• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No to mamy oficialnie zapowiedz wersji 2.4
(2014-12-12, 10:36)LeBmo napisał(a): Napisano mi, że problem z przesunięciem tekstu właściwości został rozwiązany właśnie z HF1. Nie instalowałem jeszcze, więc nie zweryfikowałem tego ale dostałem taką oficjalną informację.

Może przy okazji tez to naprawili
Też jeszcze nie instalowałem
ale takie info otrzymałem od osób które już to instalowały
podobnie było z SP1 do 2.3
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Właśnie dlatego przydałaby się lista poprawek wtedy by się wiedziało cz HF w ogóle dotyczy danego użytkownika czy lepiej nie instalować żeby nie było gorzej.
Dziwne, że nie ma tej łatki do ściągnięcia we wsparciu technicznym.
Z poziomu Download Manager nie udało mi się też jej zapisać na dysku.

Odpowiedź
(2014-12-12, 18:04)LeBmo napisał(a): Właśnie dlatego przydałaby się lista poprawek wtedy by się wiedziało cz HF w ogóle dotyczy danego użytkownika czy lepiej nie instalować żeby nie było gorzej.
Dziwne, że nie ma tej łatki do ściągnięcia we wsparciu technicznym.
Z poziomu Download Manager nie udało mi się też jej zapisać na dysku.

jest tylko jest w innym miejscu niż zazwyczaj
strona eplan.pl
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czyli jednak HotFixy (HF) są udostępniane tym, którzy nie posiadają serwisu - to ładnie.
Szkoda jednak, że się ich nie informuje o tym.

Listy poprawek do tego HF nie ma - taką otrzymałem oficjalną wersję.

Napisałem wcześniej, że "Z poziomu Download Manager nie udało mi się też jej zapisać na dysku."
Jednak się udało tylko, że Manager zapisał te pliki ignorując ścieżkę, którą mu podałem zaraz obok "Pobieranie ze strefy pobrań Eplan" i wrzucił do C:\User\....\Downloads
Coś chyba nie do końca działa w tym Managerze.

Odpowiedź
Tak jest to błąd którego nie mam czasu zgłosić
Musi poczekać, na wolną chwilę
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2014-09-09, 23:52)LeBmo napisał(a): Oprócz tego zasmuciła mnie wiadomość, że 2.4 nie jest kompatybilny z MS Office starszym niż 2010.
Czy faktycznie nie otworzę w wersji 2007 wygenerowanych z Eplana do Excela informacji, czy raczej chodzi o jakieś szczególne sytuacje? Ma ktoś z Was taki zestaw (Eplan 2.4 i Office 2007)?

Należy zainstalować wersję 32 bitową Eplana, u mnie przynajmniej działa tak wszystko na Office 2007, przynajmniej w zakresie jaki na razie wykorzystuję.
Gdzieś mi się też kiedyś przewinęła informacja, że 2.5 ma już wyłącznie pracować w wersji 64-bitowej, zatem także tylko na 64-bitowych wersjach Offica.

Odpowiedź
Też ostatecznie zainstalowałem 32bit i jak dotychczas nie ma problemów.

Jeśli chodzi o plan odcięcia się od 32bit to się troszeczkę dziwię, ponieważ wydawało mi się, że Office 64bit traktowany jest troszkę po macoszemu i raczej nie jest szczególnie zalecany nawet przez swojego producenta (ostatnio znowu gdzieś o tym czytałem).

Odpowiedź
podałem w wątku Eplan 2.4 wersja 64bit i office 32bit - zmuszenie do działania sposób uruchomienia eplana 64bit z office 32bit
sposób działa przetestowany na kilku stacjach przez znajomych
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jestem w posiadaniu HF2 do v2.4, zdaje się że nie ma go jeszcze w oficjalnych źródłach. Usuwa (powinien, nie sprawdzałem jeszcze) min "Problem z zachowaniem oznaczenia przyłączy podczas przypisywania artykułu. " oraz złe tłumaczenie "Edytuj ustawienia wskazań" w nawigatorze połączeń.
Jeśli ktoś nie może się doczekać proszę o PW.

Odpowiedź
(2015-03-05, 09:48)Gadget napisał(a): Jestem w posiadaniu HF2 do v2.4, zdaje się że nie ma go jeszcze w oficjalnych źródłach. Usuwa (powinien, nie sprawdzałem jeszcze) min "Problem z zachowaniem oznaczenia przyłączy podczas przypisywania artykułu. " oraz złe tłumaczenie "Edytuj ustawienia wskazań" w nawigatorze połączeń.
Jeśli ktoś nie może się doczekać proszę o PW.

masz rację nie ma jeszcze hotfixa2 oficjalnie Wink
ciekawi mnie jakim cudem go dostałeś Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
To musi być jakiś "wielocud" ;-)
Poinformowano, że poprawiono również
- auto kopię ID zacisków (Shift+LPM) która nie domagała w 2.4
- język w nawigatorze symboli

Odpowiedź
(2015-03-05, 10:34)LeBmo napisał(a): To musi być jakiś "wielocud" ;-)
Poinformowano, że poprawiono również
- auto kopię ID zacisków (Shift+LPM) która nie domagała w 2.4
- język w nawigatorze symboli

tylko i nie mów ze z serwisu go otrzymałeś Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-03-05, 09:48)Gadget napisał(a): (...) złe tłumaczenie "Edytuj ustawienia wskazań" w nawigatorze połączeń.
(...)

Jednak HF2 nie ma tej poprawki.
cyt. "tłumaczenie zostanie poprawione w następnej wersji." zatem pewnie w 2.5

Odpowiedź
Czyli inaczej "olewamy tych bez umowy serwisowej".

Odpowiedź
(2015-03-05, 13:32)LeBmo napisał(a): Czyli inaczej "olewamy tych bez umowy serwisowej".

w tym wypadku nie przytaknę
mam umowę serwisową i tez do mnie bezpośrednio nie dotarło
ale podejrzewam tu inne aspekty Big Grin
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Chodziło mi o to, że HF pojawiają się bezpłatnie (od jakiegoś czasu), choć albo nie wszystkie albo po czasie tutaj:
http://www.eplan.pl/pl/wsparcie-techniczne/download/
Ale skoro Gadgetowi napisali, że poprawią to w wersji 2.5, to oznacza, że ci użytkownicy bez umowy serwisowej będą musieli żyć z błędem. Gdyby ten błąd nie był wykryty to rozumiem ale skoro o nim wiadomo, to uważam to za nadużycie!

Odpowiedź
(2015-03-05, 13:54)LeBmo napisał(a): Chodziło mi o to, że HF pojawiają się bezpłatnie (od jakiegoś czasu), choć albo nie wszystkie albo po czasie tutaj:
http://www.eplan.pl/pl/wsparcie-techniczne/download/
Ale skoro Gadgetowi napisali, że poprawią to w wersji 2.5, to oznacza, że ci użytkownicy bez umowy serwisowej będą musieli żyć z błędem. Gdyby ten błąd nie był wykryty to rozumiem ale skoro o nim wiadomo, to uważam to za nadużycie!

niestety na politykę firmy nie mamy wpływu
fakt jest iż od niedawna dostępne są poprawki bez ważnej umowy serwisowej
więc jest tu i tak już duży krok na przód
a co do podbijania wersji i łatania błędów a nie poprawiania w istniejącej to już sprawa dla prawników
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:na politykę firmy nie mamy wpływu
Ale przecież jesteśmy użytkownikami, więc możemy wymagać, prosić i namawiać na zmiany.
Jeśli firma liczy się z użytkownikami, to reaguje.

Cytat:sprawa dla prawników
- szkoda, że nie mam kogo zapytać, bo jestem ciekaw co by z tego wynikło. W umowie jest zapis, że nie da się uniknąć błędów ale uważam, że znane błędy należy poprawiać i to nawet po tym jak wyszła nowsza wersja, należy poprawić starą... ale ja nie jestem prawnikiem.

Przepraszam, zawsze mi się adrenalina podnosi w temacie olewanych klientów.

P.S. Czy Wasi klienci zgodzą się na taką wersję wydarzeń?
- Panowie, poprawiliście już kilkanaście błędów, które Wam wytknąłem w linii produkcyjnej, którą mi sprzedaliście za grube pieniądze zachwalają uprzednio i znów znalazłem kilka błędów.
- Niech się pan cieszy, że produkuje z krótkimi, a nie długimi przestojami. W przyszłym roku zaprojektujemy nową wersję tej linii, w której uwzględnimy resztę błędów, wtedy będzie Pan mógł sobie kupić nową. Ale proponujemy opcję serwisu, która jest dużo tańsza - po co przepłacać.

Odpowiedź
(2015-03-05, 14:21)LeBmo napisał(a): Ale przecież jesteśmy użytkownikami, więc możemy wymagać, prosić i namawiać na zmiany.
Jeśli firma liczy się z użytkownikami, to reaguje.

dlatego tez był apel abyście zgłaszali błędy
i propozycje
może coś się zmieni

Cytat: - szkoda, że nie mam kogo zapytać, bo jestem ciekaw co by z tego wynikło. W umowie jest zapis, że nie da się uniknąć błędów ale uważam, że znane błędy należy poprawiać i to nawet po tym jak wyszła nowsza wersja, należy poprawić starą... ale ja nie jestem prawnikiem.

Przepraszam, zawsze mi się adrenalina podnosi w temacie olewanych klientów.

z jednej strony masz rację z drugiej nigdy by nie wypuścili nowej
zauważ np Microsoft zaprzestał wsparcia swoich systemów/programów mimo iż nie wszystkie błędy zostały usunięte, fakt iż dużo ich usunął, tworząc w tym miejscu nowe
ale to taka kolej rzeczy
nie chcę w tym miejscu bronić firmy ale rozumiem częściowo ich podejście
ale rozumiem tez ciebie i twoje wzburzenie

prawda leży zapewne jak zwykle gdzieś po środku i zależy od punktu widzenia tudzież siedzenia
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Niby wiem, niby rozumiem ale i tak się denerwuję, bo widać gonienie za nową wersją zamiast dobrego połatania starej.
Gdyby wydawali mniej cyklicznie nowe wersje umowy serwisowe nie byłyby aż tak potrzebne lub klienci by się burzyli, że płacili przez trzy lata i nic z tego nie mieli, a innym się udało, bo kupili produkt w zeszłym roku i zapłacili za jeden rok serwisu i mają kolejną wersję.
Zatem widać pęd ku temu żeby cyklicznie wydawać nowe wersje w celu podtrzymania umów serwisowych.
Jestem przekonany, że plan "nowości" w kolejnych wersjach jest już na kilka lat do przodu i niektóre odrzucone pomysły pojawią się po kilku latach.
Oczywiście mając taką firmę też byśmy chcieli coś planować żeby ją utrzymać i rozwijać jak najdłużej ze zwiększającymi się wpływami.
Niby zrozumiałe ale... zawsze mam jakieś ale.

Odpowiedź