź
Wszystko działa bez zarzutów Big Grin
Faktycznie chodziło o rodzaj prezentacji. Wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam Wink

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości