• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpoczęcie pracy z EPLAN
(2015-09-29, 10:57)pwisniewski napisał(a): osobiście nie spotkałem się z takim błędem
co masz w komunikatach systemu może coś więcej uda się zdiagnozować

W komunikacie systemu jest: Numer komunikatu S000000, następnie opis: to co napisałem wcześniej oraz stacja: 36DQL32.. Generalnie nie czuje, żeby miało to wpływ na pracę ale jest allert, że taki błąd występuje ...

(2015-09-29, 11:14)enduan napisał(a): W komunikacie systemu jest: Numer komunikatu S000000, następnie opis: to co napisałem wcześniej oraz stacja: 36DQL32.. Generalnie nie czuje, żeby miało to wpływ na pracę ale jest allert, że taki błąd występuje ...

błąd S000000 to "błąd ogólny platformy" pojawia się w wielu przypadkach , brak dostępu do zdefiniowanych ścieżek, brak dostępu zapisywanego czy też możliwości usuwania wpisów w bazie danych etc
trzeba by prześledzić logi co dokładnie się dzieje i czy coś jeszcze się nie pojawia
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

OK. Mógłbyś powiedzieć gdzie można te informacje odczytać ? Smile

(2015-09-29, 11:34)enduan napisał(a): OK. Mógłbyś powiedzieć gdzie można te informacje odczytać ? Smile

kody błędów czy logi bo nie bardzo rozumiem
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

nie nie ... w którym miejscu śledzi się logi.. ? Smile

(2015-09-29, 14:26)enduan napisał(a): nie nie ... w którym miejscu śledzi się logi.. ? Smile

ogólnie logi zapisywane są w
c:\Users\Public\EPLAN\Electric P8\

możesz się tez dostać do nich z funkcji diagnostyki
ctrl+\ -> configure

ale uważaj co robisz
Zapraszamy na Tapatalk

Znalazłem rozwiązanie problemu. Pomogła mi w tym kolejna usterka - brak dostępu do bazy danych artykułów. Reinstalacja Microsoft Access database engine, załatwiło sprawę.

(2015-10-05, 17:36)enduan napisał(a): Znalazłem rozwiązanie problemu. Pomogła mi w tym kolejna usterka - brak dostępu do bazy danych artykułów. Reinstalacja Microsoft Access database engine, załatwiło sprawę.

dobrze że znalazłeś rozwiązanie - czyli jednak problemy z dostępem do bazy danych
szkoda iż firma nie rozbiła tych błędów bardziej szczegółowo no ale jakoś z tym żyć musimy
Zapraszamy na Tapatalk

Witam ponownie Smile
Panie Wiśniewski, artykuły do swojej bazy dodaje za pomocą: programy narzędziowe-->artykuł-->zarządzanie. Następnie zakładka dodatki-->importuj i importuje plik .xml. Czasem korzystam z Data portalu. Przy czym drzewko artykułów jest jak na obrazku 2. Wszystko fajnie przejrzyście, podzielona na grupy. Podoba mi się. Ale, chcąc dołączyć bazę artykułów producenta: Dodatki-->ustawienia, baza_danych_producenta.mdb zamienia mi to co miałem wcześniej na podaną przeze mnie bazę ( czyli nie ma już tego podziału na silniki rezystory przekaźniki etc.) Rysunek 1.

Proszę mi powiedzieć jak zrobić, żeby tak się nie działo, ewentualnie chciałbym tworzyć folder ( podzespół--> i producenci np Festo, abb, siemens itd.) i do tych folderów producentów importować bazy danych mdb. Z góry dziękuję za odpowiedź. Dość długo ten problem nie daje mi spokoju i sam sobie nie umiem z tym poradzić...
Poniżej screeny:

Załączone pliki Miniatury

musisz rozgraniczyć dwie rzeczy

"drzewko struktury wyświetlania" czyli to w jaki sposób się wyświetlają ci artykuły w bazie danych od przechowywania danych w bazie

w eplanie w zarządzaniu bazą danych nie ma czegoś takiego jak "folder" do którego importujemy dane czy to z plików czy z dataportalu

wszystko jest wrzucane do jednego wora no może nie do końca
ponieważ mamy (o czym już pisałem wcześniej)
ale nie mamy wpływu na to żeby import był konkretnie do tego a nie innego "folderu"
jedyne co możemy wymusić to import do całkiem innej bazy danych (czy to MSSQL czy MDB)

a teraz do struktury drzewka w bazie danych
struktura ta jest w pełni konfigurowalna
i sposób wyświetlania jej zależy od użytkownika
w zarządzaniu baza artykułów

mamy polecenie "konfiguracja drzewka"
w której możemy dokonać wyboru i konfiguracji sposobu wyświetlania struktury naszego drzewa

czyli co w jakiej kolejności ma się nam wyświetlać
konfigurację tę możemy dokonać dla każdego typu grupy, podgrupy etc
stosując odpowiednie filtry możemy stworzyć szablony wyświetleń dla każdego typu elementu w bazie inną strukturę drzewa
Zapraszamy na Tapatalk

OK ale kwestia jet, jeśli mam bazę danych "$(MD_PARTS)\ESS_part001.mdb" w której mam elementy nawet te które są dopisywane przeze mnie z dataportalu i zamieniam ją na bazę danych np. PILZ.mdb to Wszystko to, co miałem w bazie pierwszej jest zamieniane przez bazę drugą z pilza. W efekcie mam tylko to co baza pilza reprezentuje. Dlaczego nie można dopisać tych elementów do tej pierwotnej bazy?

(2015-10-16, 09:29)enduan napisał(a): OK ale kwestia jet, jeśli mam bazę danych "$(MD_PARTS)\ESS_part001.mdb" w której mam elementy nawet te które są dopisywane przeze mnie z dataportalu i zamieniam ją na bazę danych np. PILZ.mdb to Wszystko to, co miałem w bazie pierwszej jest zamieniane przez bazę drugą z pilza. W efekcie mam tylko to co baza pilza reprezentuje. Dlaczego nie można dopisać tych elementów do tej pierwotnej bazy?
Bazy można łączyć natomiast doświadczyłem sytuacji kiedy mając bardzo dużą bazę eplan strasznie spowolnił. Dlatego tego bym nie polecał.

(2015-10-16, 10:08)d1ckens napisał(a): Bazy można łączyć natomiast doświadczyłem sytuacji kiedy mając bardzo dużą bazę eplan strasznie spowolnił. Dlatego tego bym nie polecał.
Rozumiem. A mógłbyś mi pokazać w jaki sposób te bazy połączyć ? Baza pilza akurat zawiera niewiele elementów...
Bardzo dziękuje ..

P.S.
Często producenci nie podają plików .xml tylko bazy .mdb. Wówczas chcąc zaimportować do projektu artykuł muszę takową bazę podczytać. Cały ambaras polega na tym, że podczytując tą bazę nie chcę sie pozbywać tej, którą aktualnie mam nazwijmy to jako główną/standardową...

(2015-10-16, 10:11)enduan napisał(a): Rozumiem. A mógłbyś mi pokazać w jaki sposób te bazy połączyć ? Baza pilza akurat zawiera niewiele elementów...
Bardzo dziękuje ..

P.S.
Często producenci nie podają plików .xml tylko bazy .mdb. Wówczas chcąc zaimportować do projektu artykuł muszę takową bazę podczytać. Cały ambaras polega na tym, że podczytując tą bazę nie chcę sie pozbywać tej, którą aktualnie mam nazwijmy to jako główną/standardową...

Ja posłużyłem się filmikiem:

(2015-10-16, 10:11)enduan napisał(a): Rozumiem. A mógłbyś mi pokazać w jaki sposób te bazy połączyć ? Baza pilza akurat zawiera niewiele elementów...
Bardzo dziękuje ..

P.S.

żadnej bazy się nie pozbywasz
wystarczy w tym momencie otworzyć bazę
wyeksportować plik wymiany (xml; csv, edz)
ponownie otworzyć własną bazę i zaimportować plik wymiany

to wszystko
Zapraszamy na Tapatalk

Niestety tak to nie działa u mnie ... Podczytam sobie bazę pilza następnie wyeksportuje csv na artykuł. Otworzę plik xls i zapiszę jako csv rozdzielne przecinkami. Następnie ponownie wczytam moją standardową bazę i zaimportuję plik csv pilza. Pokazuję się pasek ładowania (coś importuje) ale żadnych artykułów z pilza nie ma ...

(2015-10-16, 11:56)enduan napisał(a): Niestety tak to nie działa u mnie ... Podczytam sobie bazę pilza następnie wyeksportuje csv na artykuł. Otworzę plik xls i zapiszę jako csv rozdzielne przecinkami. Następnie ponownie wczytam moją standardową bazę i zaimportuję plik csv pilza. Pokazuję się pasek ładowania (coś importuje) ale żadnych artykułów z pilza nie ma ...

czy ty edytujesz plik csv w excelu ??? wprowadzając jakieś swoje zmiany ??
Zapraszamy na Tapatalk

(2015-10-16, 12:20)pwisniewski napisał(a): czy ty edytujesz plik csv w excelu ??? wprowadzając jakieś swoje zmiany ??

Dokładnie gmerałem tam w środku i stąd nie chciał nic zaimportować. Teraz już działa. Dziękuje Panowie !

(2015-10-16, 12:37)enduan napisał(a): Dokładnie gmerałem tam w środku i stąd nie chciał nic zaimportować. Teraz już działa. Dziękuje Panowie !

i wszytko jasne "rozwaliłeś" strukturę pliku csv przy edycji lub eksporcie powtórnym do csv
dla szybkiej edycji proponuję użyć wymiany xml - mniej problemów z nią jest Wink
Zapraszamy na Tapatalk

W kontekście import/ export między xml a csv różnicy nie widzę. Natomiast w jaki sposób jest łatwiejsza edycja? czy wyeksportowany plik xml można zewnętrznie edytować ?

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości