• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpoczęcie pracy z EPLAN
Bardzo ale to bardzo dziękuje !!
Tylko gdy daje definicje kabla - ok fajnie robią mi się połączenia, ale w dalszym ciągu jak piszę np kabel: W3 3x4mm2 to przy kablu nie pojawia się jednostka .... mimo, że już jest mm2 w opcjach.. co z ty zrobić ?

(2015-08-27, 11:55)enduan napisał(a): Bardzo ale to bardzo dziękuje !!
Tylko gdy daje definicje kabla - ok fajnie robią mi się połączenia, ale w dalszym ciągu jak piszę np kabel: W3 3x4mm2 to przy kablu nie pojawia się jednostka .... mimo, że już jest mm2 w opcjach.. co z ty zrobić ?

po pierwsze czy aby na pewno wyświetlasz odpowiednia właściwość ??
przykładowo

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-08-27, 12:02)pwisniewski napisał(a): po pierwsze czy aby na pewno wyświetlasz odpowiednia właściwość ??
przykładowo

............ wszystko gra .. Smile

A czy można globalnie w programie określić to co ma być wyświetlane ? teraz za każdym razem gdy definiuje kabel, muszę zaznaczyć tą opcję którą chce wyświetlić ..

(2015-08-27, 12:19)enduan napisał(a): ............ wszystko gra .. Smile

A czy można globalnie w programie określić to co ma być wyświetlane ? teraz za każdym razem gdy definiuje kabel, muszę zaznaczyć tą opcję którą chce wyświetlić ..

tak wystarczy zdefiniować sobie szablon wyświetlania i przypisać go jako domyślny
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Koledzy, krótkie pytanie. Czy można rozbić makro ? Przykładowo, mamy makro ale elementu i chcemy go przerobić...Jest taka możliwość ?
Bardzo dziękuję za odpowiedź..

(2015-09-08, 12:15)enduan napisał(a): Koledzy, krótkie pytanie. Czy można rozbić makro ? Przykładowo, mamy makro ale elementu i chcemy go przerobić...Jest taka możliwość ?
Bardzo dziękuję za odpowiedź..

oczywiście że jest taka możliwość
ale zacznijmy od tego jak zarządzasz makrami
1. jezeli przez projekt makr
to należy tylko zmodyfikowac w projekcie i na nowo wygenerować
2. jeżeli nie zarządzasz makrami w projekcie makr
to musisz po wstawieniu makra na stronę i jego prze edytowaniu - na nowo utworzyć makro
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-09-08, 14:45)pwisniewski napisał(a): oczywiście że jest taka możliwość
ale zacznijmy od tego jak zarządzasz makrami
1. jezeli przez projekt makr
to należy tylko zmodyfikowac w projekcie i na nowo wygenerować
2. jeżeli nie zarządzasz makrami w projekcie makr
to musisz po wstawieniu makra na stronę i jego prze edytowaniu - na nowo utworzyć makro

Nie do końca o to mi chodzi... Po wstawieniu makra na stone w normalnym projekcie, makro zachowuje się jak blok. Tzn możemy określić
ID, tekst funkcyjny etc. Ja chce mieć wpływ na jego geometryczny obraz... tzn np. chce wyrzucić kilka wtyczek, zmienić wymiary itp.
Można to wykonać ?

(2015-09-08, 15:11)enduan napisał(a): Nie do końca o to mi chodzi... Po wstawieniu makra na stone w normalnym projekcie, makro zachowuje się jak blok. Tzn możemy określić
ID, tekst funkcyjny etc. Ja chce mieć wpływ na jego geometryczny obraz... tzn np. chce wyrzucić kilka wtyczek, zmienić wymiary itp.
Można to wykonać ?

jak najbardziej
to czy zachowuje się jak blok czy jako grupowanie nie ma nic wspólnego z tym czy jest to makro czy nie
"makro" w skrócie oznacza tylko tyle co wstępnie przygotowany fragment schematu
i nie ma tu znaczenia czy będzie to element, układ, czy kompletna instalacja

to jak się zachowuje "grafika" zależy od tego co kto wybrał i stworzył
w porównaniu do AC i bloku tam też po wstawieniu bloku możemy go prze edytować - tak samo jest w przypadku makr

proponuję na wstępie taką ścieżkę

1. wstawienie makra na pustą stronę projektu
2. wyłączenie uwzględniania grupowania
2a. jeżeli dalej są po blokowane to rozwiązać blok
3. prze edytowanie układu graficznego elementów
4. utworzyć nowe bloki
5. włączyć uwzględnianie grupowania
Zapraszamy na Tapatalk

Super dzięki, o to mi chodziło, o funkcję: dalsze-->odblokuj grupowanie

Witam,
Chciałbym, się dowiedzieć krótko co robię źle .... w kwestii plików mdb i xml. Po otwarciu zakładki zarządzania artykułami i zaimportowaniu pliku xml z artykułami np producenta LAPP, zaimportują mi się praktycznie same numery katalogowe... nic więcej czyli jaki typ kabla przekrój ilość żył - nic z tego nie ma.. Natomiast wchodząc w ustawienia i zmieniając mdb w oknie gdzie mamy:"$(MD_PARTS)\ESS_part001.mdb" na mdb z lapp kabel, owszem kable są ale cała reszta typu wtyczki rozdzielnice etc znika ... Jak zrobić, żeby było dobrze ? Smile

(2015-09-11, 12:10)enduan napisał(a): Witam,
Chciałbym, się dowiedzieć krótko co robię źle .... w kwestii plików mdb i xml. Po otwarciu zakładki zarządzania artykułami i zaimportowaniu pliku xml z artykułami np producenta LAPP, zaimportują mi się praktycznie same numery katalogowe... nic więcej czyli jaki typ kabla przekrój ilość żył - nic z tego nie ma.. Natomiast wchodząc w ustawienia i zmieniając mdb w oknie gdzie mamy:"$(MD_PARTS)\ESS_part001.mdb" na mdb z lapp kabel, owszem kable są ale cała reszta typu wtyczki rozdzielnice etc znika ... Jak zrobić, żeby było dobrze ? Smile

na pewno nic nie ma ??
czy tylko nie ma twojego języka Wink

w drugim przypadku zmieniłeś bazę więc masz tylko to co w tej drugiej

teraz pytanie co chcesz osiągnąć
bo rozwiązań jest kilka
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-09-11, 13:02)pwisniewski napisał(a): na pewno nic nie ma ??
teraz pytanie co chcesz osiągnąć
bo rozwiązań jest kilka

nie ma nic ... przygotowałem screena ale z niewiadomego powodu nie mogę dodać obrazu z komputera... są same numeru katalogowe a po prawej stronie gdzie są dane techniczne kabli jest cisza ...nie ma nic ... Co ja chce, ja chce wpompować do programu paczkę danych - artykułów, tak, abym mógł w projekcie przyporządkowywać je do poszczególnych kabli. Generalnie tyczy się to wszystkich urządzeń - kable podaje jako przykład.
Jeśli chodzi o .mdb to importując bazę danych z lapp kabel w ustawienia--> access wgrywają się owszem artykuły. Ale cała reszta jak plc przekaźniki styczniki sensoryka etc. wyparowuje, znika, nic w tych zakładkach nie ma...tak jakby obecną baze lapp zastąpił swoimi artykułami, nie dopisał do istniejącej ... no jest to dziwne i jestem w kropce..

(2015-09-11, 13:08)enduan napisał(a): nie ma nic ... przygotowałem screena ale z niewiadomego powodu nie mogę dodać obrazu z komputera... są same numeru katalogowe a po prawej stronie gdzie są dane techniczne kabli jest cisza ...nie ma nic ... Co ja chce, ja chce wpompować do programu paczkę danych - artykułów, tak, abym mógł w projekcie przyporządkowywać je do poszczególnych kabli. Generalnie tyczy się to wszystkich urządzeń - kable podaje jako przykład.
Jeśli chodzi o .mdb to importując bazę danych z lapp kabel w ustawienia--> access wgrywają się owszem artykuły. Ale cała reszta jak plc przekaźniki styczniki sensoryka etc. wyparowuje, znika, nic w tych zakładkach nie ma...tak jakby obecną baze lapp zastąpił swoimi artykułami, nie dopisał do istniejącej ... no jest to dziwne i jestem w kropce..

zacznijmy od początku

1. mdb to jest baza danych artykułów (może być też sql jak kto woli)
2. xml - jest to plik wymiany danych między bazami (może być też csv przykladowo lub edz)

teraz jeżeli podpinasz bazę danych (plik mdb) do zarządzania artykułami to masz dostępne tylko artykuły które są w tej bazie (a nie w innej)

możesz mieć ile chcesz baz (np dla każdego producenta inną, bądź dla każdego typu inną np kable, PLC etc) to tylko zależy od ciebie

ale dalej wracając do twojego problemu
że są tylko nr katalogowe

jak wiesz (albo nie wiesz) pola opisowe w eplan`ie są wielojęzyczne
brak opisów może być skutkiem braku wpisu w danym języku

wnioskuję ze po imporcie XML`a taką właśnie masz sytuację
ale bez zobaczenia rzeczonych plików i baz trudno mi cokolwiek ci powiedzieć więcej
Zapraszamy na Tapatalk

Opanowałem.. Już działa. Korzystając z okazji. Zakładając nowe projekty, Eplan, strony schematów generuje z wykorzystaniem szablonu ramki. Ramka zawiera miejsca na wpisanie firmy nazwy rysunku autora etc. Oczywiste.

Chciałbym się zapytać. W jaki sposób w wykonanym przeze mnie projekcie takową zmienić. Tzn. chciałbym jej strukturę sam wykonać, dodatkowo zamieszczając logo swojej firmy. Dziękuje za odpowiedź !

(2015-09-18, 08:06)enduan napisał(a): Opanowałem.. Już działa. Korzystając z okazji. Zakładając nowe projekty, Eplan, strony schematów generuje z wykorzystaniem szablonu ramki. Ramka zawiera miejsca na wpisanie firmy nazwy rysunku autora etc. Oczywiste.

Chciałbym się zapytać. W jaki sposób w wykonanym przeze mnie projekcie takową zmienić. Tzn. chciałbym jej strukturę sam wykonać, dodatkowo zamieszczając logo swojej firmy. Dziękuje za odpowiedź !

Poszukaj na forum informacji ad arkuszy normowych - bo o to pytasz
Zapraszamy na Tapatalk

ok, dzięki Smile

Mam króciutkie pytanko. Co jak w projekcie dwa rożne elementy (fizycznie nie mają połączenia) nazywają się tak samo, wówczas na drugim elemencie pokazuje się odwołanie do tego pierwszego. Jest możliwość aby zrezygnować w tym przypadku z tego odwołania ?
Panie Wiśniewski, z góry dziękuje ! Smile

(2015-09-21, 12:56)enduan napisał(a): Mam króciutkie pytanko. Co jak w projekcie dwa rożne elementy (fizycznie nie mają połączenia) nazywają się tak samo, wówczas na drugim elemencie pokazuje się odwołanie do tego pierwszego. Jest możliwość aby zrezygnować w tym przypadku z tego odwołania ?
Panie Wiśniewski, z góry dziękuje ! Smile

oczywiście że istnieje taka możliwość (nawet chyba już było o tym an forum)
w właściwościach elementu którego nie chcemy pokazywać powiązania
musimy zmienić parametr <20021> Wyświetlanie powiązania na Nigdy nie wyświetlaj
W przypadku 2 funkcji głównych w obu musimy zmienić ten parametr
Zapraszamy na Tapatalk

Witam,
Dość często pojawia się u mnie komunikat o błędzie: Błąd sprzętu, naruszenie dostępu pamięci, błąd 36DQL32. Czy wiecie może co to oznacza i jak się tego pozbyć ?

(2015-09-29, 10:31)enduan napisał(a): Witam,
Dość często pojawia się u mnie komunikat o błędzie: Błąd sprzętu, naruszenie dostępu pamięci, błąd 36DQL32. Czy wiecie może co to oznacza i jak się tego pozbyć ?

osobiście nie spotkałem się z takim błędem
co masz w komunikatach systemu może coś więcej uda się zdiagnozować
Zapraszamy na Tapatalk

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości