2018-11-05, 09:28
(2018-10-31, 16:13)Koziu napisał(a): Cześć,
Mam pytania o[url=https://eplan.ayz.pl/member.php?action=profile][/url]dnośnie planu zacisków:
1. Chciałbym zrobić jakieś ambitniejsze plany zacisków. W helpie (mam Eplana 2.6) jest napisane, że można na planie zacisków zestawiać je w odniesieniu do przyłączy lub w odniesieniu do celów. Ma do tego służyć podobno właściwość formularza planu zacisków (f13) "Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza". Czy ktoś z Was się tym bawił? Ja nie umiem uchwycić różnicy a help jest w tym temacie (przynajmniej dla mnie) skąpy i nieczytelny.
tu chyba chodzi ci o
<13113> Wyprowadzenie w odniesieniu do przyłącza - jako modyfikator formularza który jeżeli nie jest aktywny to zaciski zestawiane są w odniesieniu do celu a jeżeli jest aktywny to przyłącza który to powoduje generowanie wiersza dla każdej pary przyłączy. Zaciski z więcej niż dwoma przyłączami są przy tym automatycznie rozdzielane na kilka wierszy. Dodatkowo wyprowadzane są także niepodłączone przyłącza zacisków.
Cytat:2. Jaki jest sens "przyporządkowania indeksu do grafiki" (kolejna właściwość *f13) skoro - jak się wydaje - nie można tego indeksu powiązać z żadną zmienną. Wydaje się więc, że za pomocą znaku wypełniacza "zacisk / przyporządkowanie indeksu do grafiki" mogę wstawić tylko grafiki stałe. A stałe grafiki to mogę umieścić ręcznie w formularzu i nie potrzebuje do tego żadnych przyporządkowań indeksów.
sens jest taki iż wstawiasz grafikę stałą zawsze w określonym miejscu (indeksowanie) różnica jest subtelna lecz dobitna mam nadzieję iż uda mi się ci to zobrazować
jeżeli mamy powiedzmy 10 wierszy i chcemy aby w 3 zawsze była określona grafika
to korzystając z przyporządkowania w indeksie 3 wstawiamy grafikę - oczywiście możesz powiedzieć że możesz to wstawić ręcznie w 3 wierszu graficznie w formularzu - jak na razie masz rację
ale teraz ci trochę skomplikuję
założenia :
formularz jest dynamiczny, standardowa wysokość wiersza wynosi powiedzmy 10mm
zestawiasz go i puki wszystko się mieści w założeniach (czyli nie wychodzisz ponad 10mm wysokości wiersza) to nie widzisz różnicy między wstawieniem grafiki "ręcznie" a przyporządkowywaniem
bo wstawiłeś grafikę na pozycji "30mm" od początku i masz w 3 wierszu
a co się stanie z twoją grafiką jak ustawisz "dynamiczne dopasowanie wysokości wierszy"?
a 2 pierwsze wiersze będą miały odpowiednio wysokości z dopasowania 50mm i 30mm ?
gdzie się pojawi twoja grafika wstawiona ręcznie ?
Mam nadzieję iż zobrazowałem ci cel i przyczynę stosowanie przyporządkowania
Cytat:3. Czy da się animować rozmiar grafiki zacisku w zależności od jego poziomu? W edycji listwy zaciskowej twórcy eplana jakoś to osiągnęli. Wydaje się więc, że taki mechanizm w eplanie mógłby istnieć. A jak to zrobić w *f13 (planie zacisków)?
Pozdrawiam, PK
możesz bardziej doprecyzować pytanie bo nie bardzo rozumiem o co pytasz
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk