(2015-06-11, 12:19)enduan napisał(a): Witam Wszystkich. Zakładam nowy wątek, nie wiem czy słusznie być może są gdzieś informacje jakie chciałbym uzyskać ale nie znalazłem. Sprawa jest następująca. Do chwili obecnej instalacje elektryczne projektowałem w AutoCadzie. Przyszedł czas na EPLANA. od ubiegłego tygodnia takowy program posiadam.
Witam
i zachęcam do poznania programu jest dużo bardziej przyjazny ale też wymaga trochę więcej niż AC
Cytat:Proszę mi powiedzieć, ponieważ brakuje mi kilku funkcji z Cada jak np. Orto - jak narysować proste ( proste czyli prostopadłe równoległe)... linie między elementami ?
proponuję nauczyć się obsługi programu bez użycia myszy będzie w późniejszym czasie łatwiej i szybciej
ale do rzeczy
czegoś takiego jak orto nie ma ale jest siatka i przyciąganie do siatki
a więc posługując się siatką możemy rysować w układzie kartezjańskim
czyli podając odpowiednie współdłużne, lub rysując obierając za orientację odpowiednie skoki siatki
(można włączyć lub wybaczyć widoczność siatki)
po narysowaniu już lini zawsze możemy sprawdzić parametr tej linii i zmodyfikować ewentualny kąt )
oczywiście nie mylimy rysowania linii z połączeniami "logicznymi" tzw "Autoconnecting`iem" które są tworzone automatycznie przez program (nie musimy ich rysować ręcznie jak w AC)
Cytat:Jak połączyć ze sobą elementy tak aby było to połączenie elektryczne ? działa tu taka funkcja, która sama rysuje linie ale powiem szczerze trzeba się nagimnastykować żeby np stycznik był idealnie nad silnikiem.
wcale nie trzeba wystarczy umieścić na tej samej pozycji siatki (w poziomie lub pionie) odpowiednie przyłącza symboli - to tyle
przy pracy z eplanem zalecam mieć stale włączone przyciąganie do siatki
które uchroni cię właśnie przed takimi niespodziankami "że musisz się namęczyć" aby umieścić silnik pod stycznikiem itp
Cytat:mamy linie zasilająca 3f i chcemy ją rozszyć, wstawiamy trójnik z dołu. Jak teraz tak je umieścić aby je scalić z tą linią i aby odległości między nimi były takie, żeby połączyć je z np. zabezpieczeniem zwarciowym, który jest poniżej ?
tego nie bardzo zrozumiałem (ale może dlatego że nie wiem o jakim problemie piszesz)
ale postaram się domyśleć i ci odpowiedzieć
przy "rozszyciu" linii połączeń (Autoconnecting) wstawiamy elemnty tzw "symbole połączeń" odpowiedzialne za zmianę kierunku lub rozdzielenie linii Autoconnecting na 2 linie
oczywiście trzymamy się rastra (czyli siatki) symboli standardowo to 4mm
w takim rastrze standardowo są wykonane symbole w eplanie
czyli aby połączyć silnik, stycznik czy inny element musimy trzymać się tego rastra
wtedy Autoconnecting będzie działał
Cytat:Czy jest możliwość zaznaczenia poszczególnych elementów (bloki lub podobne) i po wskazaniu na drugi element ( np linie zasilające lub iny blok) łączył się z nim automatycznie ?
Dziękuje za pomoc ! 
jeżeli dobrze cię zrozumiałem chcesz wskazać element i połączyć go z innym elementem
to odpowiedź jest dwuznaczna
1. TAK - istnieje tak możliwości (w połączeniach logicznych) -
można zrobić cały projekt nie rysując żadnej linii na stronach a bazując jedynie na zestawieniach i raportach
ale mówimy tu o specyficznych projektach więc nie poruszam tej kwestii dalej
2 NIE - nie ma takiej możliwości w edycji graficznej - czyli standardowo w rysowanych schematach ( ale no nie do końca)
oczywiście w eplanie możemy bazować na makrach
i tu rozróżniamy makra stron, okn i symboli
w zależności jak przygotujemy nasze makra będziemy musieli dołożyć cześć schematu ręcznie lub nie
jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz
(2015-06-11, 12:35)enduan napisał(a): Wierze ci na słowo..
Po paru latach pracy z CADem jest on dla mnie prosty.. Myślę, że szybko się przestawię, z tym, że trochę logika w eplanie dla mnie jest odwrócona 
Sytuacja taka jak na zdjęciu. Trójniki są idealnie nad bezpiecznikami, i nie chcą się połączyć ...
zaznacz te rozdzielacze i przyciągnij do siatki powinno się naprawić