• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpoczęcie pracy z EPLAN
Witam Wszystkich. Zakładam nowy wątek, nie wiem czy słusznie być może są gdzieś informacje jakie chciałbym uzyskać ale nie znalazłem. Sprawa jest następująca. Do chwili obecnej instalacje elektryczne projektowałem w AutoCadzie. Przyszedł czas na EPLANA. od ubiegłego tygodnia takowy program posiadam.

Proszę mi powiedzieć, ponieważ brakuje mi kilku funkcji z Cada jak np. Orto - jak narysować proste ( proste czyli prostopadłe równoległe)... linie między elementami ?

Jak połączyć ze sobą elementy tak aby było to połączenie elektryczne ? działa tu taka funkcja, która sama rysuje linie ale powiem szczerze trzeba się nagimnastykować żeby np stycznik był idealnie nad silnikiem.

mamy linie zasilająca 3f i chcemy ją rozszyć, wstawiamy trójnik z dołu. Jak teraz tak je umieścić aby je scalić z tą linią i aby odległości między nimi były takie, żeby połączyć je z np. zabezpieczeniem zwarciowym, który jest poniżej ?

Czy jest możliwość zaznaczenia poszczególnych elementów (bloki lub podobne) i po wskazaniu na drugi element ( np linie zasilające lub iny blok) łączył się z nim automatycznie ?

Dziękuje za pomoc ! Smile

na początek włącz przyciąganie do siatki a wszystko stanie się prostsze Smile

(2015-06-11, 12:21)d1ckens napisał(a): na początek włącz przyciąganie do siatki a wszystko stanie się prostsze Smile

No i to są takie elementarne rzeczy których mi brakuje ... dziękuje za odpowiedź, zrobiłem tak .. jeszcze jak dostane odpowiedź na resztę moich pytań to będę w niebie Smile

Przynajmniej na chwilę Smile

jak chcesz wykonać połączenie to przesuwasz skrótem najpierw V po zaznaczeniu obiektu pozniej z CTRL i nawigacja prawo,lewo,gora,dół - musisz się pobawić. EPLAN jest o wiele prostszy i szybszy niz AutoCad - kwestia wprawy.

edit.
co do rysowania linii to tego nie wykonujesz tylko eplan sam sobie to wykonuje.

Wierze ci na słowo.. Smile Po paru latach pracy z CADem jest on dla mnie prosty.. Myślę, że szybko się przestawię, z tym, że trochę logika w eplanie dla mnie jest odwrócona Smile

Sytuacja taka jak na zdjęciu. Trójniki są idealnie nad bezpiecznikami, i nie chcą się połączyć ...

Załączone pliki Miniatury

(2015-06-11, 12:19)enduan napisał(a): Witam Wszystkich. Zakładam nowy wątek, nie wiem czy słusznie być może są gdzieś informacje jakie chciałbym uzyskać ale nie znalazłem. Sprawa jest następująca. Do chwili obecnej instalacje elektryczne projektowałem w AutoCadzie. Przyszedł czas na EPLANA. od ubiegłego tygodnia takowy program posiadam.

Witam
i zachęcam do poznania programu jest dużo bardziej przyjazny ale też wymaga trochę więcej niż AC

Cytat:Proszę mi powiedzieć, ponieważ brakuje mi kilku funkcji z Cada jak np. Orto - jak narysować proste ( proste czyli prostopadłe równoległe)... linie między elementami ?

proponuję nauczyć się obsługi programu bez użycia myszy będzie w późniejszym czasie łatwiej i szybciej

ale do rzeczy

czegoś takiego jak orto nie ma ale jest siatka i przyciąganie do siatki
a więc posługując się siatką możemy rysować w układzie kartezjańskim
czyli podając odpowiednie współdłużne, lub rysując obierając za orientację odpowiednie skoki siatki
(można włączyć lub wybaczyć widoczność siatki)
po narysowaniu już lini zawsze możemy sprawdzić parametr tej linii i zmodyfikować ewentualny kąt )

oczywiście nie mylimy rysowania linii z połączeniami "logicznymi" tzw "Autoconnecting`iem" które są tworzone automatycznie przez program (nie musimy ich rysować ręcznie jak w AC)

Cytat:Jak połączyć ze sobą elementy tak aby było to połączenie elektryczne ? działa tu taka funkcja, która sama rysuje linie ale powiem szczerze trzeba się nagimnastykować żeby np stycznik był idealnie nad silnikiem.

wcale nie trzeba wystarczy umieścić na tej samej pozycji siatki (w poziomie lub pionie) odpowiednie przyłącza symboli - to tyle
przy pracy z eplanem zalecam mieć stale włączone przyciąganie do siatki
które uchroni cię właśnie przed takimi niespodziankami "że musisz się namęczyć" aby umieścić silnik pod stycznikiem itp

Cytat:mamy linie zasilająca 3f i chcemy ją rozszyć, wstawiamy trójnik z dołu. Jak teraz tak je umieścić aby je scalić z tą linią i aby odległości między nimi były takie, żeby połączyć je z np. zabezpieczeniem zwarciowym, który jest poniżej ?

tego nie bardzo zrozumiałem (ale może dlatego że nie wiem o jakim problemie piszesz)
ale postaram się domyśleć i ci odpowiedzieć

przy "rozszyciu" linii połączeń (Autoconnecting) wstawiamy elemnty tzw "symbole połączeń" odpowiedzialne za zmianę kierunku lub rozdzielenie linii Autoconnecting na 2 linie
oczywiście trzymamy się rastra (czyli siatki) symboli standardowo to 4mm
w takim rastrze standardowo są wykonane symbole w eplanie
czyli aby połączyć silnik, stycznik czy inny element musimy trzymać się tego rastra
wtedy Autoconnecting będzie działał

Cytat:Czy jest możliwość zaznaczenia poszczególnych elementów (bloki lub podobne) i po wskazaniu na drugi element ( np linie zasilające lub iny blok) łączył się z nim automatycznie ?

Dziękuje za pomoc ! Smile

jeżeli dobrze cię zrozumiałem chcesz wskazać element i połączyć go z innym elementem
to odpowiedź jest dwuznaczna
1. TAK - istnieje tak możliwości (w połączeniach logicznych) -
można zrobić cały projekt nie rysując żadnej linii na stronach a bazując jedynie na zestawieniach i raportach
ale mówimy tu o specyficznych projektach więc nie poruszam tej kwestii dalej
2 NIE - nie ma takiej możliwości w edycji graficznej - czyli standardowo w rysowanych schematach ( ale no nie do końca)
oczywiście w eplanie możemy bazować na makrach
i tu rozróżniamy makra stron, okn i symboli
w zależności jak przygotujemy nasze makra będziemy musieli dołożyć cześć schematu ręcznie lub nie

jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz

(2015-06-11, 12:35)enduan napisał(a): Wierze ci na słowo.. Smile Po paru latach pracy z CADem jest on dla mnie prosty.. Myślę, że szybko się przestawię, z tym, że trochę logika w eplanie dla mnie jest odwrócona Smile

Sytuacja taka jak na zdjęciu. Trójniki są idealnie nad bezpiecznikami, i nie chcą się połączyć ...

zaznacz te rozdzielacze i przyciągnij do siatki powinno się naprawić
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Dokładnie to miałem na myśli co powyżej napisaliście. Kurcze Panowie ... i zaraz lepiej się pracuje. Na pewno będę miał jeszcze wiele pytań. Cieszę się, że macie chwilę czasu na podzielenie się swoją wiedzą.. Na prawdę jestem bardzo wdzięczny.

W Cadzie miałem możliwość przyporządkowania poleceń do poszczególnych klawiszy klawiatury. Czy jest tu też taka możliwość ? tzn np. rysujesz wielolinie i polecenie "zakończ wielolinie" podpisujesz pod spację.

ja mam swoje skróty globalne i oczywiście można je sobie ustawić - można generalnie znacznie więcej ale na początek wystarczy to.
edit.
opcje-ustawienia-uzytkownik-kombinacje klawiszy.

(2015-06-11, 13:14)enduan napisał(a): Dokładnie to miałem na myśli co powyżej napisaliście. Kurcze Panowie ... i zaraz lepiej się pracuje. Na pewno będę miał jeszcze wiele pytań. Cieszę się, że macie chwilę czasu na podzielenie się swoją wiedzą.. Na prawdę jestem bardzo wdzięczny.

W Cadzie miałem możliwość przyporządkowania poleceń do poszczególnych klawiszy klawiatury. Czy jest tu też taka możliwość ? tzn np. rysujesz wielolinie i polecenie "zakończ wielolinie" podpisujesz pod spację.

tak eplan umożliwia zdefiniowane skrótów klawiszowych
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> zarządzanie -> kombinacje klawiszy

oczywiście możemy skryptami i dodatkami API rozszerzyć potrzebne nam polecenia
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Dziękuje Smile

Eplan P8  
Sporo gotowych/ustawionych już w Eplanie skrótów znajdziesz w pomocy pod hasłami:
"Przegląd kombinacji klawiszy"
"Sterowanie kursora przy użyciu klawiatury"
"Obsługa EPLAN przy użyciu klawiatury"
i jeszcze w innych miejscach pomocy.

Koledzy.. Lista materiałowa import/eksport takiej listy materiałowej do eplana/excella. Jak to poprawnie wykonać ? Z góry dziękuje

Zobacz TUTAJ czy wystarczy Ci ten opis

Nie wypłacę się Wam Tongue Smile Dzięki !

EplanP8 
Koledzy. Dostałem bazę danych. Baza danych składa sięz folderów poszczególnych dostawców sprzętu el. jak siemens itp. W skład każdego folderu wchodzą bloki, tzn. makra zapisane normalnie jako rysunek Eplana wraz z plikiem .mdb. Artykuły jako jeden plik .mdb, i pliki z rozszerzeniem XML.
Proszę o pomoc. W jaki sposób hurtowo można zaimportować powyższe do mojego eplana. Dodam ze jeszcze są rysunki. Jeden rysunek (plik eplana) składa sie np z 20 arkuszy na którym na każdym jest jedno makro/blok.

Cytat:makra zapisane normalnie jako rysunek Eplana wraz z plikiem .mdb
Jaki rysunek, z jakim rozszerzeniem pliku?
Co do makr to raczej spodziewałbym się plików .ema/.ems

.mdb jest bazą danych artykułów, a każdy plik .xml podejrzewam, że będzie pojedynczym artykułem, który można wciągnąć do bazy lub ustawieniami. Czy te .xml mają opisy jak artykuły czy może w nazwie mają przedrostek, po którym jest kropka, potem kolejna część nazwy i dopiero kropka z rozszerzeniem?

Jeśli chodzi o samą bazę, to stwórz na wszelki wypadek nową bazę danych w zarządzaniu artykułami, a następnie wciągnij do niej tą, którą otrzymałeś (.mdb).

Cytat:Dodam ze jeszcze są rysunki. Jeden rysunek (plik eplana) składa sie np z 20 arkuszy na którym na każdym jest jedno makro/blok.
Może chodzi Ci o projekt? Jakie rozszerzenie pliku? Może to być projekt standardowy lub makroprojekt. Widać to np. we właściwościach projektu <10902> Rodzaj projektu.

Mamy artykuły czy bazy artykułów z rozszerzeniem .mdb, mamy makra (mnustwo) z rozszerzeniem .ema, mamy projekty eplanowskie w ktorych, na każdym arkuszu znajduje sie schemat np sterownika etc. Tych makr jest bez liku, jak można to zaimportować do mojego eplana ?

Nie widzę tego ale domyślam się, że jeżeli stanowi to jedną całość, a nie zlepek wszystkiego, to wciągając bazę mdb tak jak pisałem wcześniej będziesz mógł potem zajrzeć do jej artykułów przez zarządzanie artykułami i w danym artykule zobaczysz, że ma np. podpięte makro. Wtedy okaże się, że masz bazę z artykułami, do których przypisane są makra ale makr nie masz u siebie, więc katalog z otrzymanymi makrami będzie trzeba skopiować w miejsce, w którym spodziewa się ich baza danych. Makra 3D są w zakładce Dane montażowe, a 2D w Dane techniczne. Jeżeli gdzieś tam jest wpisane makro, to będziesz widział jaka powinna być ścieżka katalogu następującym po Twoim katalogu domyślnym (czyli po tym co masz w ustawieniach Użytkownik->zarządzanie->katalogi) i tam trzeba skopiować odpowiednie makra.

Może ten projekt zarządza tymi makrami. Sprawdzałeś jak pisałem czy jest to makroprojekt?

(2015-06-19, 14:35)LeBmo napisał(a): Nie widzę tego ale domyślam się, że jeżeli stanowi to jedną całość, a nie zlepek wszystkiego, to wciągając bazę mdb tak jak pisałem wcześniej będziesz mógł potem zajrzeć do jej artykułów przez zarządzanie artykułami i w danym artykule zobaczysz, że ma np. podpięte makro. Wtedy okaże się, że masz bazę z artykułami, do których przypisane są makra ale makr nie masz u siebie, więc katalog z otrzymanymi makrami będzie trzeba skopiować w miejsce, w którym spodziewa się ich baza danych. Makra 3D są w zakładce Dane montażowe, a 2D w Dane techniczne. Jeżeli gdzieś tam jest wpisane makro, to będziesz widział jaka powinna być ścieżka katalogu następującym po Twoim katalogu domyślnym (czyli po tym co masz w ustawieniach Użytkownik->zarządzanie->katalogi) i tam trzeba skopiować odpowiednie makra.

Może ten projekt zarządza tymi makrami. Sprawdzałeś jak pisałem czy jest to makroprojekt?

jest to "projekt schematu" nie jest to makro projekt. Być może moge zrobić tak, że zaznacze dany schemat na arkuszu i zrobie z niego makro i juz ..

Tak, możesz robić makra z istniejących "rysunków/schematów" z projektów lub nawet kopiować te rysunki/części schematów pomiędzy projektami zaznaczając co Cię interesuje (wycinek, cala strona), a nawet kopiować pomiędzy otwartymi dwoma Eplanami.
Niektórzy producenci udostępniają projekt z "rysunkami" zamiast standardowych makr - pospolity zabieg. Zatem ten projekt może być właśnie czymś takim. Może wśród makr, które otrzymałeś już są te z projektu ale sam musisz sobie porównać co dostałeś lub zapytać co Ci podano i z czym to się je jeśli masz taką możliwość.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości