2017-04-13, 18:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-13, 19:07 przez b_bogdzinski.)
(2017-04-13, 15:23)LeBmo napisał(a): A da się znaleźć jakąś logikę w tym, że np. występuje ten problem tylko z połączeniem z kablami, lub coś w tym stylu?
Problem występuje w każdym przypadku - przy każdej listwie, przy każdym zacisku, w każdym projekcie. Tak się zastanawiam czy problemem może być to, że wszystkie projekty na których funkcję testowałem były tworzone w wersji Eplana 2.0 SP1 ale póki co nie mam czasu tego potwierdzić.
Tak czy inaczej poradziłem z nim sobie w następujący ("nieszczęśliwy") sposób:
Zaznaczam wszystkie zaciski danej listwy zaciskowej >> Właściwości (całościowe) >> Dane symbolu/funkcji >> Logika - i tutaj dla dwóch pierwszych kolumn - w przypadku Zacisku z mostkiem grzebieniowym, 4 przyłącza - w wierszu wewn./zewn. ustalam wspólne dla wszystkich zacisków ustawienia np. w kolumnie 1 zewnętrzne, w kolumnie 2 wewnętrzne. Jeżeli te ustawienia już były identyczne to trzeba je zamienić miejscami. Po tym zabiegu w Edytorze listew wszystko działa bezproblemowo i można dowolnie zamieniać cele.
Póki nie znajdę przyczyny tego problemu to rozwiązanie jest względnie satysfakcjonujące.
EDIT
W projekcie stworzonym od podstaw w wersji 2.1 SP1 problem nie występuje co wskazuje na problem kompatybilności wstecznej na tym polu.
Pozdrawiam