• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpoczęcie pracy z EPLAN
(2015-06-24, 08:55)pwisniewski napisał(a): a zauważyłeś iż korzystasz z właściwości bloku ??
przekopiowałeś ustawienia właściwości bloku do nowego projektu ?

yyy ... konsternacja ... nie ... a jak to zrobić ? Smile

(2015-06-24, 08:56)enduan napisał(a): yyy ... konsternacja ... nie ... a jak to zrobić ? Smile

otwórz projekt i przejdź do jego właściwości
odnajdujesz pola odpowiedzialne za właściwości bloku
przykładowo

kopiujesz ciąg znaków i wklejasz do swojego projektu

proponuję jeszcze raz wrucić do postu 31 i sprawdzić wszsytkie właściwości projektu czy są takie same

lub inaczej skopiuj sobie tamten projekt usuń wszystkie strony z niego i wklej swoje z nowego projektu
na pewno zacznie ci wszytko działać - ustawienia będą identyczne w dwóch projektach
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

bez zmian ...

(2015-06-24, 09:20)enduan napisał(a): bez zmian ...

a poprawiłeś ID aby nie było nigdzie znaków "?"
aby były zgodne z ID elementów używanych w projekcje np zgodne z przeglądem
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-06-24, 09:26)pwisniewski napisał(a): a poprawiłeś ID aby nie było nigdzie znaków "?"
aby były zgodne z ID elementów używanych w projekcje np zgodne z przeglądem

Tak.. nie mam jedynie we właściwościach skrzynki strukturalnej --> oznaczenie struktury takiej opcji jak "miejsce ustawienia". W org. projekcie to występuje.

(2015-06-24, 09:31)enduan napisał(a): Tak.. nie mam jedynie we właściwościach skrzynki strukturalnej --> oznaczenie struktury takiej opcji jak "miejsce ustawienia". W org. projekcie to występuje.

a więc tak zmieniłeś strukturę projektu (nowego)
kopiujesz jakiś element z ustawieniami z innej struktury

trzeba przeanalizować teraz wszystkie właściwości bloku czy aby pominięta struktura nie była brana pod uwagę

kolejna sprawa to sprawdzenie w nawigatorach czy aby na pewno wszystko się dobrze połączyło (logicznie) w jednym urządzeniu

proponuję wykonanie przebiegu kontroli

jak już pisałem w taki wypadku trudno mi ci powiedzieć gdzie masz błąd i dlaczego tak się dzieje nie widza obu projektów i jego ustawień
Zapraszamy na Tapatalk

A czy ma na to wpływ to, że kopiuje element z arkusza pliku źródłowego, który to arkusz znajduje się na warstwie "miejsce ustawienia". Ja wciąż pracuję u siebie w projekcie testowym, gdzie tworząc strony mam warstwę miejsce montażu..

Załączone pliki Miniatury

(2015-06-24, 10:27)enduan napisał(a): A czy ma na to wpływ to, że kopiuje element z arkusza pliku źródłowego, który to arkusz znajduje się na warstwie "miejsce ustawienia". Ja wciąż pracuję u siebie w projekcie testowym, gdzie tworząc strony mam warstwę miejsce montażu..

może mieć ale również nie musi mieć wpływu
wszystko zależy od ustawień projektów, właściwości bloków, etc
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-06-24, 12:07)pwisniewski napisał(a): może mieć ale również nie musi mieć wpływu
wszystko zależy od ustawień projektów, właściwości bloków, etc

To jeszcze jedno pytanie ... Dlaczego nie mam podczas dodawania strony, funkcji w oznaczeniu struktury takiej jak miejsce ustawienia ? ... mam tylko urządzenie i miejsce montażu ..

(2015-06-24, 12:16)enduan napisał(a): To jeszcze jedno pytanie ... Dlaczego nie mam podczas dodawania strony, funkcji w oznaczeniu struktury takiej jak miejsce ustawienia ? ... mam tylko urządzenie i miejsce montażu ..

ponieważ przy zakładaniu nowego projektu taka struktura zastała wybrana
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-06-24, 12:58)pwisniewski napisał(a): ponieważ przy zakładaniu nowego projektu taka struktura zastała wybrana

Przy zakładaniu projektu mam wpływ na szablon ze strukturą oznaczenia wg. normy.. i bądź tu mądry który wybrać ...

(2015-06-25, 08:39)enduan napisał(a): Przy zakładaniu projektu mam wpływ na szablon ze strukturą oznaczenia wg. normy.. i bądź tu mądry który wybrać ...

nie pomieszałeś informacje

"szablon" który wybierasz przy zakładaniu projektu służy do wstępnego "ustawienia" projektu

czyli zgodnie z norma IEC czy GHOST etc
po założeniu projektu najpierw trzeba ustalić strukturę samego projektu jeżeli ma być inna niż w "szablonie" czyli co wykorzystujemy (miejsca ustawienia, montażu, urządzenia etc)
potem możemy spersonalizować wszystkie inne ustawienia ad powiązań, rewizji, wyświetlań etc

dopiero na samym końcu zaczynamy de fakto projekt
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-06-25, 09:33)pwisniewski napisał(a): nie pomieszałeś informacje

"szablon" który wybierasz przy zakładaniu projektu służy do wstępnego "ustawienia" projektu

czyli zgodnie z norma IEC czy GHOST etc
po założeniu projektu najpierw trzeba ustalić strukturę samego projektu jeżeli ma być inna niż w "szablonie" czyli co wykorzystujemy (miejsca ustawienia, montażu, urządzenia etc)
potem możemy spersonalizować wszystkie inne ustawienia ad powiązań, rewizji, wyświetlań etc

dopiero na samym końcu zaczynamy de fakto projekt

W którym miejscu się to robi ? We właściwościach projektu, mamy 3 zakładki: właściwości statystyka i struktura. Przykładowo we właściwościach bloku: format PLC BOX, możemy takie elementy formatu zaznaczyć jak miejsce ustawienia montaży etc. Dodatkowo prosiłbym o wyjaśnienie: przy wyborze formatu mamy np. właściwość bloku format plc [1] ... [100]. Czyli możemy przyporządkować różne właściwości dla 100 takich bloków ? jak później w projekcie przyporządkowywać je do poszczególnych elementów na schemacie ?

(2015-06-25, 09:45)enduan napisał(a): W którym miejscu się to robi ? We właściwościach projektu, mamy 3 zakładki: właściwości statystyka i struktura. Przykładowo we właściwościach bloku: format PLC BOX, możemy takie elementy formatu zaznaczyć jak miejsce ustawienia montaży etc. Dodatkowo prosiłbym o wyjaśnienie: przy wyborze formatu mamy np. właściwość bloku format plc [1] ... [100]. Czyli możemy przyporządkować różne właściwości dla 100 takich bloków ? jak później w projekcie przyporządkowywać je do poszczególnych elementów na schemacie ?

3 zakładka - struktura odpowiada właśnie za jej konfigurację podzielona jest na odpowiednie funkcje przykładowo black boksy, plc boksy, zasoby ogólne etc
dla każdego możemy zdefiniować inny lub ten sam system identyfikacji

tak masz do dyspozycji 100 takich właściwości potem możesz je wykorzystywać w schematach zestawieniach etc
oczywiście dla każdej funkcji masz dostępne takie formaty

są to formaty globalne (można je zmienić lokalnie na schemacie)

nie bardzo rozumiem twojego pytania ad przyporządkowania do poszczególnych elementów na schemacie
Zapraszamy na Tapatalk

Enduan wysłałem Ci PW.

Czyli mając hipotetycznie 100 różnych właściwości dla plc box mogę je podporządkowywać dla tych bloków w schemacie ale tylko w taki sposób, że tyczyć się to będzie wszystkich bloków w całym projekcie. Nie mogę zrobić tak, że właściwość [22] będzie dotyczyła n plc boxów, a właściwość [12] tyczyć się będzie innej grupie plc boxów. jeśli można poszczególną właściwość przyporządkować indywidualnie do każdego plc boxa, to gdzie się to robi ?
Proszę wytłumacz mi jeszcze czym różni się opcja identyfikujący od opisowo (zakłada struktura zasobu we właściwościach projektu).

(2015-06-25, 10:13)enduan napisał(a): Czyli mając hipotetycznie 100 różnych właściwości dla plc box mogę je podporządkowywać dla tych bloków w schemacie ale tylko w taki sposób, że tyczyć się to będzie wszystkich bloków w całym projekcie. Nie mogę zrobić tak, że właściwość [22] będzie dotyczyła n plc boxów, a właściwość [12] tyczyć się będzie innej grupie plc boxów. jeśli można poszczególną właściwość przyporządkować indywidualnie do każdego plc boxa, to gdzie się to robi ?
Proszę wytłumacz mi jeszcze czym różni się opcja identyfikujący od opisowo (zakłada struktura zasobu we właściwościach projektu).

dokładnie globalne przyporządkowanie tyczy się wszystkich elementów w projekcie
lokalne przyporządkowanie wykonujemy w konkretnym elemencie
w okienku właściwości
muśmy dodać sobie odpowiednią właściwość w twoim wypadku właściwość bloku format i ja skonfigurować tylko dla tego konkretnego elementu

opcja identyfikująca - czyli identyfikuje nam dokładnie element jest niezbędna do określenia ID
opcja opisowa - czyli opisuje nam element ale nie jest brany pod uwagę przy określeniu ID

mam nadzieję iż to jest zrozumiałe
Zapraszamy na Tapatalk

Jak słońce. Dziękuje! Smile

Witam Ponownie,
Po krótkiej przerwie wracam ponownie do Eplana.
Powiedzcie mi proszę. Chce zrobić coś takiego. Narysowałem black boxa który zawiera dwa złącza RJ 45. Te złącza wcześniej już narysowałem na innej stronie jako złącza jednostki centralnej simatica. Chcąc teraz powiązać te dwa elementy - złącze z blackboxa i złącze z jednostki centralnej, w ID black boxa muszę podać nazwę jednostki centralnej ?

Druga sprawa to nie rozumiem dlaczego gdy definiuje kabel nie pokazuje mi sie jednostka mm2... ( w opcji jest: jednostka: z projektem - gdzie to ustawić ?) Chcąc pokazać kolory żył przez wstawienie punktu definicji połączeń również nic się nie dzieje ...

I jeszcze jedno .. jak zmienić czcionkę ? Tongue W opcjach jest tylko czcionka Eplan 1..... Tahoma...

Z góry dziękuje za odpowiedź Smile

(2015-08-27, 09:33)enduan napisał(a): Witam Ponownie,
Po krótkiej przerwie wracam ponownie do Eplana.
Powiedzcie mi proszę. Chce zrobić coś takiego. Narysowałem black boxa który zawiera dwa złącza RJ 45. Te złącza wcześniej już narysowałem na innej stronie jako złącza jednostki centralnej simatica. Chcąc teraz powiązać te dwa elementy - złącze z blackboxa i złącze z jednostki centralnej, w ID black boxa muszę podać nazwę jednostki centralnej ?

jeżeli masz narysowany w jednym miejscu już element drugi musi być jego para-odsyłaczem

i mieć dokładnie takie samo oznaczenie (ID całościowe)

Cytat:Druga sprawa to nie rozumiem dlaczego gdy definiuje kabel nie pokazuje mi sie jednostka mm2... ( w opcji jest: jednostka: z projektem - gdzie to ustawić ?) Chcąc pokazać kolory żył przez wstawienie punktu definicji połączeń również nic się nie dzieje ...

ogólnie jednostki ustawiasz w projekcie
opcje -> ustawienia -> nazwa projektu -> ...
i teraz odpowiednio dla połaczeń
... -> połaczenia -> przekroje/średnica

i dla kabli
... -> zasoby -> kable

dodatkowo przy definicji kabla (plasowaniu na połączeniach) standardowo definiowane są punkty definicji połączenia
po przypisaniu artykułu z szablonem funkcyjnym zostaną uzupełnione te informacje
w przeciwnym wypadku należy je samemu uzupełnić bo skąd ma program wiedzieć co ma uzupełnić
do tego służy funkcja
dane projektu -> kable -> przyporządkuj połączenia kablowe -> ...
i do wyboru zachowanie lub nowe przyporządkowanie

Cytat:I jeszcze jedno .. jak zmienić czcionkę ? Tongue W opcjach jest tylko czcionka Eplan 1..... Tahoma...

Z góry dziękuje za odpowiedź Smile

w opojach jest do wyboru 10 czcionek Wink a dokładnie 10 rejestrów odpowiedzialnych za czcionkę

defakto
masz możliwość definicji globalnej lub tylko w danym projekcie
wykonujesz to w opcjach - > ustawienia -> odpowiednio projektu lub firmy

Zapraszamy na Tapatalk

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości