• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teksty i teksty funkcyjne. Dane przejmowane automatycznie
Eplan P8  
Czy jest możliwość przejmowania przez teksty informacji z innych właściwości,
np. przez wpisanie w tekst ID pożądanej właściwości.
Czyli z czystego nygustwa nie chcąc ręcznie powielać tej samej informacji np. z opisu strony do tekstu funkcyjnego wystarczyłoby wpisać jakieś przejęcie tekstu?

Odpowiedź
Eplan nie ma (standardowo) takiej możliwości, zresztą widać to już po samym okienku wstawiania tekstu.
Ale ostatnio byłem w takiej sytuacji, że potrzebowałem przejąć jedną z właściwości strzałki potencjałowej do tekstu pod tą strzałką. Poradziłem sobie z tym za pomocą dodatku API. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę udostępnić kod. Oczywiście do uruchomienia potrzebna jest licencja API.

Odpowiedź
Niestety nie mam tego w zakresie mojej licencji Sad ale dziękuję za informację.

Odpowiedź
Jest jeszcze jedna możliwość
Insert->Special text->Page properties (Project properties)
Może to ci wystarczy.

Odpowiedź
(2015-05-24, 23:12)LeBmo napisał(a): Czy jest możliwość przejmowania przez teksty informacji z innych właściwości,
np. przez wpisanie w tekst ID pożądanej właściwości.
Czyli z czystego nygustwa nie chcąc ręcznie powielać tej samej informacji np. z opisu strony do tekstu funkcyjnego wystarczyłoby wpisać jakieś przejęcie tekstu?

do wpisywania wartości z jednej właściwości w drugą nie ma takiej funkcjonalności jak już mike napisał
ale od tego mamy właściwości bloku aby takie "hybrydy" wykonać i wyświetlać to co potrzebujemy

(2015-05-25, 15:34)mike napisał(a): Jest jeszcze jedna możliwość
Insert->Special text->Page properties (Project properties)
Może to ci wystarczy.

Michał ale ta funkcja jest tylko do wyświetlenia właściwości na stronie
no chyba ze wyświetlamy wpis pod elementem Wink
lepszym rozwiązaniem jest właściwość bloku
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
mike ale Special text nie będzie tekstem funkcyjnym, który miałby być przejmowany przez zasoby.

pwisniewski ale teksty funkcyjne nie mają (chyba) możliwości wykorzystania właściwości bloku.

Odpowiedź
(2015-05-28, 00:03)LeBmo napisał(a): pwisniewski ale teksty funkcyjne nie mają (chyba) możliwości wykorzystania właściwości bloku.

sam tekst funkcyjne nie
może napisz dokładnie co chcesz osiągnąć
z jakimś przykładem
bo zaczynamy kręcić się w ...

ogólnie właściwości bloku umożliwiają składanie tekstów z rożnych właściwości i wyświetlanie je razem jako jedna właściwość
wykorzystuje się to po to aby nie przepisywać pewnych rzeczy po kilka razy
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Chciałem żeby teksty funkcyjny ścieżki (Ctrl+T) przejmował opis strony, na której się znajduje.

Odpowiedź
Nie ma takiej możliwości w standardzie
Trzeba by napisać dodatek
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No, cóż... szkoda.

Odpowiedź
(2015-06-02, 22:59)LeBmo napisał(a): No, cóż... szkoda.

ale dalej nie napisałeś co tak właściwie chcesz uzyskać
bo samo przeniesienie niewiele mówi
np ja często przenoszę opis strony do przeglądu PLC i łącze z tekstem funkcyjnym elementu podpiętego co by go nie pisać za każdym razem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cel miał być taki żeby nie było trzeba przepisywać/powielać ręcznie do tekstu funkcyjnego informacji z opisu strony, który ma zostać przejęty przez elementy w kolumnie lub w kilku/wszystkich kolumnach.
Czyli dla identyfikacji w zestawieniach chciałem żeby elementy przejęły tekst funkcyjny kolumny, a ten był przejęty z opisu strony - tak sobie wymyśliłem ale może są inne rozwiązania tylko ich nie znam lub nie kojarzę z celem, który chcę osiągnąć.

Odpowiedź
(2015-06-03, 12:36)LeBmo napisał(a): Cel miał być taki żeby nie było trzeba przepisywać/powielać ręcznie do tekstu funkcyjnego informacji z opisu strony, który ma zostać przejęty przez elementy w kolumnie lub w kilku/wszystkich kolumnach.
Czyli dla identyfikacji w zestawieniach chciałem żeby elementy przejęły tekst funkcyjny kolumny, a ten był przejęty z opisu strony - tak sobie wymyśliłem ale może są inne rozwiązania tylko ich nie znam lub nie kojarzę z celem, który chcę osiągnąć.

do zestawień (formularzy) możesz z powodzeniem używać właściwości bloków
aby wyświetlać to co chcesz
przy elementach na schematach to już zależy jak to rysujesz i w którym miejscu chcesz coś wyświetlać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
echhhh... tylko właściwości bloków są ciągle dla mnie wiedzą tajemną.

Odpowiedź