• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpoczęcie pracy z EPLAN
(2015-06-19, 14:40)enduan napisał(a): jest to "projekt schematu" nie jest to makro projekt. Być może moge zrobić tak, że zaznacze dany schemat na arkuszu i zrobie z niego makro i juz ..

automatyczna generacja makr jest tylko z projektu makr i tylko przy skrzynkach makr
oczywiście że możesz wygenerować makra z każdego narysowanego schematu
ale jak masz tych "schematów" dużo zaczyna to być uciążliwe

(2015-06-19, 14:16)enduan napisał(a): Mamy artykuły czy bazy artykułów z rozszerzeniem .mdb, mamy makra (mnustwo) z rozszerzeniem .ema, mamy projekty eplanowskie w ktorych, na każdym arkuszu znajduje sie schemat np sterownika etc. Tych makr jest bez liku, jak można to zaimportować do mojego eplana ?

jeżeli mówimy o bazie mdb to tego nie importujemy tylko podpinamy do programu aby korzystać z tej bazy
pliki mdb (czyli bazy Accessa) są już wynikową bazą eplana

co do plików makr ich także nie importujemy
możemy je wkopiować (ale nie musimy) do katalogów eplanowych makr
czyli "data\macros"
oczywiście podczas wyboru makr możemy korzystać z innych katalogów
niż zdefiniowane standardowo w eplanie
jeżeli mamy połączone makra z bazą artykułów to muszą się znaleźć w katalogu jaki jest zdefiniowany w artykule

pliki XML, edz czy csv często są właśnie eksportem artykułów
z czego każdy z nich ma swoje wady i zalety
np edz może przenosić z sobą makra i dokumenty
a xml tylko szablony etc

oczywiście xml to także szablony wyświetleń które są zdefiniowane dla przez konkretnego producenta
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

oczywiście poprawnie miało brzmieć mnóstwo ..

Aby zmienić rodzaj projektu na Makroprojekt, wchodzisz w Projekt > Zarządzanie, zaznaczasz swój projekt, szukasz i zaznaczasz właściwość "Rodzaj projektu" , następnie "Edytuj" i zmieniasz tę właściwość na "Makroprojekt".

Co do generowania makr z makroprojektów, myślę że ten temat powinien Ci pomóc -> "Makroprojekt ..."

Sięgając pamięcią do moich początków z automatycznym generowaniem makr, proponuję wcześniej zrobić kopię zapasową katalogów makr Eplana Big Grin

Generalnie to powiem tylko tyle, że jestem onieśmielony tempem w jakim wykonuje się w tym programie schematy...
Wykonałem taki mały projekcik testowy, prosty w zasadzie nawet niepoprawny technicznie. Taki żeby się zapoznać z programem. Wygenerowałem listę zacisków listę kablową i materiałową (part list) i szczerze powiem, że nie podobają mi się one. Czy jest (na pewno jest) funkcja definiowania tego, co chce w takiej tabelce np. Part list zawrzeć? przykładowo tabelka: (Pozycja|Ilość|numer artykułu|Dostawca|BMK|strona/ścieżka|uwagi) lub dla kabli: (nazwa kabla| Źródło(skąd)| cel(dokąd)| wolne żyły|strona\ścieżka| uwagi). Gdzie znak "|" określa kolumnę.

(2015-06-22, 10:43)enduan napisał(a): Generalnie to powiem tylko tyle, że jestem onieśmielony tempem w jakim wykonuje się w tym programie schematy...
Wykonałem taki mały projekcik testowy, prosty w zasadzie nawet niepoprawny technicznie. Taki żeby się zapoznać z programem. Wygenerowałem listę zacisków listę kablową i materiałową (part list) i szczerze powiem, że nie podobają mi się one. Czy jest (na pewno jest) funkcja definiowania tego, co chce w takiej tabelce np. Part list zawrzeć? przykładowo tabelka: (Pozycja|Ilość|numer artykułu|Dostawca|BMK|strona/ścieżka|uwagi) lub dla kabli: (nazwa kabla| Źródło(skąd)| cel(dokąd)| wolne żyły|strona\ścieżka| uwagi). Gdzie znak "|" określa kolumnę.

tak jest taka możliwość
to ty decydujesz co chcesz mieć na danym zestawieniu (czyli formularzu) czy eksporcie (czyli etykiecie)
to co masz są to przykłady (standardowo jest ich kilka do wyboru)
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-06-22, 11:52)pwisniewski napisał(a): tak jest taka możliwość
to ty decydujesz co chcesz mieć na danym zestawieniu (czyli formularzu) czy eksporcie (czyli etykiecie)
to co masz są to przykłady (standardowo jest ich kilka do wyboru)

Na chwilę obecną robiłem to w ten sposób, że generowałem zestawienie np listę kabli na bazie szablonu. Czy to co powyżej napisałem mogę zrealizować zmieniając definicję szablonu? Wiem, że dla was jest to oczywiste, ale tak ogólnie, jakbyście mogli mi powiedzieć jak zrobić, żebym w tabelce miał to co ja chce, a nie to, co eplan mi "wypluje" .. Wink

Tak w skrócie
Programy narzędziowe > Dane zasadnicze > Formularz > Otwórz

Nie edytuj predefiniowanych formularzy, tylko utwórz kopię już istniejącego i na nim pracuj dopiero.

Tak otrzymany formularz musisz oczywiście wybrać przy generowaniu/aktualizacji zestawienia:

Programy narzędziowe > Zestawienia > Generuj

Aby zastosować "nowy" formularz do już istniejącego zestawienia należy je zaktualizować poprzez "AKTUALIZUJ".
A tu masz przykładowe formularze "LINK"

Koledzy ... kopiowanie między projektami... Poprawne jest kopiowanie typu ctrl+c i ctrl+v ? Podam przykład. Symbol składający się z struktury oraz PLC box. w Projekcie źródłowym mam schemat jak w załączniku 2. Po skopiowaniu - załącznik 1. Znika opis nr IP etc. Dodatkowo nie ma w skopiowanym bloku symbol graficzny box plc "funkcji miejsce ustawienia".. Poradzicie coś .. ? Smile

Załączone pliki Miniatury

Da się kopiować Ctrl+C i V ale czasami wychodzą kwiatki tym bardziej pomiędzy różnymi wersjami Eplana. Różnice w wyglądzie i tym co się wyświetla mogą zależeć od ustawień np. warstw (np. w jednym projekcie coś ma kolor, typ linii, itp. inny niż w drugim projekcie). Wygląd i to co ma być wyświetlane lokalnie możesz zmienić we właściwościach elementu wklejonego.

Co do różnic w oznaczeniach urządzenia, miejsca, itp. to również zależy od ustawień projektu, ponieważ we właściwościach projektu należy zdefiniować jaka będzie jego struktura.

Innym sposobem kopiowania jest robienie makra tego, co chce się skopiować i wstawianie tego makra w projekcie docelowym.

Dziwne, bo porównując właściwości są niemal identyczne... a nie wyświetla tych informacji co oryginalny symbol ..
Dodatkowo gdy przeciągniemy plc box na skrzynke strukturalną to adres ip itd się pojawiają. Gdy ją przeniesiemy w inne miejsce (skrzynke plc) to te elementy znikają ... o co chodzi ?

(2015-06-23, 10:58)enduan napisał(a): Koledzy ... kopiowanie między projektami... Poprawne jest kopiowanie typu ctrl+c i ctrl+v ? Podam przykład. Symbol składający się z struktury oraz PLC box. w Projekcie źródłowym mam schemat jak w załączniku 2. Po skopiowaniu - załącznik 1. Znika opis nr IP etc. Dodatkowo nie ma w skopiowanym bloku symbol graficzny box plc "funkcji miejsce ustawienia".. Poradzicie coś .. ? Smile

tak jest poprawne takie kopiowanie
ale wynik finalny zależy także od innych czynników
tak na szybko

czy oba projekty mają takie same ustawienia wyświetleń ?
czy oba projekty mają takie same ustawienia struktur?
czy oba projekty mają takie same ustawienia właściwości bloków (jeżeli używane są)?
czy oba projekty mają takie zdefiniowane właściwości projektowe ?
itp itd

także przez jeden screen trudno cokolwiek wywróżyć

(2015-06-23, 11:28)enduan napisał(a): Dziwne, bo porównując właściwości są niemal identyczne... a nie wyświetla tych informacji co oryginalny symbol ..
Dodatkowo gdy przeciągniemy plc box na skrzynke strukturalną to adres ip itd się pojawiają. Gdy ją przeniesiemy w inne miejsce (skrzynke plc) to te elementy znikają ... o co chodzi ?

z tego co piszesz rozjechały ci się ID elementów
np przez inną konfigurację struktur projektowych dwóch projektów
oczywiście to nie wszystko
mogą być też inne ustawienia dziedziczeń, przejmować etc
bez zobaczenia 2 projektów nie powiem ci gdzie tkwi problem
Zapraszamy na Tapatalk

EplanP8 
Po sprawdzeniu struktur skoryguj sobie dane do wyświetlenia używając po prostu kopiowania formatów, bo moim zdaniem tego też u ciebie zabrakło
Zaznaczasz element źródłowy, potem EDIT / COPY FORMAT, potem zaznaczasz docelowy i EDIT / ASSIGN FORMAT...

Oczywiscie żeby było szybciej możesz poszukać do tego ikonek na pasku, bądź przypisać sobie skróty klawiszowe, jeśli masz takich rzeczy więcej.

(2015-06-23, 12:35)antares64 napisał(a): Po sprawdzeniu struktur skoryguj sobie dane do wyświetlenia używając po prostu kopiowania formatów, bo moim zdaniem tego też u ciebie zabrakło
Zaznaczasz element źródłowy, potem EDIT / COPY FORMAT, potem zaznaczasz docelowy i EDIT / ASSIGN FORMAT...

Oczywiscie żeby było szybciej możesz poszukać do tego ikonek na pasku, bądź przypisać sobie skróty klawiszowe, jeśli masz takich rzeczy więcej.

Wiec podejrzewam, że może o to chodzić, już widze analogie troche do CADA" kopiuj z punktem bazowym" natomiast u mnie wygląda to tak, że kopiuje format natomiast w docelowym projekcie gdzie chce to wkleić niestety ale ta opcja przypisz format nie jest podświetlona ... - jest nieaktywna.. czy trzeba coś przed tą operacją skorygować w ustawieniach ? jak tak to gdzie ? Smile
Generalnie to nic się nie da wkleić jako format - w obie strony..

Procedura wyglada tak:

1. CTRL+C
2. CTRL+V
3. Zaznaczasz obiekt źródłowy
4. Kopiuj format
5. Zaznaczasz obiekt docelowy (skopiowany)
6. Przypisz format

I w zasadzie to tyle.
To jest bardziej jak kopiowanie właściwości pomiędzy komórkami w excelu czy czcionek i formatu tekstu w wordzie niz kopiowanie w CADzie z punktem bazowym...

No chyba, że jeszcze masz ten projekt jakoś zabezpieczony, w co szczerze wątpię...

EDIT.
Podejrzyj po prostu w obu projektach jak wygląda dla danego obiektu okienko w "Properties/ Display/ Property Arrangement" zakładka "Component". W obu będzie na pewno inna lista parametrów do wyświetlenia.
Po skopiowaniu formatu z jednego obiektu na drugi ta lista będzie taka sama.

Niestety nie działa.. Tu jest coś czego nie rozumiem.jeśli skrzynka strukturalna znajduje sie w obrębie plc box pojawiają się napisy: IP itp. jeśli wyrzucimy ją poza plc boxa to napisy znikają .. Po skopiowaniu tych elementów i ustalenie formatu dalej jest ćma .. nie ma napisów IP etc.

A jak wyglądają te okienka z wyświetlanymi właściwościami, o których wspomniałem dla obu tych PLC boxów ?

Identycznie ? Możesz wkleić screeny?

(2015-06-23, 13:25)antares64 napisał(a): A jak wyglądają te okienka z wyświetlanymi właściwościami, o których wspomniałem dla obu tych PLC boxów ?

Identycznie ? Możesz wkleić screeny?

Różnią się. Jeden jest strukturą drugi plc boxem

Chwila, chwila, bo teraz to już troszkę się pogubiłem.
Używam P8 2.0 w wersji ang., ale zgaduję, że skrzynka strukturalna to będzie coś a'la "Location Box" u mnie.

Z twoich screenów wynika niejako, że kopiujesz PLC Boxa z jednego projektu , gdzie jest on umiejscowiony właśnie w lokacji "++2060+K1" (tyle, że tutaj ta skrzynka strukturalna jest rozciągnięta na całą stronę) na zupełnie pustą "kartkę" w drugim projekcie, gdzie takiej struktury nie było zdefiniowanej.
Program więc tworzy wokół kopiowanego PLC Boxa skrzynkę z lokacją i jeśli chcesz tą strukturę zachować bez skrzynki, to ją zdefiniuj w Project Data / Structure Identifier Managment i wtedy wklej PLC na odpowiednią stronę, albo zostaw w spokoju tą skrzynkę strukturalną, i ew. rozciągnij do rozmiarów jak w projekcie źródłowym.

A jeśli ci na strukturze projektu nie zależy a jedynie na wyświetleniu odpowiednich właściwości przy obiekcie, to prawy klik na PLC Box / właściwości / Wyświetlanie / i krzyżykiem i słoneczkiem usuń bądź dodaj co tam chcesz w oknie "Porządek właściwości".

PS.
Kopiowanie formatów odbywa się tylko pomiędzy jednakowymi obiektami, więc jeśli chcesz skopiować format to zaznacz tylko PLC box źródłowy / Edycja / Kopiuj format, potem zaznacz tylko PLC Box skopiowany / edycja / Przypisz format. ewentualnie wklej screeny o które prosiłem, bo powyżej umieściłeś akurat nie ten, bo dotyczący Skrzynki strukturalnej, a ja chciałem podejrzeć PLC Smile ale może dobrze by było jakbyś załączył też widoczek właściwości dla obu skrzynek- tej dużej ze źródła i tej małej z kopii (najlepiej wraz z zakładką "Wyświetlanie").

(2015-06-23, 15:22)antares64 napisał(a): PS.
Kopiowanie formatów odbywa się tylko pomiędzy jednakowymi obiektami, więc jeśli chcesz skopiować format to zaznacz tylko PLC box źródłowy / Edycja / Kopiuj format, potem zaznacz tylko PLC Box skopiowany / edycja / Przypisz format. ewentualnie wklej screeny o które prosiłem, bo powyżej umieściłeś akurat nie ten, bo dotyczący Skrzynki strukturalnej, a ja chciałem podejrzeć PLC Smile ale może dobrze by było jakbyś załączył też widoczek właściwości dla obu skrzynek- tej dużej ze źródła i tej małej z kopii (najlepiej wraz z zakładką "Wyświetlanie").

Troszeczkę mnie to przerasta póki co ..

Ten tekst który się nie kopiuje razem z blokiem wygląda tak jak tekst funkcyjny. Ciekawi mnie właściwość - projekt oryginalny - skrzynka strukturalna i plc box. Gdy obie się pokrywają jest ok. Gdy wyjedziemy poza obrys np skrzynką strukturalną poza plc box napisy znikają. No i oczywiście nie kopiują się do innego projektu wraz z ww. skrzynkami ...

(2015-06-24, 08:18)enduan napisał(a): Troszeczkę mnie to przerasta póki co ..

Ten tekst który się nie kopiuje razem z blokiem wygląda tak jak tekst funkcyjny. Ciekawi mnie właściwość - projekt oryginalny - skrzynka strukturalna i plc box. Gdy obie się pokrywają jest ok. Gdy wyjedziemy poza obrys np skrzynką strukturalną poza plc box napisy znikają. No i oczywiście nie kopiują się do innego projektu wraz z ww. skrzynkami ...

a zauważyłeś iż korzystasz z właściwości bloku ??
przekopiowałeś ustawienia właściwości bloku do nowego projektu ?
Zapraszamy na Tapatalk

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości