• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podmiana pliku graficznego
Eplan P8  
Mam kilkanaście/dziesiąt plików graficznych w projekcie i przestały mi odpowiadać ich nazwy w katalogu.
Chciałbym je zmienić ale nie mam chęci na nowo importować ich do projektu, wpasowywać, rozmieszczać, itp.
Chciałbym zmienić ich nazwy w katalogu, a potem tylko uaktualnić nazwy w pozostałych po obrazkach ramkach w projekcie, w których wyświetla się ścieżka z nazwą pliku.

Miałem nadzieję, że może we właściwościach grafiki będę mógł zmienić nazwę pliku ale niestety nie widzę takiej możliwości - jestem niemile zaskoczony.

Macie może jakiś dobry sposób na to?

Odpowiedź
Scieżka do pliku to jest wlasciwosc nr. 19304.
Mozna byłoby zrobić przycisk ktory ją ustawia dla zaznaczonych obiektów przy pomocy akcji XEsSetPropertyAction.

Odpowiedź
Chodzi mi o zmianę nazw plików, w danym folderze, to jest dla mnie ważniejsze niż zmiana katalogów. Jeśli da się też zmienić całą ścieżkę, to super ale chodzi o to, że chciałbym w eksploratorze plików zmienić nazwy plików graficznych, a następnie zmienić je na stronach projektu (ponieważ po tej operacji pozostaną tylko ramki po grafice) tak, by tylko zmienić nazwę, a nie ponownie wstawiać grafikę do projektu i ją żmudnie ustawiać i wpasowywać od nowa.

Odpowiedź
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to?

Odpowiedź
(2016-06-01, 09:21)LeBmo napisał(a): Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to?

Z mojej wiedzy jaką posiadam nie ma możliwości zmiany nazw wstawionych grafik w prosty sposób z poziomu interface'u eplana  

Robisz to na własne ryzyko! 
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za to że coś się spi.... czy nie będzie później działać, rozwali się schemat, projekt etc 
w katalogu projektowym (nazwa_projektu.edb) odnajdujesz plik Instance.eod  to w tym pliku masz zapisane nazwy plików graficznych użytych w projekcie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-05-24, 16:30)mkrzeszowiak napisał(a): Scieżka do pliku to jest wlasciwosc nr. 19304.
Mozna byłoby zrobić przycisk ktory ją ustawia dla zaznaczonych obiektów przy pomocy akcji XEsSetPropertyAction.

Dobry pomysł
Poniżej skrypt:

Kod:
public class ReplaceImage
{

[DeclareAction("ReplaceImageAction")]
  public void ReplaceImageAction()
  {
       string sImagepath;
       OpenFileDialog openFileDlg = new OpenFileDialog();
       openFileDlg.Filter = " All Image Files (*.bmp, *.gif, *.ico, *.jpg, *.jpeg, *.png)|*.bmp;*.gif;*.ico;*.jpg;*.jpeg;*.png";
       openFileDlg.Multiselect = false;
       openFileDlg.Title = "Select image file";
       DialogResult result = openFileDlg.ShowDialog();
       if (result == DialogResult.OK)
       {
           sImagepath=openFileDlg.FileName;
           CommandLineInterpreter CLI = new CommandLineInterpreter();
           ActionCallingContext ctx1 = new ActionCallingContext();
           ctx1.AddParameter("propertyID","19304");
           ctx1.AddParameter("propertyIndex","0");
           ctx1.AddParameter("propertyValue", sImagepath);
           CLI.Execute("XEsSetPropertyAction", ctx1);        
        }
   return;
  }

}

Skopiować, zapisać do pliku z rozszerzeniem .cs. Pod przyciskiem przypisać ReplaceImageAction.

Ze względu na to że właściwość 19304 odnosi się też do odnośników, skrypt będzie działał również dla nich.

Odpowiedź